Srbi sa severa ne slušaju Tadića

Srpski predstavnici sa severa Kosova najverovatnije će tražiti da se Skupština Srbije izjasni o promeni državne politike, koju je Tadić najavio, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

20:23

Default images

Pre toga, prema predlogu predsednika Republike da se povuku sa barikada, odrediće se skupštine četiri srpske opštine na severu.

Skupština opštine Zvečan juče je jednoglasno odbacila Tadićev poziv, a iz Skupštine zajednice opština AP KiM najavljuju da će krivična prijava protiv šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislava Stefanovića biti podignuta čim se obelodani sadržaj jučerašnjih pregovora u Briselu, piše Danas.

U slučaju da Vlada Srbije zbog neposlušnosti lokalne samouprave primeni privremene mere, Srbi na severu najavljuju da su spremni i za „alternativnu organizaciju“ barikada. Istovremeno na terenu, kako tvrde izvori Danasa, iz DS dolaze nezvanični signali da je predsednik Tadić pod pritiskom morao da pozove na uklanjanje blokada, ali da Srbi ne treba da se sa njih povlače.

“Svi odbornici SO Zvečan ocenili su Tadićev poziv kao ugrožavanje vitalnih srpskih interesa i prihvatanje kosovske nezavisnosti. KiM je cena za kandidaturu za EU i njegov ostanak na vlasti. Tražimo da se o svemu izjasni Skupština Srbije. Tadića pozivamo da dođe na barikade i sam ubedi narod u ono što mu poručuje, jer nam nije jasan ovaj preokret u politici Beograda,” kaže za Danas Milan Ivanović, odbornik SO Zvečan i predsednik SNV severnog KiM.

Ivanović ukazuje da je Tadićevim predlogom poništena skupštinska deklaracija od 30. jula i upozorava da je predsednik Srbije pričama o „ekstremistima“ dodatno ugrozio položaj Srba na barikadama.

“Uklanjanje barikada je krupno pitanje sa ozbiljnim posledicama za koje predsednici opština ne mogu da preuzmu odgovornost. O tome će odlučiti skupštine opština. Za nas je obavezujuća skupštinska deklaracija od 30. jula, jer je Srbija parlamentarna demokratija u kojoj je skupština najviša zakonodavna vlast,”objašnjava za Danas Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Kosovska Mitrovica.

Pantić tvrdi da su odbornici sve četiri opštine, uključujući i Leposavić, gde je na vlasti DS, jedinstveni u stavu da ne prihvataju albanske institucije na severu Kosova. Na pitanje da li u slučaju neposlušnosti Beogradu Srbi postaju „lakša meta“ za Kfor i Prištinu, Pantić odgovara da ne gleda tako na novonastalu situaciju, zato što je Tadić „bio prinuđen da pod pritiskom kaže ono što u dubini duše ne misli, ne bi li Srbija dobila status kandidata, što je jedini adut ove vlade na predstojećim izborima“.

“Srbi ne treba da žure. Na Skupštini Srbije je da preispita predsednikov politički stav koji je u suprotnosti sa skupštinskom deklaracijom o vraćanju stanja kakvo je bilo na terenu pre 25. jula i prekidu dijaloga s Prištinom dok se ne reši problem na Jarinju i Brnjaku. Posle toga ćemo odlučivati šta ćemo dalje,” kaže za Danas Marko Jakšić, odbornik u SO Severna Mitrovica i potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: