Brisel: Dogovor o slobodi kretanja

Tokom pete runde dijaloga Beograda i Prištine postignut je dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana i o razmeni kopija matičnih knjiga.

Izvor: B92

Subota, 02.07.2011.

18:18

Default images

Šef tima za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da će naknadno biti pronađeno rešenje za priznavanje univerzitetskih diploma.

Prema njegovim rečima, rešenje će biti da sertifikat o univerzitetskim diplomama daje neka institucija van Srbije ili međunarodna organizacija.

Brisel je saopštio da će dogovori stupiti na snagu čim bude "operativno izvodljivo", a njihovo sprovođenje biće garantovano trostranom radnom grupom.

Šef beogradskog tima je izrazio žaljenje što na današnjem sastanku prištinska delegacija nije prihvatila rešenje o katastru koje su zajednički koncipirali beogradski tim i EU.

Stefanović je naveo da su današnji dogovori izuzetno važni jer njima ni na koji način nije ugrožen suverenitet Srbije, niti bi postignuta rešenja u bilo kom vidu značila priznavanje takozvanog nezavisnog Kosova. On je ocenio da je to posle 12 godina najbolje moguće rešenje.

Stefanović je naveo da je posle teških razgovora postignut dogovor da Srbija Euleksu preda kopije matičnih knjiga čime je, na temelju srpskog zakona, obezbeđena zaštita podataka.

Prema njegovim rečima, Srbija će preko Euleksa od Prištine dobiti kopije matičnih knjiga čime je izbegnuto da Srbija daje originale matičnih knjiga jer je to pitanje državnog suvereniteta.
Stefanović je kazao da će, kada je reč o slobodi kretanja, građani sa Kosova moći da koriste takozvane kosovske lične karte i vozačke dozvole, ali će im MUP Srbije na administrativnoj liniji izdati dva sertifikata - najpre jedan kojim će se utvrditi da je to samo administrativna kontrola posedovanja ličnih karata sa datumom.

To znači da ne postoji pravni odnos sa dokumentima izdatim u Prištini, objasnio je on.

Stefanović je dodao da će MUP Srbije izdavati i sertifikat o posedovanju vozačke dozvole čime se ni na koji način ne prejudicira status Kosova jer će biti naznačeno da se ta dozvola koristi samo za upravljanje vozilom.

Stefanović je rekao da je šef Euleksa već uputio pismo Vladi Srbije naglasivši da će pitanje vozačkih dozvola biti regulisano u skladu sa Rezolucijom 1244 UN i evropskim standardima.

Kada je reč o osiguranju vozila, naveo je on, dogovoreno je da se uskoro sklopi sporazum dva osiguravajuća društva. Stefanović je ocenio da je to važno jer će se time izbeći problem koji će brzo nastati pošto će na administrativnoj liniji morati da se vrši naplata osiguranja za vozila.

U Briselu se očekuje saopštenje zvaničnika Evropske službe za spoljno delovanje Roberta Kupera koji je "pružalac dobrih usluga" u dijalogu beogradske i prištinske delegacije.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine održana je danas u Briselu. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je prethodno da na sastanku u Briselu očekuje dogovor o slobodi kretanja, katastru i matičnim knjigama.

Kako je rečeno, tema dijaloga su matične knjige, katastri, telekomunikacije, električna energija, carine i priznavanje univerzitetskih diploma.

Izvori u EU su naveli da će dogovori biti formulisani u vidu zaključaka predsedavajućeg (EU posrednika), o kojima su se saglasile obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: