"Hrvatska primer regionu kako u EU"

Hrvatska je primer da svaka zemlja u ovom regionu može uspeti u nastojanju da postane članica Evropske unije, rekla Angela Merkel danas u Zagrebu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

16:52

Default images

Nemačku kancelarku je ispred Banskih dvora dočekala premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Merkelova je izjavila da sve zemlje zapadnog Balkana mogu da postanu članice Evropske unije ako ispune preduslove.

Kao uslov za Srbiju navela je normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Primer Hrvatske je primer da svaka zemlja u ovom regionu može da uspe da postane članica Evropske unije. Mi to želimo. Ali zato se moraju ispuniti preduslovi. I naravno da je jedan od preduslova za članstvo u EU, konkretno Srbije, Kosovo. Da se odnosi među tim državama i uslovi života normalizuju", rekla je Merkelova posle sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

"Ne možemo mi u Evropskoj uniji imati državu gde kada jedan dođe za sto drugi se diže i odlazi. To je nemoguće", dodala je nemačka kancelarka.
Merkelova je kazala da je "Nemačka duboko uverena da zapadni Balkan dugoročno gledano može održati miroljubiv život samo uz evropsku perspektivu" i ponovila da sve zemlje moraju ispuniti uslove na putu ka EU.

"Nemate bonusa, nemate nikakvih popusta kod pristupa EU, svi uslovi moraju biti ispunjeni", rekla je nemačka kancelarka i dodala da Evropa kasnije, "nakon tog teškog puta ne može reći ne, mi ćemo svoje ispuniti".

Merkelova se potom sastala sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Kasnije večeras, Merkelova će doputovati u zvaničnu posetu Beogradu, gde će tokom sutrašnjeg dana razgovarati sa državnim vrhom Srbije.

Kosorova: Nećemo nikoga blokirati na putu ka EU

Jadranka Kosor je rekla da Hrvatska "nijednog suseda na putu ka Evropskoj uniji neće blokirati nerešenim međusobnim pitanjima", već će ta pitanja biti rešavana "paralelno".

Kada je reč o odnosima sa Srbijom, Kosorova je rekla da će Hrvatska "nastaviti tragom dijaloga i negovanja dobrosusedskih odnosa".

Govoreći o predstojećoj poseti Prištini, Kosorova je kazala da je cilj njene posete "jačanje hrvatske ekonomije".

"Kosovo je realnost. Ta poseta je za jačanje hrvatske ekonomije. Tamo odlazi respektabilan broj hrvatskih privrednika koji pronalaze svoj interes", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: