Svaki peti Nemac antisemita

Komisija nemačke vlade ustanovila je da u Nemačkoj postoji "uvrežena klišeizirana slika" o Jevrejima, te da je svaki peti Nemac latentni antisemita.

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2011.

16:30

Default images

Mladi u Nemačkoj reč "Jevrejin" danas koriste kao normalnu psovku, iako onaj kome je ta psovka upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom verom.

"Tebe bi trebalo u Aušvic" je jedna od često korišćenih uvreda, navodi se u izveštaju posebne komisije stručnjaka, koji će, prema želji nemačkog parlamenta ubuduće redovno podnositi izveštaj o stanju antisemitizma.

Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu - ove uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrejin u Nemačkoj.

Iako je zvanično proteran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan, a 20 odsto stanovnika Nemačke je latentno antisemitski nastrojeno.

Vladina komisija navodi da desno ekstremni krugovi, kojima se pripisuje čak 90 odsto krivičnih dela u vezi sa antisemitizmom, predstavljaju najveći izvor antisemitizma.

Stručnjaci kritikuju i obrazovnu politiku, jer se u školama ne izučava dovoljno progon Jevreja za vreme nacizma i činjenica da Nemačka zbog toga snosi posebnu odgovornost prema Izraelu. Oni navode da se u brojnim segmentima društva vodi aktivna borba protiv antisemitizma, ali ocenjuju da ne postoji sveobuhvatna strategija za tu borbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: