Preminuo jedan od ranjenih Srba

Jedan Srbin je ubijen, dok su dvojica ranjena u pucnjavi koja se u sredu uveče dogodila u Kosovskoj Mitrovici, u naselju Brđani. Situacija u gradu napeta.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.11.2011.

20:32

Default images

Zasad nepoznati napadači pucali su na mladiće oko 19.50. Meštani tvrde da su na Srbe pucali Albanci.

Jedan mladić je tokom operacije preminuo. Reč je o Savu Mojsiću iz Kosovske Mitrovice, koji je podlegao povredama uprkos nastojanju lekara da mu spasu život. Policajac Radoš Vukićević je operisan i stanje mu je stabilno. Veljko Đorđević je van životne opasnosti.

Dopisnik Tanjuga sa lica mesta Željko Tvrdišić izjavio je za B92 da su Srbi besni zbog svega što se dogodilo.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je večerašnji napad na trojicu Srba u naselju Brđani nazvao terorističkim i izrazio sumnju da iza napada stoje lokalni Albanci.

Napad se dogodio u naselju Brđani mešovitog nacionalnog sastava. Prema navodima očevidaca, na trojicu mladića srpske nacionalnosti pucali su Albanci.

Portparol policije Kosova Besim Hoti, potvrdio je da su ranjena tri Srbina, od kojih je jedan kosovski policajac.

Hoti je kazao da se incident dogodio oko 19:50 sati, kada je došlo do svađe između Srba i Albanaca, prilikom koje je u jednom trenutku upotrebljeno vatreno oružje. Oružje nisu koristili učesnici svađe, već neko sa strane, dodao je Hoti.

On je rekao da je motiv za svađu za sada nepoznat i da policija obavlja uviđaj i radi na prikupljanju informacija o osumnjičenima.

Ispred Zdravstvenog centara su se okupili rodbina i prijatelji povređenih Srba, koji iščekuju da im se obrati neko od lekara. U Kosovskoj Mitrovici se oko 20:30 sati čuo rafal ispaljen iz automatskog oružja, a situacija je sada mirna.

Niko od zaposlenih u bolnici se nije obratio novinarima ispred bolnice, kojima nije dozvoljen ulazak u zgradu.

Kosovska vlada osudila je večerašnji incident, pozivajući da se preduzmu sve mere da se počinioci ovog ozbiljnog dela privedu pravdi i dobiju kaznu koju zaslužuju.

Navodeći da okolnosti ranjavanja još nisu razjašnjene, vlada poziva sve građane Kosova na mir i uzdržanost, i uzdržavanje od bilo kakvog akta nasilja, ističući da je nasilje neprihvatljivo.

Vatreni projektil velike razorne moći

Beta
Načelnik hirurškog odeljenja bolnice u Kosovskoj Mitrovici Radimir Janković rekao je oko ponoći da je Radoš Vukićević operisan i da je njegovo stanje za sada stabilno.

U Brdjanima, mešovitom naselju severnog dela Kosovske Mitrovice, sinoć su iz vatrenog oružja teško ranjeni Savo Mojsić i Radoš Vukićević, dok je Veljko Đorđević zadobio lakše povrede. Oni su prebačeni u kosovskomitrovačku bolnicu.

Načelnik odeljenja anestezije Milena Cvetković rekla je novinarima ispred bolnice da je i pored hirurške intervencije i reanimacije, kao i zalaganja čitavog tima lekara, Savo Mojsić podlegao povredama posle četiri sata borbe u operacionoj sali.

Janković je rekao da je Mojsiću bilo povređeno pet vitalnih organa - jetra, slezina, želudac, dijafragma, pankreas.

"Sve je to razneto vatrenim projektilom velike razorne moći. Pokušano je maksimalno hirurško zbrinjavanje, ali su povrede bile nespojive sa životom", rekao je on.

Janković je rekao da je drugi teško ranjeni, Radoš Vukićević, zadobio povredu lumbalnog dela kičme, ali da mu je za sada stanje stabilno.

Bogdanović: Euleks da preuzme istragu, ovo je teroristički akt

Goran Bogdanoviæ (Beta, arhiv)
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je zatražio od pripadnika Euleksa da preuzmu istragu o napadu na trojicu Srba u naselju Brđani, umesto kosovske policije, i da se što pre rasvetli motiv, pronađu i kazne počinioce tog, kako je naveo, terorističkog akta.

Bogdanović je rekao Tanjugu da je od velike važnosti da istraga bude efikasna i da krivci budu uhapšeni jer je "ranjavanje trojice Srba podiglo i onako velike višemesečne tenzije kod srpske zajednice na severu Kosova i Metohije".

Ukazujući da je napad za najoštriju osudu i da je to, u proteklih nekoliko meseci, još jedan u nizu incidenata, Bogdanović je pozvao Srbe da se uzdrže i ne nasedaju na provokacije albanskih ekstremista, a Kfor i Eulks da se fokusiraju na ulargične tačke na severu, gde stalno postoji pretnja o izbijanja međuetničkog skoba, a ne na administrativne prelaze.

"Napad pokazuje da albanski ekstremisti koriste svaku priliku za nasilje nad Srbima i višegodišnje nekažnjavanje i neotkrivanje počinilaca zločina dovelo je do toga da oni sve otvorenije i češće posežu za nasiljem", rekao je Bogdanović.

Ministar je pozvao međunarodno prisustvo u pokrajni da konačno preduzme sve da Srbima na severu pokrajne obezbedi elementarne ljudske slobode koje su ima uskraćene, a to je pravo na ličnu i imovinsku sigurnost.

Stefanović: Važno je da ne bude incidenata

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović pozvao je građane da sačuvaju mir i izbegavaju incidente.
Stefanović je agenciji Beta rekao da postoje "oprečne informacije" o ranjavanju trojice srpskih mladića i da je potrebno ustanoviti šta se tačno desilo.

"Jako je važno da se sačuva mir i stabilnost i da nema nikakvih incidenata", rekao je on i istakao da je građanima na tom prostoru to uspevalo u proteklim mesecima uprkos krizi u vezi sa prelazima.

Stefanović je rekao da će istragu preuzeti kosovska policija, a da će se Euleks uključiti u slučaju potrebe.

Pantić: Srbi na Kosovu bez zaštite međunarodne zajednice i Beograda

Krstimir Pantić je optužio međunarodnu zajednicu da zatvara oči pred zločinima koje, kako je naveo, Albanci čine nad Srbima bez obzira da li žive severno ili južno do Ibra.

Prema njegovim rečima, Srbi okupljeni u naselju Brđani negoduju i zbog odsustva reakcije iz Beograda.

"I ja se, kao oni, pitam kada će država zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Pantić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je rekao da je predstavnike međunarodne zajednice upozorio da je "situacija izuzetno opasna" i da je teško kontrolisati.

"Ja sam predstavnicima međunarodne zajednice rekao da je situacija izuzetno opasna i da mi više nismo u stanju da je kontrolišemo. Za ono što može da se desi večeras i što će se dešavati narednih dana kriva je međunarodna zajednica pre svih Kfor i Euleks koji sve ove godine tolerišu zločine koje Albanci čine nad Srbima", rekao je Pantić.

Pantić je rekao da nije siguran da Euleks i međunarodna zajednica žele da utvrde ko je počinilac večerašnjeg napada na trojicu Srba, jer su i do sada, kako je naveo, počinioci bili uhapšeni, a potom pušteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: