Uklonjene barikade kod Leposavića

Kasno sinoć uklonjene barikade koje su postavljene u Leposaviću na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje, javio je Tanjugov izveštač s lica mesta.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2011.

07:12

Default images

Srbi u Leposaviću i Zupču su noćas počeli da uklanjaju svoje drumske barikade, ali barikada u Rudaru ostaje.

Srbi u Rudaru, kod Zvečana, po novom rasporedu dežuraće neprekidno kraj svoje tamošnje barikade.

Kako je i dogovoreno, vozilima međunarodne misije omogućen je prolaz po čitavoj teritoriji severa Kosova. Očekuje se da i Kfor poštuje sporazum sa Vladom Srbije o slobodi prometa robe na prelazima Brnjak i Jarinje.

Srbi već dve sedmice blokadom važnih puteva na severu Kosova protestuju zbog namere Vlade Kosova da postavi svoje organe vlasti u tom kraju.

Sa njima su kasno sinoć razgovarali njihovi politički predstavnici, koji su im rekli da će složni i jedinstveni istrajati u postizanju cilja da to područje ostane u sastavu Republike Srbije.

Na barikadama ni noćas nije bilo incidenata, a "krizni štabovi" odlučiće o daljim akcijama, a od zbivanja zavisi da li će barikade biti uklonjene ili pojačane.

Da li će i kada biti ukinuta radna obaveza, takođe će odlučiti "krizni štabovi".

Srbi kažu da će poštovati odluke koje budu doneli čelnici lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kfor: Barikade ostaju uslov

Kfor razume da je Srbima sa severa Kosova potrebno vreme za uklanjanje barikada, ali one ostaju jedan od uslova za sprovođenje privremenog sporazuma koji su ove snage postigle sa Vladom Srbije, izjavio je danas portparol Kfora Hans Ditrih Vihter.

"Prihvatamo da je za uklanjanje barikada potrebno vreme. Ne postavljamo za to nikakav vremenski okvir, ali to ostaje jedan od uslova", rekao je Vihter u telefonskoj izjavi Tanjugu.

On je dodao da je važno da snage Kfora mogu da prođu glavnim putnim pravcima, a da na nekim mestima koriste sekundarne puteve.

Vihter nije mogao da kaže kako će Kfor postupiti ukoliko ne budu uklonjene sve barikade.

"Nadamo se da će barikade biti uklonjene, što je i jedna od tačaka sporazuma koji smo postigli sa predstavnicima Vlade Srbije", rekao je portparol Kfora.

Komandant Kfora Erhard Biler je juče u Kačaniku izrazio uverenje da će "Srbi biti pametni" i ukloniti barikade sa puteva na severu Kosova, ističući da će Kfor uspostaviti red i zakon i u tom delu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: