Noćas zasedao Savet bezbednosti

Sednica Saveta bezbednosti UN o zaoštravanju situacije na Kosovu održana na zahtev Srbije i Rusije počela je u Njujorku u petak posle ponoći i trajala dva sata.

Izvor: Beta, Blic

Petak, 16.09.2011.

00:55

Default images

Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta bezbednosti UN, libanski ambasador Navaf Salam.

Sednica je zakazana posle višečasovnih konsultacija u sredu uveče Saveta bezbednosti, a na insistiranje zapadnih zemalja nije otvorena za javnost.

Posle usvajanja dnevnog reda, kojim je odobreno da sednici prisustvuje i da na njoj govori i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, izveštaj o situaciji na Kosovu podneo je zamenik šefa mirovnih operacija UN Edmond Mule.

"Ovo je prilika da prenesemo jasnu poruku da smo protiv donošenja jednostranih odluka i da Beograd i Priština treba da preuzmu odgovornost da spreče nasilje", rekao je Mule.

On je ukazao da je u sporazumu Beograda i Prištine od 2. septembra rešeno pitanje carinskog pečata, ali da nije bilo dogovora o postavljanju carinika na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Razumeli smo da druga pitanja vezana za carinu, uključujući i postavljanje kontrolnih punktova na dva prelaza na severu, nisu bila bila predmet sporazuma", rekao je Mule.

Mule je, opisujući situaciju na Kosovu, podsetio na najave iz Prištine da će 16. septembra dovesti svoje carinike na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, i precizirao je da se navodi kako će, uz Euleks policiju, na svaki prelaz doći po jedan kosovski carinik i po jedan policajac.

"Sprovođenje ovih planova moglo bi da dovede do zaoštravanja situacije na terenu, da ugrozi stabilnost i dovede do izbijanja nasilja", ocenio je Mule.

"UNMIK će nastaviti da radi sa obe strane da se izbegne nova kriza i očekujemo da obe strane pokažu punu privrženost dijalogu, a ne jednostranim akcijama i upotrebi sile", istakao je gvatemalski diplomata koji je i pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije.

Posle njegovog izlaganja sednice je nastavljena iza zatvorenih vrata.

Jeremić: "Akcija Prištine imala bi nesagledive posledice"

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić upozorio je u svom izlaganju, kako je prenela agencija Tanjug, da će, ako se ne preduzme hitna i odlučna akcija, Priština za manje od 24 časa upasti na sever Kosova, što će imati nesagledive posledice po čitav region i da će produžetak dijaloga biti "ozbiljno potkopan, kao i sprovođenje onoga što je dosad dogovoreno".

"Pozivamo sve stanovnike pokrajine da se uzdrže od nasilja", rekao je Jeremići dodao da Srbija želi da veoma jasno stavi do znanja da neće prihvatiti nikakvu krivicu za posledice onoga što je najavljeno za 16. septembar.

"Bilo šta da se desi, odgovornost mora pasti isključivo na one koji planiraju da izvedu ovu loše zamišljenu operaciju", upozorio je Jeremic.

Jeremić je, prema navodima Tanjuga, ocenio da se situacija na Kosovu pogoršava poslednjih nekoliko meseci i da je Priština u brojnim situacijama ovog leta namerno postupala provokativno, i pored napretka u dijalogu postignutom u Briselu. On je istakao da je Beograd uprkos tome reagovao odmereno i da je to doprinelo da se situacija ne otrgne kontroli.

"I pored toga što albanske vlasti u Prištini nisu snosile posledice za svoju jednostranu upotrebu sile 25. jula, odlučili smo da budemo konstruktivni u dijalogu zarad regionalnog mira i stabilnosti", naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Umesto da se posle briselskog dogovora od 2. septembra krene ka novim dogovorima, ratoborne najave Prištine su, kako je rekao, celu priču povele u potpuno drugom smeru.

"Juče su nas zemlje Kvinte (SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) formalno obavestile o planu za carinske prelaze 1 i 31 (Jarinje i Brnjak). Naš odgovor je odlučan i čvrst - za Vladu Srbije i narod svaki nametnuti ishod je u potpunosti neprihvatljiv", naglasio je Jeremić.

On je dodao i da će narod sa severa Kosova u potpunosti odbiti da se "pokloni pred vlastima koje smatra potpuno nelegitimnim".

Jeremić je rekao i da bi učešće Euleksa i Kfora u akcijama Prištine sigurno značilo potpuni gubitak legitimiteta ovih misija kod srpske strane.

"Mandat obe misije je u Rezoluciji 1244 i u statusno neutralnom okviru Ujedinjenih nacija", dodao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je podsetio da je on pre dve nedelje upozorio da će neusvajanje saopštenja Saveta bezbednosti UN o osudi upada specijalaca jedinice ROSU 25. jula na sever Kosova, rezultirati novim jednostranim akcijama na Kosovu.

"Nažalost, upravo se to događa", dodao je Jeremić.

Ban Ki Mun poziva na uzdržanost

Sednici je prisustvovao i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, a na kraju zatvorenih konsultacija Savet bezbednosti je započeo novu rundu razgovora, kojoj mogu da prisustvuju samo zemlje članice.

"Pozivam sve da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do eskalacije napetosti u toj oblasti. Pozivam vlasti Beograda i Prištine da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije, kao i da preduzmu praktične korake za sprovodjenje dosadašnjih dogovora", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare u sedištu UN, čiji je snimak objavljen na sajtu UN.

Članicama Saveta bezbednosti UN prosledjena su pisma šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića generalnom sekretaru Ban Ki Munu i ruskog predstavnika u UN Vitalija Čurkina.

U pismu Ban Ki Munu, koje je članicama SB UN prosledio ambasador Srbije pri UN Feodor Starčević, Jeremić je naveo da mu se obraća zbog pretnje od jednostranih akcija vlasti u Prištini.

Jeremić je istakao da je Srbija dobila informaciju da Kfor i Euleks imaju nameru da izvedu operaciju koju je najavila Priština o jednostranom uvođenju carinskih i policijskih kontrola na administrativnoj granici na severnom Kosovu prema centralnoj Srbiji.

U dopisu ruskog predstavnika Vitalija Čurkina traži se hitan otvoreni sastanak SB za četvrtak, na kojem će učestvovati predstavnik Vlade Srbije, kako bi bila "razmotrena situacija na Kosovu s obzirom na moguću eskalaciju tenzija".

Podsetimo, 16. septembra ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, a Priština je najavila da će preuzeti kontrolu na prelazima na severu Kosova, čemu se Srbija oštro protivi.

Usled novog zaoštravanja situacije, na severu su u utorak uveče opet osvanule blokade puteva koje su postavili lokalni Srbi.


U četvrtak uveče Kfor je bodljikavom žicom oko 19.30 zatvorio administrativni prelaz Jarinje, a saobraćaj je u prekidu. Građani Leposavića, reagujući na mere Kfora, su na sto metara ispred blokiranog prelaza oko 20.30 postavili jedan kamion i time blokirali saobraćaj.

O severu Kosova danas će se razgovarati i na sednici Saveta bezbednosti, koja je sazvana nakon konsultacija u tom telu Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: