Ponedeljak, 22.08.2011.

16:52

"Hrvatska primer regionu kako u EU"

Hrvatska je primer da svaka zemlja u ovom regionu može uspeti u nastojanju da postane članica Evropske unije, rekla Angela Merkel danas u Zagrebu.

Izvor: Tanjug

"Hrvatska primer regionu kako u EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Xale

pre 12 godina

...kao i prosečnom Hrvatu, kome i dan danas ispiraju mozak. Kako se isti ti Hrvati nikada ne zapitaju kako je to odjednom JNA postala isključivo srpska i potpuno, naravno ničim izazvana, počela da puca po civilima ? I kako to da su se u JNA, bar na početku sukoba, na istoj strani borili vojnici iz čitave SFRJ, sem Slovenije ? I kako vojska sa 1200 tenkova i 450 aviona nije mogla da pobedi par hiljada gologuzih "domoljuba" ? Verovatno zato što su Hrvati najjunačkiji narod u istoriji. I zašto momci iz Srbije NISU ( bar nije regularna vojska) slati u Hrvatsku nakon njenog priznanja, kad je "Srbija napala Hrvatsku" ? Ovo sve pišem iz ličnog iskustva i onog što sam video u JNA '91, a ne zato što mi je neko tako rekao na TV-u.
Većina Srba se na sreću odavno osvestila, ali Hrvati još nisu ni počeli.Bojim se da nikada ni neće.

tarmi ricmi

pre 12 godina

Etnicki se ocisti zemlja i onda se na miru radi na pridruzivanju bez tog multi-kulti problema s kojim se i Nemacka suocava, to li je recept carice EU?

Saša

pre 12 godina

Istina dosta je rata,ali ovo mišljenje da je Oluja bila tenkovi protiv traktora, to samo pokazuje koliko je propaganda isprala mozak prosječnom Srbinu. Svi ti koji su bili u traktorima znaju da su za njima išli tenkovi i topovi,svi su imali oružje i ratni raspored. Samo što je teren bio pripremljen za povlačenje osim otpora kod Siska i Petrinje ostali nisu ni čekali nekoga da ih protjera. Na kraju da su bili pametni bilo bi kao i u podunavlju gdje su Srbi danas u velikom djelu većina i sudjeluju u vlasti na državnom nivou. Na kraju da je Milošević 89 otišao na Kosovo, sjeo sa predstavnicima Albanaca i razgovarao,a ne prijetio i obećavao rulji kule i gradove,da se sa ostalim republikama ravnopravno dogovorio, a ne uz pomoć Crne gore i pokrajina preglasavao ostale,vjerovatno bi danas bili neki Beneluks ili nešto slično, a ne slijepo crijevo evrope.

dejan

pre 12 godina

@ Ultra logičar

Zameni u tvom tekstu Hrvati sa Srbi i Srbi sa Albanci a isto tako i Hrvatska sa Srbija i Krajina sa Kosovo pa ti se ta tvoja logika nikako ne bi svidela. Isto tako tvoj termin i poimanje reci "nase zemlje" kao i kod vecine stanovnika balkanskog poluostrva (kome po mentalitetu pripadate) ima poseban los zadah koji huji oko nas posebno u poslednjem veku.

ante hr

pre 12 godina

Dokle ćemo više slušati komentare tipa "nejač", "starci", "deca"? Pa neko među tim "nenaoružanima" je valjda i sudjelovao u stradanju Hrvata (skoro 15 000 mrtvih)? Ne podržavam nikakve zločine niti protjerivanje ljudi međutim to gledanje crno-bijelo ne mogu shvatiti, nitko se od njih nije bunio zbog Vukovara, Škabrnje, Voćina i drugih mjesta gjde je napadala "nejač". Stoga malo realnosti i objektivnosti (ja se sramim zbog zločina od strane hrvata
) ne bi škodilo...

Xale

pre 12 godina

Ja razumem Hrvatsku tadasnju frustraciju izazvanu gubitkom teritorije i jasna mi je njihova reakcija. Nasa je situacija sa Kosovom slicna ( koje je Hrv jedva docekala da prizna kao nezavisno ). Mene nervira sto Hrvati i dalje vrse medijsku propagandu kao u sred rata i nikada nece priznati da je njihova odgovornost ogromna za ponasanje Srba u Krajini. Ustaske zastave, "Cist hrvatski zrak", otkazi na poslu, pretnje i napadi na kasarne JNA nisu bas bili ohrabrenje za stanovnisto koje je masakrirano nekoliko decenija ranije. Hrvati to ne priznaju, jer ne moraju.
Sto se tice EU, verujem da se vecina stanovnistva Evrope jako raduje sto dobija na grbacu jos gomilu bednika i jos jednu zemlju na ivici bankrota,
umesto npr. Svajcarske ili Norveske. Uopste mi nije zao sto Srbija nikada nece ni postati clan, voleo bih samo da nas vlada toliko ne smara sa time.

opet ja

pre 12 godina

--U 2009. godini prema pokazatelju D/X najzaduženija je Hrvatska u kojoj
ukupni inozemni dug čini 266,9% izvoza roba i usluga--autori: Vlatka Bilas
Sanja Franc, Vanja Cvitković
U maju 2010. spoljni dug Hrvatske 45 milijardi eur...i dalje raste...
Dobro došli u EU i Novi sv(j)etski poredak (NWO).
Inače stara i dobra Juga nam je rasturena od strane MMFa. Ne zaboravite da smo tada imali 20 milijardi $ duga, a danas samo Hrvatska oko 60 milijardi, kao i Slovenija oko 60, a Srbija 35-40 milijardi $.

Ultra logičar

pre 12 godina

Ma da, sad će navalit ovi sa stotinama tisuća progranih, hrvatskom ustašoidnošću, Olujama i Bljeskovima. Nije mi samo jasno, i hajde, nek mi netko od vas odgovori jer ne razumijem. Što smo mi to u Hrvatskoj trebali uraditi nakon 5 godina ratovanja sa pobunjenim Srbima rukovođenim Miloševićevim režimom? Ostaviti 1/2 naše zemlje pod vlašću kojekakvih Hadžića, Raškovića, Martića sa tendencijom da se onda ta teritorija pripoji "srpskim zemljama"? Jesmo li to trebali? E neće da može, što bi Gutović rekao.

Nakon što su lokalni (hrvatski Srbi, da ih tako nazovem) Srbi odbili plan Z4, a zna se i zašto su ga odbili; jer su smatrali da su nedodirljivi i da će rezultat njihove borbe biti onaj gore pomenuti - otcijepljenje od Hrvatske, e, nakon toga se nešt moralo napraviti. I napravilo se.

Žao mi je što su i oni koji su (bi bili) lojalni Hrvatskoj morali napustiti svoj zavičaj i svoju zemlju, (nadam se da će se svi oni vratiti u Hrvatsku), ali ti prognani / izbjegli su prije svega rezultat sumanitog ponašanja njihovih vođa.

Što se nas tiče, pa hajde, budite realni pa mi odgovorite na pitanja iz prvog pasusa. Što smo mi trebali poduzeti nakon 5 godina rata?

vojno_neutralan

pre 12 godina

Hrvatska je primer zemlje koja ne postuje ljudska prava manjina i slavi zlocine i zlocince a na pragu je ulaska u EU. Pitam se da li nas EU gleda uopste kao ljude ili samo kao nekakav region koji treba asimilirati.

ragand

pre 12 godina

Hrvatska je proterala mnogo vise od 250000 Srba i to ne samo 1995, vec je od samog pocetka sukoba proterivanje Srba bio jedini plan. Setimo se samo slucaja "Spegelj" "Bomba u obiteljski stan i njih cemo pokasapiti" Licno sam gledao emisiju na HTV gde je doticni general gostovao (1995, posle oluje) i priznao da je snimak koji je KOS napravio bio autentican. A sta cemo sa pokoljima Srba 1941-1945 ? Jel i za to Hrvatska dobila pohvale ?

Donald Tisoc

pre 12 godina

Vidim da je brojka protjeranih Srba s 120 000 u 1995. godini narasla na 250 000 u 2011. Hrvatska je imala pravo uspostaviti puni suverenitet na svojem medjunarodno priznatom teritoriju ali imala je i obavezu zastiti zivote i imovinu svojih sugradjana na tom teritoriju. Sve izvan toga je krsenje zakona. Njemacka je uvijek imala interese na Balkanu i gledala ih je dugorocno za razliku od nekih drugih velesila ciji su interesi prestajali sa svakom uspjesnom akvizicijom neke jugoslavenske kompanije.

Bacvanin

pre 12 godina

Hrvatska je svakako uradila veliki posao na putuku ka clanstvu EU i to nije bilo lako. To sto Srbija ne uspeva ni da zakoraci tim putem, a kamoli da dodje do cilja, to je pitanje unutrasnje politike, gde se problemi ne resavaju, nego se samo gomilaju (Kosovo, korupcija, kriminal, itd). Politicki establishment u Srbiji nazalost nema kapaciteta niti potencijala a nazalost ni nacina kako da prezentuje te probleme gradjanima i da krene u resavanje tih problema. Hrvatska je taj deo uspela da savlada.
@Drasko
Nisu u Vukuvaru traktori predstavljali problem, niti gadjali grad, nego tenkovi, a ni Dubrovnik nije gadjam trulim jajima nego granatama. Mnogi Srbi su se vratili, jos vise njih je prodalo imanja za dobre pare. Nikod od tih "traktorista na traktorijadi" o kojoj pricas nije imala nista protiv granatiranja Vukovara, Dubrovnika, Slavonskog Broda, itd. Ceh verovanja Milosevicevoj suludoj politici i Seseljevoj granicnoj ideji su upravo oni i platili, ali za njih i zbog njih je pokrenut ceo cirkus u Hrvatskoj, je da je mir bio glavni cilj, ne bi teknovi prolazili pored Sava centra ka Hrvatskoj.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Evo napokon da stigne priznanje za mukotrpan rad, teske reforme, brojna odricanja i da to sredene drzave vide i prepoznaju kao istinsko opredjeljenje hrvatskih elita (bez fige u dzepu). I drago mi je da Hrvati sebe smatraju sastavnim djelom EU i da formalan ulazak u EU znaci ponovan povratak u staru "orbitu" iz koje je 1918. godine "izletjela". Ponovit cu ono sto sam vec spominjao vise puta. Ako Srbija zeli sto prije u EU onda taj put ide preko Zagreba i Ljubljane! Vasi ministri bi cesce trebali dolaziti u Zagreb i uciti od svojih hrvatskih kolega kako implementirati reforme i uciti na temelju pozitivnih iskustava kako bi se izbjegle mnoge greske. Srbi i Hrvati bi se trebali konacno gledati kao ravnopravni partneri i saveznicu sa zajednickim interesom (nesto kao Njemacka i Francuska) da trajno cuvaju mir i granice na ovim prostorima. Jedino tako vidim mogucnost da ovaj prostor uhvati prikljucak modernizacije za ostatkom EU.

Kalfa iz Bečkereka

pre 12 godina

Ne vidim kako bi to Hrvatska bila primer ostalim ex-YU republikama (osim Slovenije). Sasvim je sigurno da će Srbija morati da ispuni značajno više kriterijume kako bi se integrisala u Uniju. Slično važi i za Makedoniju, BiH, kao i Crnu Goru. A što se Kosova tiče, zamrzavanjem konflikta uvek se dobija ništa drugo nego produžena, zamrznuta nestabilnost. Iskreno, nemaju lideri najvećih EU članica, na čelu sa Merkelovom i Sarkozijem pojma šta će da rade sa Balkanom na duži rok. Uzgred, namaju oni ni jasnu predstavu šta da rade u svojim državama, kojima su šavovi već odavno skloni pucanju.

slav_onac_

pre 12 godina

Mozda za neke ulazimo ''prekasno'' u EU ali ipak s obzirom da smo imali 4-godisnji rat i da nam je velik dio teritorija bio nedostupan i okupiran i nije.Iskreno i ne ocekujem cestitku iz Beograda s obzirom da ste pridonijeli da se put Hrvatske prema Zapadu uspori.

DragonS

pre 12 godina

@zades
Da Hrvatska nema more i da nije ekonomska interesna zone Nemačke, i EU koja sad izlazi i sa ove strane na more, i dalje bi lepili plakate o veličanju Oluje, Gotovine i sličnog. Naravno, tada ne bi bilo reči o ulasku u EU.
Sad kad bankrotira Grčka, Portugal, Španija i kad možda jednog dana Belgija napravi vladu, onda će Hrvatska shvatiti šta je EU.
Da, krivo mi je.... priznajem! U EU svi bi trebalo da su ravnopravni, a ne da ti neko slupa auto ili slomi vilicu zato što si druge nacionalnosti....
E j.... onda EU kad im takvi trebaju.
Nas je vlada lagala sve ove godine i mi smo ovce koje su slepo išle za pastirom... Pastir obukao odelo i otišao u grad, ovce ostale da bleju...
Danke Deutschland 2. put za Hrvate
Deutschland - Serbia 4 : 0

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kako su mi smesni ovi prognozeri raspada EU, iz Srbije koja ima najnize plate na kontinentu, najvecu stopu nezaposlenosti na kontinentu, najvecu korupciju na kontinentu, najgora je u svemu na KONTINENTU OD PEDESET I KUSUR ZEMALJA. Prvo gledajte u svoje dvoriste, kada njega sredite TEK ONDA imate pravo da se uopste bavite (uz dozvolu naravno) tudjim stvarima, ali dok to ne ucinite ovo sve deluje bedno da ne moze bednije. Neko ko je najgori smeje se i nalazi mane onom ko je STO PUTA bolji od njega u svemu. Isto kao da se neki debeli truntos koji na 100 metara trci 14 minuta smeje Asafi Pauelu sto je trcao 9.76 sekundi sto je za 8 stotinki sporije od Usaina Bolta (svetskog rekordera na 100 i 200 metara). Na sta to lici?...Dajte da mi budemo kao EU, pa nek se raspadamo koliko hocete, ali nasa situacija je neuporediva sa njihovom, oni su ODAVNO prelezali ove nase decije bolesti, i problemi sa kojima se oni suocavaju potpuno je drugi nivo/klasa problema u odnosu na ove nase. Oni imaju PROBLEM hoce li kupiti jedna skuplja ili dvoje jeftinijih kola, a mi imamo problem hocemo li naci sutra sta da jedemo ili cemo crci od gladi. I mi se njima rugamo i nalazimo greske i mane. ...

Spasibo Rusija

pre 12 godina

Kompleksi Kompleksi susjedi...

Da vam podsjecam vi ste nedavno palili po hrvatskoj, htjeli spajane neke srpske zemlje, parolama karlobag, virovitica, srbija do tokija, razarali hrvatsku, izbacili 90.000 hrvata iz svoja domova i onda vi pricate o neki civile.
Milose

Ko bi ti kocio, vi bi sami sebi kocili ako bi sudski nesto rijesiti. Jel bi odmah izgubili.

milann

pre 12 godina

I naravno da je jedan od preduslova za članstvo u EU, konkretno Srbije, Kosovo. Da se odnosi među tim državama i uslovi života normalizuju", rekla je Merkelova -Ima li jos pitanja?A sada svi na izvrsenje zadatka.

drasko

pre 12 godina

Da, tipican primer zemlje koja ulazi u EU a nije resila status izgnanih Srba.Ti Srbi su pobegli glavom bez obzira nakon junacke pobede HV-a nad traktorima i starcima.Izgleda da se i Merkelova ponosi traktorijadom.
Sad ce neko reci : "... za to je odgovorna hegemonisticka politika Srba na celu sa Milosevicem..." Mozda je i sve to tacno, ali za tako nesto sigurno nisu krivi obicni ljudi vec ljudska malogradjanstina politicara kako kod Srba tako i kod Hrvata,Bosnjaka,Albanaca...i za takve slucajeva u modernom drustvu postoji drugo resnje.Na kraju krajeva nema potrebe da se previse cudimo, danasnji svet vode kgb-ovci ( Rusija ),policajci ( Francuska),Julije Cezar XXI veka ( Italija )...bolje da cutim, bicu cenzurisan verovatno s pravom, u svakom slucaju razumanom coveku ove cinjenice su poznate a nastavak price nakon tri tacke ipak nije za javnu debatu , bar ne za sad.

Milos

pre 12 godina

Nama je definitivno Kosovo uslov i proci ce godine dok ne normalizujemo odnose. Nego, zasto mi ne bi sada malo "zakocili" Hrvatsku otvarajuci neresena pitanja? Ne iz pakosti vec da bi se ta pitanja resila povoljnije po nas nego u trenutku kada Hrvatska bude punopravna clanica EU.Mada,pohvale Hrvatskoj i cutanje posle velicanja haskih osudjenika sa najviseg nivoa cine da se zapitamo vredi li bilo sta ciniti u tom pravcu

bez_cenzure

pre 12 godina

Naravno da će hvaliti svoje najlojalnije saveznike! Šta je tu novo? Hrvati su ipak učili od njih kako se riješiti "remetilačkog faktora". Ako je Hrvatska primjer u regionu ja ne želim vidjeti Srbiju u takvoj EU. EU u ovom obliku sigurno neće postojati do 2022. kada se predviđa mogući ulazak Srbije u EU.

Zeljko

pre 12 godina

Kako mozemo da se ugledamo na drzavu koja je za dan svoje drzavnosti uzela datum isterivanja 250 000 gradjana te drzave iz svojih kuca..o pobijenima da i ne govorimo...

Izgleda da HR zna sta hoce i cvrsto gazi u tom pravcu

pre 12 godina

Na zalost vlade Srbije ovo je tipicna njemacka pragmaticnost i jednostavnost u komuniciranju, koja eliminira bilo kakva "dodatna" znacenja i tumacenja.

Zedes

pre 12 godina

"Dezurni" velikosrpski sovinisti i mrzitelji svega hrvatskog, ocekujem ponovno halabuku oko toga kako smo "proterali" toliko i toliko stotina tisuca Srba, kako smo "izvrsili etnicko ciscenje" itd., dakle - zlocinci smo, naravno, a Europa nas svejedno hoce.

Zanimljivo da svih 27 zemalja clanica EU misli da smo ispunili sve (izuzetno teske, do sada jos u povijesti pristupanja nezabiljezene) uvjete, samo velikosrbi iz Srbije - koja je jos svjetlosnim godinama udaljena od Unije - tvrde da to nije tako. A da se malo zamislite nad tim ?!

Zedes

pre 12 godina

"Dezurni" velikosrpski sovinisti i mrzitelji svega hrvatskog, ocekujem ponovno halabuku oko toga kako smo "proterali" toliko i toliko stotina tisuca Srba, kako smo "izvrsili etnicko ciscenje" itd., dakle - zlocinci smo, naravno, a Europa nas svejedno hoce.

Zanimljivo da svih 27 zemalja clanica EU misli da smo ispunili sve (izuzetno teske, do sada jos u povijesti pristupanja nezabiljezene) uvjete, samo velikosrbi iz Srbije - koja je jos svjetlosnim godinama udaljena od Unije - tvrde da to nije tako. A da se malo zamislite nad tim ?!

Zeljko

pre 12 godina

Kako mozemo da se ugledamo na drzavu koja je za dan svoje drzavnosti uzela datum isterivanja 250 000 gradjana te drzave iz svojih kuca..o pobijenima da i ne govorimo...

bez_cenzure

pre 12 godina

Naravno da će hvaliti svoje najlojalnije saveznike! Šta je tu novo? Hrvati su ipak učili od njih kako se riješiti "remetilačkog faktora". Ako je Hrvatska primjer u regionu ja ne želim vidjeti Srbiju u takvoj EU. EU u ovom obliku sigurno neće postojati do 2022. kada se predviđa mogući ulazak Srbije u EU.

Izgleda da HR zna sta hoce i cvrsto gazi u tom pravcu

pre 12 godina

Na zalost vlade Srbije ovo je tipicna njemacka pragmaticnost i jednostavnost u komuniciranju, koja eliminira bilo kakva "dodatna" znacenja i tumacenja.

Bacvanin

pre 12 godina

Hrvatska je svakako uradila veliki posao na putuku ka clanstvu EU i to nije bilo lako. To sto Srbija ne uspeva ni da zakoraci tim putem, a kamoli da dodje do cilja, to je pitanje unutrasnje politike, gde se problemi ne resavaju, nego se samo gomilaju (Kosovo, korupcija, kriminal, itd). Politicki establishment u Srbiji nazalost nema kapaciteta niti potencijala a nazalost ni nacina kako da prezentuje te probleme gradjanima i da krene u resavanje tih problema. Hrvatska je taj deo uspela da savlada.
@Drasko
Nisu u Vukuvaru traktori predstavljali problem, niti gadjali grad, nego tenkovi, a ni Dubrovnik nije gadjam trulim jajima nego granatama. Mnogi Srbi su se vratili, jos vise njih je prodalo imanja za dobre pare. Nikod od tih "traktorista na traktorijadi" o kojoj pricas nije imala nista protiv granatiranja Vukovara, Dubrovnika, Slavonskog Broda, itd. Ceh verovanja Milosevicevoj suludoj politici i Seseljevoj granicnoj ideji su upravo oni i platili, ali za njih i zbog njih je pokrenut ceo cirkus u Hrvatskoj, je da je mir bio glavni cilj, ne bi teknovi prolazili pored Sava centra ka Hrvatskoj.

Ultra logičar

pre 12 godina

Ma da, sad će navalit ovi sa stotinama tisuća progranih, hrvatskom ustašoidnošću, Olujama i Bljeskovima. Nije mi samo jasno, i hajde, nek mi netko od vas odgovori jer ne razumijem. Što smo mi to u Hrvatskoj trebali uraditi nakon 5 godina ratovanja sa pobunjenim Srbima rukovođenim Miloševićevim režimom? Ostaviti 1/2 naše zemlje pod vlašću kojekakvih Hadžića, Raškovića, Martića sa tendencijom da se onda ta teritorija pripoji "srpskim zemljama"? Jesmo li to trebali? E neće da može, što bi Gutović rekao.

Nakon što su lokalni (hrvatski Srbi, da ih tako nazovem) Srbi odbili plan Z4, a zna se i zašto su ga odbili; jer su smatrali da su nedodirljivi i da će rezultat njihove borbe biti onaj gore pomenuti - otcijepljenje od Hrvatske, e, nakon toga se nešt moralo napraviti. I napravilo se.

Žao mi je što su i oni koji su (bi bili) lojalni Hrvatskoj morali napustiti svoj zavičaj i svoju zemlju, (nadam se da će se svi oni vratiti u Hrvatsku), ali ti prognani / izbjegli su prije svega rezultat sumanitog ponašanja njihovih vođa.

Što se nas tiče, pa hajde, budite realni pa mi odgovorite na pitanja iz prvog pasusa. Što smo mi trebali poduzeti nakon 5 godina rata?

ante hr

pre 12 godina

Dokle ćemo više slušati komentare tipa "nejač", "starci", "deca"? Pa neko među tim "nenaoružanima" je valjda i sudjelovao u stradanju Hrvata (skoro 15 000 mrtvih)? Ne podržavam nikakve zločine niti protjerivanje ljudi međutim to gledanje crno-bijelo ne mogu shvatiti, nitko se od njih nije bunio zbog Vukovara, Škabrnje, Voćina i drugih mjesta gjde je napadala "nejač". Stoga malo realnosti i objektivnosti (ja se sramim zbog zločina od strane hrvata
) ne bi škodilo...

Milos

pre 12 godina

Nama je definitivno Kosovo uslov i proci ce godine dok ne normalizujemo odnose. Nego, zasto mi ne bi sada malo "zakocili" Hrvatsku otvarajuci neresena pitanja? Ne iz pakosti vec da bi se ta pitanja resila povoljnije po nas nego u trenutku kada Hrvatska bude punopravna clanica EU.Mada,pohvale Hrvatskoj i cutanje posle velicanja haskih osudjenika sa najviseg nivoa cine da se zapitamo vredi li bilo sta ciniti u tom pravcu

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kako su mi smesni ovi prognozeri raspada EU, iz Srbije koja ima najnize plate na kontinentu, najvecu stopu nezaposlenosti na kontinentu, najvecu korupciju na kontinentu, najgora je u svemu na KONTINENTU OD PEDESET I KUSUR ZEMALJA. Prvo gledajte u svoje dvoriste, kada njega sredite TEK ONDA imate pravo da se uopste bavite (uz dozvolu naravno) tudjim stvarima, ali dok to ne ucinite ovo sve deluje bedno da ne moze bednije. Neko ko je najgori smeje se i nalazi mane onom ko je STO PUTA bolji od njega u svemu. Isto kao da se neki debeli truntos koji na 100 metara trci 14 minuta smeje Asafi Pauelu sto je trcao 9.76 sekundi sto je za 8 stotinki sporije od Usaina Bolta (svetskog rekordera na 100 i 200 metara). Na sta to lici?...Dajte da mi budemo kao EU, pa nek se raspadamo koliko hocete, ali nasa situacija je neuporediva sa njihovom, oni su ODAVNO prelezali ove nase decije bolesti, i problemi sa kojima se oni suocavaju potpuno je drugi nivo/klasa problema u odnosu na ove nase. Oni imaju PROBLEM hoce li kupiti jedna skuplja ili dvoje jeftinijih kola, a mi imamo problem hocemo li naci sutra sta da jedemo ili cemo crci od gladi. I mi se njima rugamo i nalazimo greske i mane. ...

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Evo napokon da stigne priznanje za mukotrpan rad, teske reforme, brojna odricanja i da to sredene drzave vide i prepoznaju kao istinsko opredjeljenje hrvatskih elita (bez fige u dzepu). I drago mi je da Hrvati sebe smatraju sastavnim djelom EU i da formalan ulazak u EU znaci ponovan povratak u staru "orbitu" iz koje je 1918. godine "izletjela". Ponovit cu ono sto sam vec spominjao vise puta. Ako Srbija zeli sto prije u EU onda taj put ide preko Zagreba i Ljubljane! Vasi ministri bi cesce trebali dolaziti u Zagreb i uciti od svojih hrvatskih kolega kako implementirati reforme i uciti na temelju pozitivnih iskustava kako bi se izbjegle mnoge greske. Srbi i Hrvati bi se trebali konacno gledati kao ravnopravni partneri i saveznicu sa zajednickim interesom (nesto kao Njemacka i Francuska) da trajno cuvaju mir i granice na ovim prostorima. Jedino tako vidim mogucnost da ovaj prostor uhvati prikljucak modernizacije za ostatkom EU.

drasko

pre 12 godina

Da, tipican primer zemlje koja ulazi u EU a nije resila status izgnanih Srba.Ti Srbi su pobegli glavom bez obzira nakon junacke pobede HV-a nad traktorima i starcima.Izgleda da se i Merkelova ponosi traktorijadom.
Sad ce neko reci : "... za to je odgovorna hegemonisticka politika Srba na celu sa Milosevicem..." Mozda je i sve to tacno, ali za tako nesto sigurno nisu krivi obicni ljudi vec ljudska malogradjanstina politicara kako kod Srba tako i kod Hrvata,Bosnjaka,Albanaca...i za takve slucajeva u modernom drustvu postoji drugo resnje.Na kraju krajeva nema potrebe da se previse cudimo, danasnji svet vode kgb-ovci ( Rusija ),policajci ( Francuska),Julije Cezar XXI veka ( Italija )...bolje da cutim, bicu cenzurisan verovatno s pravom, u svakom slucaju razumanom coveku ove cinjenice su poznate a nastavak price nakon tri tacke ipak nije za javnu debatu , bar ne za sad.

Donald Tisoc

pre 12 godina

Vidim da je brojka protjeranih Srba s 120 000 u 1995. godini narasla na 250 000 u 2011. Hrvatska je imala pravo uspostaviti puni suverenitet na svojem medjunarodno priznatom teritoriju ali imala je i obavezu zastiti zivote i imovinu svojih sugradjana na tom teritoriju. Sve izvan toga je krsenje zakona. Njemacka je uvijek imala interese na Balkanu i gledala ih je dugorocno za razliku od nekih drugih velesila ciji su interesi prestajali sa svakom uspjesnom akvizicijom neke jugoslavenske kompanije.

Saša

pre 12 godina

Istina dosta je rata,ali ovo mišljenje da je Oluja bila tenkovi protiv traktora, to samo pokazuje koliko je propaganda isprala mozak prosječnom Srbinu. Svi ti koji su bili u traktorima znaju da su za njima išli tenkovi i topovi,svi su imali oružje i ratni raspored. Samo što je teren bio pripremljen za povlačenje osim otpora kod Siska i Petrinje ostali nisu ni čekali nekoga da ih protjera. Na kraju da su bili pametni bilo bi kao i u podunavlju gdje su Srbi danas u velikom djelu većina i sudjeluju u vlasti na državnom nivou. Na kraju da je Milošević 89 otišao na Kosovo, sjeo sa predstavnicima Albanaca i razgovarao,a ne prijetio i obećavao rulji kule i gradove,da se sa ostalim republikama ravnopravno dogovorio, a ne uz pomoć Crne gore i pokrajina preglasavao ostale,vjerovatno bi danas bili neki Beneluks ili nešto slično, a ne slijepo crijevo evrope.

slav_onac_

pre 12 godina

Mozda za neke ulazimo ''prekasno'' u EU ali ipak s obzirom da smo imali 4-godisnji rat i da nam je velik dio teritorija bio nedostupan i okupiran i nije.Iskreno i ne ocekujem cestitku iz Beograda s obzirom da ste pridonijeli da se put Hrvatske prema Zapadu uspori.

milann

pre 12 godina

I naravno da je jedan od preduslova za članstvo u EU, konkretno Srbije, Kosovo. Da se odnosi među tim državama i uslovi života normalizuju", rekla je Merkelova -Ima li jos pitanja?A sada svi na izvrsenje zadatka.

ragand

pre 12 godina

Hrvatska je proterala mnogo vise od 250000 Srba i to ne samo 1995, vec je od samog pocetka sukoba proterivanje Srba bio jedini plan. Setimo se samo slucaja "Spegelj" "Bomba u obiteljski stan i njih cemo pokasapiti" Licno sam gledao emisiju na HTV gde je doticni general gostovao (1995, posle oluje) i priznao da je snimak koji je KOS napravio bio autentican. A sta cemo sa pokoljima Srba 1941-1945 ? Jel i za to Hrvatska dobila pohvale ?

Spasibo Rusija

pre 12 godina

Kompleksi Kompleksi susjedi...

Da vam podsjecam vi ste nedavno palili po hrvatskoj, htjeli spajane neke srpske zemlje, parolama karlobag, virovitica, srbija do tokija, razarali hrvatsku, izbacili 90.000 hrvata iz svoja domova i onda vi pricate o neki civile.
Milose

Ko bi ti kocio, vi bi sami sebi kocili ako bi sudski nesto rijesiti. Jel bi odmah izgubili.

Xale

pre 12 godina

Ja razumem Hrvatsku tadasnju frustraciju izazvanu gubitkom teritorije i jasna mi je njihova reakcija. Nasa je situacija sa Kosovom slicna ( koje je Hrv jedva docekala da prizna kao nezavisno ). Mene nervira sto Hrvati i dalje vrse medijsku propagandu kao u sred rata i nikada nece priznati da je njihova odgovornost ogromna za ponasanje Srba u Krajini. Ustaske zastave, "Cist hrvatski zrak", otkazi na poslu, pretnje i napadi na kasarne JNA nisu bas bili ohrabrenje za stanovnisto koje je masakrirano nekoliko decenija ranije. Hrvati to ne priznaju, jer ne moraju.
Sto se tice EU, verujem da se vecina stanovnistva Evrope jako raduje sto dobija na grbacu jos gomilu bednika i jos jednu zemlju na ivici bankrota,
umesto npr. Svajcarske ili Norveske. Uopste mi nije zao sto Srbija nikada nece ni postati clan, voleo bih samo da nas vlada toliko ne smara sa time.

vojno_neutralan

pre 12 godina

Hrvatska je primer zemlje koja ne postuje ljudska prava manjina i slavi zlocine i zlocince a na pragu je ulaska u EU. Pitam se da li nas EU gleda uopste kao ljude ili samo kao nekakav region koji treba asimilirati.

dejan

pre 12 godina

@ Ultra logičar

Zameni u tvom tekstu Hrvati sa Srbi i Srbi sa Albanci a isto tako i Hrvatska sa Srbija i Krajina sa Kosovo pa ti se ta tvoja logika nikako ne bi svidela. Isto tako tvoj termin i poimanje reci "nase zemlje" kao i kod vecine stanovnika balkanskog poluostrva (kome po mentalitetu pripadate) ima poseban los zadah koji huji oko nas posebno u poslednjem veku.

DragonS

pre 12 godina

@zades
Da Hrvatska nema more i da nije ekonomska interesna zone Nemačke, i EU koja sad izlazi i sa ove strane na more, i dalje bi lepili plakate o veličanju Oluje, Gotovine i sličnog. Naravno, tada ne bi bilo reči o ulasku u EU.
Sad kad bankrotira Grčka, Portugal, Španija i kad možda jednog dana Belgija napravi vladu, onda će Hrvatska shvatiti šta je EU.
Da, krivo mi je.... priznajem! U EU svi bi trebalo da su ravnopravni, a ne da ti neko slupa auto ili slomi vilicu zato što si druge nacionalnosti....
E j.... onda EU kad im takvi trebaju.
Nas je vlada lagala sve ove godine i mi smo ovce koje su slepo išle za pastirom... Pastir obukao odelo i otišao u grad, ovce ostale da bleju...
Danke Deutschland 2. put za Hrvate
Deutschland - Serbia 4 : 0

opet ja

pre 12 godina

--U 2009. godini prema pokazatelju D/X najzaduženija je Hrvatska u kojoj
ukupni inozemni dug čini 266,9% izvoza roba i usluga--autori: Vlatka Bilas
Sanja Franc, Vanja Cvitković
U maju 2010. spoljni dug Hrvatske 45 milijardi eur...i dalje raste...
Dobro došli u EU i Novi sv(j)etski poredak (NWO).
Inače stara i dobra Juga nam je rasturena od strane MMFa. Ne zaboravite da smo tada imali 20 milijardi $ duga, a danas samo Hrvatska oko 60 milijardi, kao i Slovenija oko 60, a Srbija 35-40 milijardi $.

tarmi ricmi

pre 12 godina

Etnicki se ocisti zemlja i onda se na miru radi na pridruzivanju bez tog multi-kulti problema s kojim se i Nemacka suocava, to li je recept carice EU?

Kalfa iz Bečkereka

pre 12 godina

Ne vidim kako bi to Hrvatska bila primer ostalim ex-YU republikama (osim Slovenije). Sasvim je sigurno da će Srbija morati da ispuni značajno više kriterijume kako bi se integrisala u Uniju. Slično važi i za Makedoniju, BiH, kao i Crnu Goru. A što se Kosova tiče, zamrzavanjem konflikta uvek se dobija ništa drugo nego produžena, zamrznuta nestabilnost. Iskreno, nemaju lideri najvećih EU članica, na čelu sa Merkelovom i Sarkozijem pojma šta će da rade sa Balkanom na duži rok. Uzgred, namaju oni ni jasnu predstavu šta da rade u svojim državama, kojima su šavovi već odavno skloni pucanju.

Xale

pre 12 godina

...kao i prosečnom Hrvatu, kome i dan danas ispiraju mozak. Kako se isti ti Hrvati nikada ne zapitaju kako je to odjednom JNA postala isključivo srpska i potpuno, naravno ničim izazvana, počela da puca po civilima ? I kako to da su se u JNA, bar na početku sukoba, na istoj strani borili vojnici iz čitave SFRJ, sem Slovenije ? I kako vojska sa 1200 tenkova i 450 aviona nije mogla da pobedi par hiljada gologuzih "domoljuba" ? Verovatno zato što su Hrvati najjunačkiji narod u istoriji. I zašto momci iz Srbije NISU ( bar nije regularna vojska) slati u Hrvatsku nakon njenog priznanja, kad je "Srbija napala Hrvatsku" ? Ovo sve pišem iz ličnog iskustva i onog što sam video u JNA '91, a ne zato što mi je neko tako rekao na TV-u.
Većina Srba se na sreću odavno osvestila, ali Hrvati još nisu ni počeli.Bojim se da nikada ni neće.

Zedes

pre 12 godina

"Dezurni" velikosrpski sovinisti i mrzitelji svega hrvatskog, ocekujem ponovno halabuku oko toga kako smo "proterali" toliko i toliko stotina tisuca Srba, kako smo "izvrsili etnicko ciscenje" itd., dakle - zlocinci smo, naravno, a Europa nas svejedno hoce.

Zanimljivo da svih 27 zemalja clanica EU misli da smo ispunili sve (izuzetno teske, do sada jos u povijesti pristupanja nezabiljezene) uvjete, samo velikosrbi iz Srbije - koja je jos svjetlosnim godinama udaljena od Unije - tvrde da to nije tako. A da se malo zamislite nad tim ?!

Zeljko

pre 12 godina

Kako mozemo da se ugledamo na drzavu koja je za dan svoje drzavnosti uzela datum isterivanja 250 000 gradjana te drzave iz svojih kuca..o pobijenima da i ne govorimo...

bez_cenzure

pre 12 godina

Naravno da će hvaliti svoje najlojalnije saveznike! Šta je tu novo? Hrvati su ipak učili od njih kako se riješiti "remetilačkog faktora". Ako je Hrvatska primjer u regionu ja ne želim vidjeti Srbiju u takvoj EU. EU u ovom obliku sigurno neće postojati do 2022. kada se predviđa mogući ulazak Srbije u EU.

drasko

pre 12 godina

Da, tipican primer zemlje koja ulazi u EU a nije resila status izgnanih Srba.Ti Srbi su pobegli glavom bez obzira nakon junacke pobede HV-a nad traktorima i starcima.Izgleda da se i Merkelova ponosi traktorijadom.
Sad ce neko reci : "... za to je odgovorna hegemonisticka politika Srba na celu sa Milosevicem..." Mozda je i sve to tacno, ali za tako nesto sigurno nisu krivi obicni ljudi vec ljudska malogradjanstina politicara kako kod Srba tako i kod Hrvata,Bosnjaka,Albanaca...i za takve slucajeva u modernom drustvu postoji drugo resnje.Na kraju krajeva nema potrebe da se previse cudimo, danasnji svet vode kgb-ovci ( Rusija ),policajci ( Francuska),Julije Cezar XXI veka ( Italija )...bolje da cutim, bicu cenzurisan verovatno s pravom, u svakom slucaju razumanom coveku ove cinjenice su poznate a nastavak price nakon tri tacke ipak nije za javnu debatu , bar ne za sad.

Milos

pre 12 godina

Nama je definitivno Kosovo uslov i proci ce godine dok ne normalizujemo odnose. Nego, zasto mi ne bi sada malo "zakocili" Hrvatsku otvarajuci neresena pitanja? Ne iz pakosti vec da bi se ta pitanja resila povoljnije po nas nego u trenutku kada Hrvatska bude punopravna clanica EU.Mada,pohvale Hrvatskoj i cutanje posle velicanja haskih osudjenika sa najviseg nivoa cine da se zapitamo vredi li bilo sta ciniti u tom pravcu

ragand

pre 12 godina

Hrvatska je proterala mnogo vise od 250000 Srba i to ne samo 1995, vec je od samog pocetka sukoba proterivanje Srba bio jedini plan. Setimo se samo slucaja "Spegelj" "Bomba u obiteljski stan i njih cemo pokasapiti" Licno sam gledao emisiju na HTV gde je doticni general gostovao (1995, posle oluje) i priznao da je snimak koji je KOS napravio bio autentican. A sta cemo sa pokoljima Srba 1941-1945 ? Jel i za to Hrvatska dobila pohvale ?

vojno_neutralan

pre 12 godina

Hrvatska je primer zemlje koja ne postuje ljudska prava manjina i slavi zlocine i zlocince a na pragu je ulaska u EU. Pitam se da li nas EU gleda uopste kao ljude ili samo kao nekakav region koji treba asimilirati.

Xale

pre 12 godina

Ja razumem Hrvatsku tadasnju frustraciju izazvanu gubitkom teritorije i jasna mi je njihova reakcija. Nasa je situacija sa Kosovom slicna ( koje je Hrv jedva docekala da prizna kao nezavisno ). Mene nervira sto Hrvati i dalje vrse medijsku propagandu kao u sred rata i nikada nece priznati da je njihova odgovornost ogromna za ponasanje Srba u Krajini. Ustaske zastave, "Cist hrvatski zrak", otkazi na poslu, pretnje i napadi na kasarne JNA nisu bas bili ohrabrenje za stanovnisto koje je masakrirano nekoliko decenija ranije. Hrvati to ne priznaju, jer ne moraju.
Sto se tice EU, verujem da se vecina stanovnistva Evrope jako raduje sto dobija na grbacu jos gomilu bednika i jos jednu zemlju na ivici bankrota,
umesto npr. Svajcarske ili Norveske. Uopste mi nije zao sto Srbija nikada nece ni postati clan, voleo bih samo da nas vlada toliko ne smara sa time.

Donald Tisoc

pre 12 godina

Vidim da je brojka protjeranih Srba s 120 000 u 1995. godini narasla na 250 000 u 2011. Hrvatska je imala pravo uspostaviti puni suverenitet na svojem medjunarodno priznatom teritoriju ali imala je i obavezu zastiti zivote i imovinu svojih sugradjana na tom teritoriju. Sve izvan toga je krsenje zakona. Njemacka je uvijek imala interese na Balkanu i gledala ih je dugorocno za razliku od nekih drugih velesila ciji su interesi prestajali sa svakom uspjesnom akvizicijom neke jugoslavenske kompanije.

milann

pre 12 godina

I naravno da je jedan od preduslova za članstvo u EU, konkretno Srbije, Kosovo. Da se odnosi među tim državama i uslovi života normalizuju", rekla je Merkelova -Ima li jos pitanja?A sada svi na izvrsenje zadatka.

DragonS

pre 12 godina

@zades
Da Hrvatska nema more i da nije ekonomska interesna zone Nemačke, i EU koja sad izlazi i sa ove strane na more, i dalje bi lepili plakate o veličanju Oluje, Gotovine i sličnog. Naravno, tada ne bi bilo reči o ulasku u EU.
Sad kad bankrotira Grčka, Portugal, Španija i kad možda jednog dana Belgija napravi vladu, onda će Hrvatska shvatiti šta je EU.
Da, krivo mi je.... priznajem! U EU svi bi trebalo da su ravnopravni, a ne da ti neko slupa auto ili slomi vilicu zato što si druge nacionalnosti....
E j.... onda EU kad im takvi trebaju.
Nas je vlada lagala sve ove godine i mi smo ovce koje su slepo išle za pastirom... Pastir obukao odelo i otišao u grad, ovce ostale da bleju...
Danke Deutschland 2. put za Hrvate
Deutschland - Serbia 4 : 0

opet ja

pre 12 godina

--U 2009. godini prema pokazatelju D/X najzaduženija je Hrvatska u kojoj
ukupni inozemni dug čini 266,9% izvoza roba i usluga--autori: Vlatka Bilas
Sanja Franc, Vanja Cvitković
U maju 2010. spoljni dug Hrvatske 45 milijardi eur...i dalje raste...
Dobro došli u EU i Novi sv(j)etski poredak (NWO).
Inače stara i dobra Juga nam je rasturena od strane MMFa. Ne zaboravite da smo tada imali 20 milijardi $ duga, a danas samo Hrvatska oko 60 milijardi, kao i Slovenija oko 60, a Srbija 35-40 milijardi $.

Izgleda da HR zna sta hoce i cvrsto gazi u tom pravcu

pre 12 godina

Na zalost vlade Srbije ovo je tipicna njemacka pragmaticnost i jednostavnost u komuniciranju, koja eliminira bilo kakva "dodatna" znacenja i tumacenja.

Xale

pre 12 godina

...kao i prosečnom Hrvatu, kome i dan danas ispiraju mozak. Kako se isti ti Hrvati nikada ne zapitaju kako je to odjednom JNA postala isključivo srpska i potpuno, naravno ničim izazvana, počela da puca po civilima ? I kako to da su se u JNA, bar na početku sukoba, na istoj strani borili vojnici iz čitave SFRJ, sem Slovenije ? I kako vojska sa 1200 tenkova i 450 aviona nije mogla da pobedi par hiljada gologuzih "domoljuba" ? Verovatno zato što su Hrvati najjunačkiji narod u istoriji. I zašto momci iz Srbije NISU ( bar nije regularna vojska) slati u Hrvatsku nakon njenog priznanja, kad je "Srbija napala Hrvatsku" ? Ovo sve pišem iz ličnog iskustva i onog što sam video u JNA '91, a ne zato što mi je neko tako rekao na TV-u.
Većina Srba se na sreću odavno osvestila, ali Hrvati još nisu ni počeli.Bojim se da nikada ni neće.

ante hr

pre 12 godina

Dokle ćemo više slušati komentare tipa "nejač", "starci", "deca"? Pa neko među tim "nenaoružanima" je valjda i sudjelovao u stradanju Hrvata (skoro 15 000 mrtvih)? Ne podržavam nikakve zločine niti protjerivanje ljudi međutim to gledanje crno-bijelo ne mogu shvatiti, nitko se od njih nije bunio zbog Vukovara, Škabrnje, Voćina i drugih mjesta gjde je napadala "nejač". Stoga malo realnosti i objektivnosti (ja se sramim zbog zločina od strane hrvata
) ne bi škodilo...

tarmi ricmi

pre 12 godina

Etnicki se ocisti zemlja i onda se na miru radi na pridruzivanju bez tog multi-kulti problema s kojim se i Nemacka suocava, to li je recept carice EU?

Ultra logičar

pre 12 godina

Ma da, sad će navalit ovi sa stotinama tisuća progranih, hrvatskom ustašoidnošću, Olujama i Bljeskovima. Nije mi samo jasno, i hajde, nek mi netko od vas odgovori jer ne razumijem. Što smo mi to u Hrvatskoj trebali uraditi nakon 5 godina ratovanja sa pobunjenim Srbima rukovođenim Miloševićevim režimom? Ostaviti 1/2 naše zemlje pod vlašću kojekakvih Hadžića, Raškovića, Martića sa tendencijom da se onda ta teritorija pripoji "srpskim zemljama"? Jesmo li to trebali? E neće da može, što bi Gutović rekao.

Nakon što su lokalni (hrvatski Srbi, da ih tako nazovem) Srbi odbili plan Z4, a zna se i zašto su ga odbili; jer su smatrali da su nedodirljivi i da će rezultat njihove borbe biti onaj gore pomenuti - otcijepljenje od Hrvatske, e, nakon toga se nešt moralo napraviti. I napravilo se.

Žao mi je što su i oni koji su (bi bili) lojalni Hrvatskoj morali napustiti svoj zavičaj i svoju zemlju, (nadam se da će se svi oni vratiti u Hrvatsku), ali ti prognani / izbjegli su prije svega rezultat sumanitog ponašanja njihovih vođa.

Što se nas tiče, pa hajde, budite realni pa mi odgovorite na pitanja iz prvog pasusa. Što smo mi trebali poduzeti nakon 5 godina rata?

Bacvanin

pre 12 godina

Hrvatska je svakako uradila veliki posao na putuku ka clanstvu EU i to nije bilo lako. To sto Srbija ne uspeva ni da zakoraci tim putem, a kamoli da dodje do cilja, to je pitanje unutrasnje politike, gde se problemi ne resavaju, nego se samo gomilaju (Kosovo, korupcija, kriminal, itd). Politicki establishment u Srbiji nazalost nema kapaciteta niti potencijala a nazalost ni nacina kako da prezentuje te probleme gradjanima i da krene u resavanje tih problema. Hrvatska je taj deo uspela da savlada.
@Drasko
Nisu u Vukuvaru traktori predstavljali problem, niti gadjali grad, nego tenkovi, a ni Dubrovnik nije gadjam trulim jajima nego granatama. Mnogi Srbi su se vratili, jos vise njih je prodalo imanja za dobre pare. Nikod od tih "traktorista na traktorijadi" o kojoj pricas nije imala nista protiv granatiranja Vukovara, Dubrovnika, Slavonskog Broda, itd. Ceh verovanja Milosevicevoj suludoj politici i Seseljevoj granicnoj ideji su upravo oni i platili, ali za njih i zbog njih je pokrenut ceo cirkus u Hrvatskoj, je da je mir bio glavni cilj, ne bi teknovi prolazili pored Sava centra ka Hrvatskoj.

Spasibo Rusija

pre 12 godina

Kompleksi Kompleksi susjedi...

Da vam podsjecam vi ste nedavno palili po hrvatskoj, htjeli spajane neke srpske zemlje, parolama karlobag, virovitica, srbija do tokija, razarali hrvatsku, izbacili 90.000 hrvata iz svoja domova i onda vi pricate o neki civile.
Milose

Ko bi ti kocio, vi bi sami sebi kocili ako bi sudski nesto rijesiti. Jel bi odmah izgubili.

Kalfa iz Bečkereka

pre 12 godina

Ne vidim kako bi to Hrvatska bila primer ostalim ex-YU republikama (osim Slovenije). Sasvim je sigurno da će Srbija morati da ispuni značajno više kriterijume kako bi se integrisala u Uniju. Slično važi i za Makedoniju, BiH, kao i Crnu Goru. A što se Kosova tiče, zamrzavanjem konflikta uvek se dobija ništa drugo nego produžena, zamrznuta nestabilnost. Iskreno, nemaju lideri najvećih EU članica, na čelu sa Merkelovom i Sarkozijem pojma šta će da rade sa Balkanom na duži rok. Uzgred, namaju oni ni jasnu predstavu šta da rade u svojim državama, kojima su šavovi već odavno skloni pucanju.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Evo napokon da stigne priznanje za mukotrpan rad, teske reforme, brojna odricanja i da to sredene drzave vide i prepoznaju kao istinsko opredjeljenje hrvatskih elita (bez fige u dzepu). I drago mi je da Hrvati sebe smatraju sastavnim djelom EU i da formalan ulazak u EU znaci ponovan povratak u staru "orbitu" iz koje je 1918. godine "izletjela". Ponovit cu ono sto sam vec spominjao vise puta. Ako Srbija zeli sto prije u EU onda taj put ide preko Zagreba i Ljubljane! Vasi ministri bi cesce trebali dolaziti u Zagreb i uciti od svojih hrvatskih kolega kako implementirati reforme i uciti na temelju pozitivnih iskustava kako bi se izbjegle mnoge greske. Srbi i Hrvati bi se trebali konacno gledati kao ravnopravni partneri i saveznicu sa zajednickim interesom (nesto kao Njemacka i Francuska) da trajno cuvaju mir i granice na ovim prostorima. Jedino tako vidim mogucnost da ovaj prostor uhvati prikljucak modernizacije za ostatkom EU.

dejan

pre 12 godina

@ Ultra logičar

Zameni u tvom tekstu Hrvati sa Srbi i Srbi sa Albanci a isto tako i Hrvatska sa Srbija i Krajina sa Kosovo pa ti se ta tvoja logika nikako ne bi svidela. Isto tako tvoj termin i poimanje reci "nase zemlje" kao i kod vecine stanovnika balkanskog poluostrva (kome po mentalitetu pripadate) ima poseban los zadah koji huji oko nas posebno u poslednjem veku.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kako su mi smesni ovi prognozeri raspada EU, iz Srbije koja ima najnize plate na kontinentu, najvecu stopu nezaposlenosti na kontinentu, najvecu korupciju na kontinentu, najgora je u svemu na KONTINENTU OD PEDESET I KUSUR ZEMALJA. Prvo gledajte u svoje dvoriste, kada njega sredite TEK ONDA imate pravo da se uopste bavite (uz dozvolu naravno) tudjim stvarima, ali dok to ne ucinite ovo sve deluje bedno da ne moze bednije. Neko ko je najgori smeje se i nalazi mane onom ko je STO PUTA bolji od njega u svemu. Isto kao da se neki debeli truntos koji na 100 metara trci 14 minuta smeje Asafi Pauelu sto je trcao 9.76 sekundi sto je za 8 stotinki sporije od Usaina Bolta (svetskog rekordera na 100 i 200 metara). Na sta to lici?...Dajte da mi budemo kao EU, pa nek se raspadamo koliko hocete, ali nasa situacija je neuporediva sa njihovom, oni su ODAVNO prelezali ove nase decije bolesti, i problemi sa kojima se oni suocavaju potpuno je drugi nivo/klasa problema u odnosu na ove nase. Oni imaju PROBLEM hoce li kupiti jedna skuplja ili dvoje jeftinijih kola, a mi imamo problem hocemo li naci sutra sta da jedemo ili cemo crci od gladi. I mi se njima rugamo i nalazimo greske i mane. ...

slav_onac_

pre 12 godina

Mozda za neke ulazimo ''prekasno'' u EU ali ipak s obzirom da smo imali 4-godisnji rat i da nam je velik dio teritorija bio nedostupan i okupiran i nije.Iskreno i ne ocekujem cestitku iz Beograda s obzirom da ste pridonijeli da se put Hrvatske prema Zapadu uspori.

Saša

pre 12 godina

Istina dosta je rata,ali ovo mišljenje da je Oluja bila tenkovi protiv traktora, to samo pokazuje koliko je propaganda isprala mozak prosječnom Srbinu. Svi ti koji su bili u traktorima znaju da su za njima išli tenkovi i topovi,svi su imali oružje i ratni raspored. Samo što je teren bio pripremljen za povlačenje osim otpora kod Siska i Petrinje ostali nisu ni čekali nekoga da ih protjera. Na kraju da su bili pametni bilo bi kao i u podunavlju gdje su Srbi danas u velikom djelu većina i sudjeluju u vlasti na državnom nivou. Na kraju da je Milošević 89 otišao na Kosovo, sjeo sa predstavnicima Albanaca i razgovarao,a ne prijetio i obećavao rulji kule i gradove,da se sa ostalim republikama ravnopravno dogovorio, a ne uz pomoć Crne gore i pokrajina preglasavao ostale,vjerovatno bi danas bili neki Beneluks ili nešto slično, a ne slijepo crijevo evrope.