Devojka koja voli da pravi pršutu

Studentkinja Ružica Stojanović svoju perspektivu vidi u tome da ostane na porodičnom imanju, gde se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda.

Izvor: B92

Subota, 14.01.2012.

17:53

Default images

Preradom mesa, kao porodičnim biznisom, obično rukovode muškarci, međutim to će promeniti Ružica (21), koja je odlučila da vodi taj posao i to u svim segmentima proizvodnje, što je retkost i za Zlatiborce.

Stojanovićeva, iz zlatiborskog sela Mačkat, pre nekoliko godina odlučila je da vodi ovu porodičnu proizvodnju, radeći muške i ženske poslove. Uz sve to joj nije bilo teško da bude vukovac, odlična gimnazijalka, a sada i odličan student, koji ima nameru da poveže i obrazovanje i proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

"Vodim HACCP sistem, sve vodim, papirologiju oko toga, pa onda pomažem u klanici što se tiče prerade, soljenja, salamurenja, nižem pršutu, pa onda pravim i kobasice razne. I što radim i svaki dan, idem na pijacu u Užice i tamo prodajem svoje proizvode", kaže Stojanovićeva.

Za razliku od većine vršnjaka, koji nemaju nameru da ostanu na selu, Ružica upravo svoju perspektivu vidi u ostanku na porodičnom imanju. Ružica tvrdi da mladiću koji se bude s njom venčao sigurno neće biti loše, ali će morati da bude vredan.

Zlatibor nema more, ali zato ima klimu koja pogoduje i za proizvodnju dalmatinskog pršuta, kaže Mirko Berić, koga je ratni požar iz Hrvatske doveo do sela Mušvete. Zajedno sa bratom počeo je da prerađuje svinsko meso na tradicionalan način, kakav je potpuno istisnula industrijska proizvodnja.

"Jer ovde nema ni klima-komora, ni ventilatora, nikakvih, osim samo otvaranja i zatvaranja prozora, znači, kad su ljeti velike vrućine, noći su hladne, noći se otvori, rashladi i tako“, kaže Berić.

Mirko kaže da je moguća proizvodnja dalmatinskog pršuta u Srbiji, baš kao što se i "ford" proizvodi van Amerike. Potrebno je samo obezbediti domaću sirovinu i prirodne uslove.

"Nije problem pršut samo osušiti, dobiti onu pokoricu do dva milimetra, unutra da bude svježe. Znači, mora da dopire jugo, a na ove prostore dopire jugo“, kaže Berić.

Za sada ni Ružica ni Mirko ne razmišljaju o izvozu svojih proizvoda, jer imaju dovoljno kupaca na domaćem tržištu. Međutim, u doglednoj budućnosti imaju nameru da osvoje i strana tržišta, ali za to je potrebna državna strategija i pre svega čvršća međusobna saradnja malih proizvođača.

U petak 13. januara u Mačkatu je otvorena tradicionalna pršutijada, na kojoj će do nedelje posetioci imati priliku da uživaju u svim tim zlatiborskim specijalitetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

23 h

Podeli: