Edita Tahiri:Srbija da plati struju

Šefica prištinskog tima za pregovore sa Beogradom Edita Tahiri tražiće da srpske vlasti plate račune za struju koju su napravili Srbi na severu Kosova.

Izvor: B92

Subota, 16.07.2011.

11:22

Default images

Šef beogradskog tima Borko Stefanović negirao da će na predstojećim pregovorima jedna od tema biti i dug za struju Srba sa severa Kosova.

Tahirijeva nije precizirala koliki je iznos koji će tražiti da Srbija plati, ali je rekla da će tačan iznos utvrditi poseban tim stručnjaka iz oblasti energetike.

"Ukoliko se složi srpska strana sa već pripremljenim predlozima, onda će Srbija morati Kosovu da plati sve dugove, za otprilike 12 godina, pomoću korišćenja linija energetske transmisije", kazala je Edita Tahiri.

Ona je navela da predlog Prištine, osim uspostavljanja "električne granice", predviđa uvođenje plaćanja električne energije i na severu južne srpske pokrajine.

"Napravili smo predračun štete, ali trenutno na tome radi jedan tim stručnjaka, kako bi dobili tačan iznos koji će biti nadoknađen Kosovu", rekla je Tahirijeva i dodala da su eksperti KEK-a proračunali da je dug za struju na severu Kosova dva miliona evra na mesečnom nivou, a 24 na godišnjem.

Tahirijeva je dodala da kosovska strana u predlogu još nije utvrdilao da li će dug platiti potrošači ili Vlada Srbije.

"Verujem da će dug biti plaćen, jer je KEK vršio snabdevanje strujom, dok je novac išao u ruke srpske korporacije", dodala je Edita Tahiri.

Borislav Stefanović, šef beogradskog tima, negirao je da će na predstojećim pregovorima biti reči o neplaćenim dugovanjima za struju Srba sa severa Kosova. Ona inače veruje da će na šestoj rundi dijaloga, uz pomoć evropskog posrednika Roberta Kupera, sem o energetici, biti postignut novi dogovor sa Beogradom o pitanjima telekomunikacija, slobodne trgovine i vraćanju kopija katastarskih dokumenata.

Beograd i Priština su u dosadašnjem dijalogu uspeli da se dogovore o slobodi kretanja građana, matičnim knjigama i načelno o nostrifikaciji univerzitetskih diploma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: