Odbili zahtev SNS, a izbori ranije

Lider SNS Tomislav Nikolić rekao da će parlamentarni izbori, sudeći po odnosima u vladajućoj koaliciji, verovatno biti održani ranije nego što vlast planira.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

15:12

Default images

“Ne bih bio previše iznenađen da ovih dana stignemo do toga da dođe do novih izbora”, rekao je Nikolić.

On je ocenio da u vladajućoj koaliciji “više niko ne misli šta je dobro za Srbiju, već šta je dobro za njihovu poziciju na sledećim izborima”.

On je rekao da “pažljivo analizira veštačke sukobe” u vladajućoj koaliciji u kojima svako zauzima poziciju kako bi ostvario što više glasova na izborima, a kako bi ih ponovo sastavili u neku novu vladu”.

“Kad mnogo toga analizirate, očigledno je da ćemo imati izbore ranije nego što je Vlada tvrdila da je normalno za Srbiju”, rekao je lider naprednjaka.

“Misilim da je ovo pakleni plan vladajuće koalicije da u svojim redovima iznedri patriote, ekstremne elemente, da pokupi glasove i onih koji su za EU i koji su protiv i onih koji su za Kosovo i onih koji su za njegovu podelu ili predaju Kosova, pa da posle kažu moramo svi zajedno”, rekao je Nikolić.

On je ocenio i da će “jako teško predsednik Demokratske stranke Boris Tadić da objasni zašto nije prihvatio zahtev SNS da se izbori održe najkasnije u januaru sledeće godine, a da se dogodi da izbori budu raspisani i održani do Nove godine”.

Odgovarajući na pitanje da li je razgovarao sa liderom Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovanom Krkobabićem o eventualnoj saradnji nakon izbora, Nikolić je odrično odgovorio.

Lider naprednjaka je naglasio i da je SNS opoziciona stranka i da ni ubuduće neće podržavati predloge vladajuće koalicije u parlamentu. Nikolić je pozvao Vladu da saopšti šta sve Srbija treba da uradi kako bi do decembra dobila status kandidata za članstvo u EU, uveren da vlada, kako je rekao, ne može da ispuni preporuke Evropske komisije koje se odnose na Kosovo i Metohiju do 9. decembra.

“Moraju da nam se obrate, makar u parlamentu, i da kažu šta to sve treba da urade do decembra da bismo dobili status kandidata. Neka nas pitaju da se izjasnimo, možda i prozivkom, ko je za to, a ko nije”, rekao je lider naprednjaka.

On je naglasio da bi ukidanje institucija na Kosovu i Metohiji, kao i omogućavanje da Kosovo učestvuje na međunarodnim skupovima de fakto značilo priznavanje nezavisnosti Kosova.

“Pozivam vladu, koliko god da je u rasulu i koliko god da se priprema za izbore, da izađe konačno sa planom za Kosovo, pošto svi mi možemo da pravimo planove, ali ne znamo šta je ostvarivo. Vlada nakon toliko godina pregovora zna šta je ostvarivo i neka upozna građane da ne živimo više u iluzijama”, rekao je Nikolić.

On je naveo i d,a u momentu kada je EU Hrvatsku praktično primila u članstvo i kada otpočinje pregovore sa drugim državama bivše Jugoslavije, nije mogla Srbiju da ostavi tri stepenice ispod i preporuka o kandidaturi je nagrada građanima Srbije za mnogo muka i odricanja u ovih 10 godina.

“Ovo je jedan korak koji smo morali da napravimo, ali koji ne donosi previše koristi Srbiji i može građane da ostavi u nedoumici na koji je način Srbija ponašanjem vlade zaslužila da dobije status kada su kritike ne samo građana, već i EK upućene vladi u svim segmentima društva oštre”, rekao je Nikolić.

“Postavlja se pitanje kako Srbija sve siromašnija stiče uslove da uđe u pregovore za članstvo. Očigledno da ova stepenica ne obavezuje ni EK, niti EU i može da traje decenijama ako se u Srbiji ne dese promene koje mogu da je povuku napred”, rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: