Lajčak: Nemačka ne koči Srbiju

Evropski diplomata Miroslav Lajčak kaže da je rano reći kakva će biti odluka po pitanju statusa kandidata za Srbiju, dodajući da Nemačka "ne blokira Srbiju".

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 23.02.2012.

13:11

Default images

"Nemačka sigurno ne blokira Srbiju. Nemačka je više puta rekla da ne dolazi sa novim uslovima, niti ima nekakva specijalna očekivanja. Ona je deo porodice EU i apsolutno poštuje i prihvata odluke 27 država-članica", rekao je Lajčak novinarima u pauzi konferencije "Srbija i EU - kraj početka?"

On je naglasio da su uslovi za sticanje statusa kandidata jasno postavljeni 9. decembra i skrenuo pažnju da postojeći cajtnot nije zbog EU. "Bilo bi mnogo bolje i više puta je rečeno da ne treba ostavljati stvari za poslednji trenutak, to stvara dodatno opterećenje i nervozu za sve", dodao je Lajčak. Na pitanje da li kandidatura šefa srpske diplomatije za predsedavajućeg Generalne skupštine UN predstavlja možda novu prepreku za status kandidata, on je odgovorio: "Kandidatura Jeremića je posebno pitanje. Uslovi su jasno postavljeni, a druga pitanja nemaju direktan uticaj na odluku o statusu kandidata."

On je prethodno, u obraćanju učesnicima konferencije, rekao da će odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji biti rezultat procesa između EU i Srbije i niko izvan Unije ne može da ima pravo veta na takvu odluku.

"Neću moći da vam prenesem poruku koju čekate. Prerano je za to da se zna šta će reći Evropski savet o Srbiji, jer se još mnogo toga dešava u Beogradu, na Kosovu i pre svega u Briselu", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, važno je da se ispune uslovi i da se odluka donese sad, pre nego što Srbija uđe u predizborni proces.

Lajčak, koji je izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove, podsetio je da je Srbija prešla dug put, ostvarila velika dostignuća, što je priznato u mišljenju EK, koja je preporučila da Srbija dobije status kandidata i da je spremna za početak pregovora čim se postigne napredak u već poznatim oblastima, uključujući regionalnu saradnju.

"Članstvo u EU nije nagrada za najbolje lobiranje u Briselu i kod zemalja članica, već se dodeljuje na osnovu sprovedenih napora", naglasio je Lajčak. U tom kontekstu on je ukazao na to da je regionalna saradnja ključni uslov za sve zemlje regiona i da je uvek buo prisutan. To je, prema njegovim rečima, koristan instrument i ne treba ga promovisati u političke ciljeve.

On je po tom pitanju izrazio uverenje da je dijalog najbolji način za napredak i on treba da preraste u permanentan kanal komunikacije. "To je korak ka stabilizaciji i evropskoj budućnosti. Potencijalno zamrznut konflikt na severu Kosova nikome ne koristi", rekao je on.

Kako je istakao, EU je najvažniji partner Srbije i po pitanju trgovine, zajmova, investicija - više od Vašingtona, Moskve i Pekinga - i biće to sve više.
Lajčak je podsetio da je proces pridruživanja okvir za Zapadni Balkan i da je EU odvojila 11,5 milijardi evra za region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: