Godinu dana od zemljotresa u KV

Pre tačno godinu dana Kraljevo je pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, u kom su dve osobe poginule, dok je 200 njih povređeno.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2011.

12:17

Default images

U zemljotresu je 800 objekata pretrpelo teška oštećenja i kasnije je proglašeno neupotrebljivim za stanovanje.

Od 3. novembra prošle godine do danas zabeleženo je ukupno 716 lakših potresa tla na području Kraljeva.

Posle 11 meseci obnove Kraljeva, uz pomoć Vlade Republike Srbije, sagrađene su 462 montažne kuće za porodice čiji su objekti pretrpeli najveća oštećenja, dok je obnovljeno više od 12.000 porodičnih objekata i 7.000 stanova.
Rekonstrukcija 33 školske zgrade, pet srednjih i 28 osnovnih škola krajem oktobra je završena u potpunosti, tako da se nastava u svim školama normalizovala i đaci koji su pratili skraćenu nastavu u drugim školama vratili su se u svoje klupe.

Zgrada Zavoda za javno zdravlje je zbog teških oštećenja posle zemljotresa srušena i razmeštena na tri lokacije, a kompletna Internistička bolnica koja se nalazila u već rekonstruisanom delu stare gradske bolnice, takođe je premeštena na druga odeljenja Zdravstvenog centra "Studenica".
Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je izjavio da je do sada na žiro-račun za pomoć Kraljevu uplaćeno dve i po milijarde dinara, od čega oko 350 miliona donacija, dok je ostala sredstva iz republičkog budžeta uplatila Vlada Srbije.

On je naveo da šteta na 25 stambenih zgrada u Dositejevoj ulici još nije sanirana i da će, ukoliko bude odobren kredit Evropske investicione banke za koji je Vlada konkurisala, na mestu tog starog stambenog bloka biti izgrađen novi.
Epicentar zemljotresa, koji je 3. novembra 2010. godine u 1.56, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, bio je u rejonu sela Vitanovac, 10 kilometara udaljenog od Kraljeva, na dubini od dva kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: