Subota, 02.07.2011.

18:18

Brisel: Dogovor o slobodi kretanja

Tokom pete runde dijaloga Beograda i Prištine postignut je dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana i o razmeni kopija matičnih knjiga.

Izvor: Beta

Brisel: Dogovor o slobodi kretanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

znalac

pre 12 godina

Stanovnici Srbije su evek mogli putovati na Kosovo sa licnim kartama i vozackim dozvolama.
Sve dokumente drzave srbije priznaje od ranije kosovska vlast.
Ovim sporazumom je trebala Srbija da prizna kosovske dokumente,da bi ispunila jedan od elementarnih ludskih prava a to je sloboda kretanja.
Nadam se da ce sto prije doci do normalnog stanja radi neke sretnije buducnosti sa sve.

Kosovar

pre 12 godina

VIC VEKA:
Stefanovic: Tzv licne karte sluzice iskljucivo za identifikaciju dok ce tzv vozacke dozvole sluziti iskljucivo za upotrebu vozila.

A mi mislili da sa tim dokumentima mozemo uzeti i para od bankomata !!!

Albanski doktor

pre 12 godina

(Milan, 3. jul 2011 00:45)

Pa zar mislite da gradjani na Kosovu sa doktorima diplomiranih u Pristinskom Univerzitetu zive manje ili su manje zdravi od gradjana Srbije? Ispitajte se malo, pa onda dajte neki zakjlucak.

Petar

pre 12 godina

Pa ja ne znam sta ste vi ocekovali da Srbija dobije? Pare? Albanci su poslali Editu da se dogovori i tim ljudima na Kosovu olaksa svakodnevni zivot i ona na tome i radi i to uspesno (ok mozda delimicno). Srbi iz Srbije ni na koji nacin nisu ugrozeni Kosovom, niti ih Kosovo ili Albanci ogranicavaju slobodu kretanja ili bilo cega, ugrozeni su Srbi na Kosovu i izbegli, prema tome trebaju i to nekako ovim pregovorima da rese. Komentari iz Srbije da 'mi' nista nismo dobili su glupi, jer vi ni ne zivite na Kosovu.

Robin Hood

pre 12 godina

"Stefanović je kazao da će, kada je reč o slobodi kretanja, građani sa Kosova moći da koriste takozvane kosovske lične karte i vozačke dozvole, ali će im MUP Srbije na administrativnoj liniji izdati dva sertifikata - najpre jedan kojim će se utvrditi da je to samo administrativna kontrola posedovanja ličnih karata sa datumom.
To znači da ne postoji pravni odnos sa dokumentima izdatim u Prištini, objasnio je on".

g.Stefanovicu, da li MUP Srbije na vasoj "administrativnoj liniji" moze izdati "2 sertifikata" bez da drzi u ruke licnu kartu i vozacku dozvolu Rep. Kosova?! Znaci ti tzv. sertifikati se izdaju (pomeni nepotrebno) na osnovu originalnih dokumenata na kojima su svi potrebni podaci. Dzabe trosenje novca, papira, vremena.

Skywalker

pre 12 godina

Diplome iz Blaca smo imali i pre. Blace je univerzitetski centar koji radi po obrazovnom sistemu republike Srbije i u kome je bilo sediste nekih fakulteta pristinskog univerziteta. Sada cemo imati i diplome iz Pristine, ali one koje izdaje ,,nepriznata" republika Kosovo. Licno mislim da ce vredeti bar malo vise nego ove iz Blaca i Leposavica, s obzirom da smo mi koji zivimo ovde svedoci nacina na koji se one godinama sticu.

Oni ovamo a mi tamo

pre 12 godina

Razumeo sam, kakva je "procedura" i "legitimitet" dokumenata za kretanje građana sa Kosova ka Srbiji ali uopšte nije jasno, šta se događa u "obrnutom smeru", kako građani "centralne Srbije" ulaze "slobodno" u "svoju" južnu pokrajinu i da li su im potrebna dokumenta, kao za "putovanje u inostranstvo"?!

petar

pre 12 godina

super si nam pomogao borko
i sta sad sa pr pz km i ostalim tablicama? one ne vaze?? moramo da stavimo ks i da opet budemo obelezeni?! pomogli ste nam mi tako sto cemo morati na ulazu u centralnu srbiju da placamo osiguranje za te ks tablice jer u dogovor osiguravajucih kompanija ne verujem u skorije vreme, i kako ce to da bude sprovedeno jer te kompanije imaju pecat republike kosovo...
ajde da cujemo pojedinosti iz tog dogovora...dajte detalje ako ste se vec nagodili, da znamo, recite, ne vaze vise vise pr km pz tablice, ako ne vaze onda nemojte vise da govorite da je kosovo sastavni deo srbije, sebi uskacete u usta...

DEDA CVETKO

pre 12 godina

Mora biti da sam ja ili lud ili nepismen: procitah ceo clanak dvadesetak puta i nigde, nijedmom, ne videh niti jednu jedinu rec o tome sta je Pristina pruzila Srbiji za uzvrat. Sta je ovo? Kumanovska kapitulacija
br. 2?? Potpisivanje dvojnog pakta?

zanimljivo

pre 12 godina

@Mladene Mladenovicu
Vama koji zivite u inostranstvu su sada krivi Tadic ili Jeremic, a ZABORAVLJATE da su na vlasti u momentu kada je Srbija kapitulirala i morala sa vojskom i policijom napustiti Kosovo bili SPS i SRS.
A sta mislite recimo o krivici Dacica????

neko iz mase

pre 12 godina

Ja sam procitao takodje da Albancima nece biti dozvoljen prolaz kroz Srbiju sa tablicama na kojima stoji grb KosovE. Znaci samo sa starim KS tablicama! Ipak nisu dobili sve sto su htjeli! Takodje Srbija ce insistirati da Albanci za putovanja koriste vazdusni prostor Srbije umjesto dosadasnje prakse da se koristi vazdusni prostor Makedonije, Hrvatske i Crne Gore. Konacno da neko u vladi razmislja i na taj nacin. Nije ovo priznanje nezavisnosti Kosova. Priznanje bi bilo kada bi Srbija uspostavila diplomatske odnose i otvorila ambasadu a budimo realni to ipak nije izvodivo iako bi Albanci to zeljeli ali zelje su jedno a mogucnosti nesto drugo. Ovaj tzv. dijalog je u svrhu priblizavanja Srbije ka EU i Albanci su nerealni ako ocekuju vise ista od ovog dijaloga. Takodje Grci i Rusi koji ne priznaju nezavisnost Kosova a inace nasi veliki prijatelji imaju svoje kancelarije u Pristini. Realnost je da na prostoru Kosmeta postoji nekakva albanska paradrzava ali je potpuno nerealno da Srbija s tom teritorijom uspostavi neke diplomatske odnose.

neko iz mase

pre 12 godina

Šef beogradskog tima je izrazio žaljenje što na današnjem sastanku prištinska delegacija nije prihvatila rešenje o katastru koje su zajednički koncipirali beogradski tim i EU.


Ako je to prihvatila EU na kraju ce i Albanci prihvatiti.

Marko

pre 12 godina

Gospodine Stefanovicu, zasto u pregovorima nema teme o teritoriji Srbije na Kosovu. Ipak nam mogu dati bar 3 ara u centru Pristine da imamo ambasadu Srbije na lepom mestu. :D

Milan

pre 12 godina

Kad se neko razboli, ne dao Bog da ga leči lekar sa prištinskog (kosovskog) fakulteta. Ali, istina je da će se akademski građani sa Kosova slobodno kretati, a možda i zapošljavati. Pomozi Bože!

nbp

pre 12 godina

Potpuno podržavam Stefanovića i rešavanje svakodnevnih problema. Kosovo je geografski gde je bilo i ranije. I uvek će biti tu. Ako je srpskim nacionalistima lakše, neka "Republika Kosovo" bude entitet Srbije kao "Republika Srpska". Sve je to nebitno... i to što će Albanci kroz Srbiju sa ličnom kartom, a dalje ka Evropi sa svojim pasošima. Ne vidim ništa loše u tome osim gesta dobre volje da se ljudima omogući da putuju. Jer mi, kao, nešto pretendujemo da oni budu naši građani, a ne damo im da putuju? Velika politika stolice u UN će se dugo rešavati i Srbija ima svoje argumente i neke adute, može štošta da dobije, pa možda i deo teritorije, posebne ekonomske interese i sl. Ali da će ikada vladati kosovskim Albancima - neće. To je jasno. I dobro za Srbiju.

Branimir

pre 12 godina

Hahahahaha,priznavacemo njihove diplome za koje ce ocenu dati EU.PA ONI SU NAS I DOVELI DOVDE,NATO I AMERIKA!!!Sram vas bilo!!!!!!!!!!

Skywalker

pre 12 godina

@lala Vidim da niste preterano upoznati sa dogadjajima u vezi diploma. Diplome iz Blaca smo (ste) imali i do sada. Blace, Leposavic i ostali,kako rekoste,poznati univerzitetski centri su pod okriljem obrazovnog sistema Republike Srbije. Diplome iz Pristine su diplome koje izdaje ,,nepriznata" drzava Kosovo i licno mislim da ce ipak vise vredeti nego ove iz Blaca ili Leposavica.Mi koji ovde zivimo najbolje znamo na koji nacin se one (iz BL i LE) sticu.

more pitanja

pre 12 godina

Posto se kako rece Borko sve radi na bazi reciprociteta, imam pitanjA:
- Da li to znaci da ce i meni kao Srbinu koji ima dokumenta Srbije, sutra MUP Kosova izdati ona 'dva certifikata' kada ja ulazim na Kosovo kao sto rece da ce MUP Srbije izdavati Albancima kada ulaze.
- I sta je sa Albancima koji se pojave recimo iz Madzarske ili Hrvatske i hoce da na putu za Kosovo prodju kroz Srbiju, a nemaju licnu?. Da li ce njihovi pasosi biti priznati?
- Ili ako Albanac sa Kosova koji ima pasos Kosova i recimo Nemacku vizu u njemu hoce da leti u Nemacku sa "Nikole Tesle". Razumem da mu, da bi usao u Srbiju treba licna, ali ce ipak na aerodromu u Surcinu trebati da pokaze
- Aklo se radi o punom reciprocitetu, da li to sada zmaci da ce i Srbi iz Srbije, kad autom ulaze na Kosovo, morati pokazati dokaz o osiguranju [zeleni karton] ?!!

matori

pre 12 godina

Neverovatna količina gluposti!
Moram da pitam, nekoga ko je pametniji od mene:
- Čemu inače služi vozačka dozvola, pored toga što je njena upotrebna vrednost vezana za pravo da se upravlja nekakvim vozilom...???
Ili:
- Na koji način može razmena matičnih knjiga, da ugrozi državni suverenitet Srbije, odnosno da bude potvrda državnosti Kosova...?

Ono, o izdavanju sertifikata o "...administrativnoj kontroli posedovanja ličnih karata sa datumom...", nisam u stanju da smestim ni u kakav pravni okvir, jer predstavlja budalaštinu do nebeskih visina!
To je možda nekakva potvrda, da naša (nedokučiva) vlast, neposredno potiče od nebeskog naroda...

2000. godina

pre 12 godina

Sramotno je sta ovaj decko i ova vlast rade bez icijeg mandata. Jos nas i prave budalama smuti-pa-prospi izjavama, u koje mi treba da verujemo (gore nego Sloba). Za Srbe nista nisu obezbedili, vec pod opsenom "Evrope" ugrozavaju drzavu. Izbori ce uskoro, jedva cekam. O njima ce uskoro govoriti istorija. I oni znaju kako.

RUPA U SAKSIJU

pre 12 godina

"Stefanović je dodao da će MUP Srbije izdavati i sertifikat o posedovanju vozačke dozvole čime se ni na koji način ne prejudicira status Kosova jer će biti naznačeno da se ta dozvola koristi samo za upravljanje vozilom"

Koja je to smehurija!!!Pa naravno da vozacka dozvola sluzi za upravljanje vozilom.

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

U narodu raste strasan gnev.Kako toga nije svestan gospodin Stefanovic, koji je dobrovoljno prihvatio ulogu trojanskog konja, za bedno obecanje da ce biti ministar inostranih poslova posle Jeremica, samo ako ova ujdurma gospodina Tadica uspe. Gospodin Borko Stefanovic ovim "uspesima" se nece usreciti a "slobodom kretanja" koju je obezbedio za Albance, mislim da je veoma ogranicio svoju slobodu kretanja.Tesko njemu ma gde bio i ma gde se kretao?!

Ja!

pre 12 godina

Pa sami pregovori sa Pristinom su aminovanje njihove nezavisnosti. Priznaj te to i ne mlatite praznu slamu.Sto se mene tice niti bih priznao niti bih sa njima pregovarao. Trazio bi da prvo vrate sve prognane, obnove nase svetinje pa tek onda sa njima za sto. Jer na sta to lici proteras mi 200000 sunarodnika oskrnavis crkve grobove a ja s tobom vodim razgovor. O cemu? stvarno ne vidim ni jedan jedini razlog.

zak

pre 12 godina

Surasnji "Utisak Nedelje' u kom ce pored ostalih, gost biti i Borko Stefanovic ce biti jako interesantan.
li Narocito cinjenica kako li ce Borko staviti pozitivan spin na to sto Srbija omogucuje slobodan prolaz nosiocima licnih karata sa natpisom 'Republika Kosovo" ??I
Ili kako ce da se tretiraju oni koji se pojave na granicnom prelazu sa pasosem republike Kosovo, a koju Srbija ne priznaje ??
A jos interesantniji bi bio odgovor na pitanje kako to da Spanija, Grcka i Slovacka, koje nisu priznale Kosovo kao drzavu, ipak priznaju pasos tog Kosova i u njega stavkljaju vzu ?

Mirko

pre 12 godina

Krajnje neozbiljno - "neki dogovori" ne znaci nista. Hocemo da cujemo crno na belo sta je dogovoreno, tj. gde su ovi nasi naivci popustili.

balle

pre 12 godina

hvala na priznanje nezavisnosti. Uvek sam mislio da Serbi su talenti sto se tice diplomacije, sad se vide da de facto ste priznali nezavisnost

Skywalker

pre 12 godina

Kao sto rekoh, kuvanje zabe se nastavlja. Culi smo svi Stefanovica na RTS-u na sta su sve pristali. Ali, malo mi para usi nekoliko puta ponovljena recenica ovih dana kako se vlada odlucila na ovaj korak zbog boljeg zivota Srba na Kosovu. Ispada, kao ne bi mi to nikad radi nas, ali zbog vas moramo. Izgleda da bi za ovu vlast bilo bolje da nas nema. Sa svima vama koji mislite da vlast daje isuvise za Kosovo cu apsolutno da se slozim, ali, zapamtite da je vlast surovo podelila Srbe na kosovu i da ta finansijska pomoc ni izbliza ne stize onima kojima je potrebna.

Goran

pre 12 godina

Da li neko zna da li će se sa kosovskim registarskim tablicama srbi sa Kosova moći kretati po Srbiji? Ako to nije dogovoreno onda i dalje ostaju problemi za srbe sa Kosova .

ivica

pre 12 godina

Dobro ljudi rekoh li ja pre nekoliko meseci da ce iz ovih pregovora profitirati samo albanci,nista sto se tice srba nije prihvaceno od strane albanaca,kao sto je mobilna telefonija ili elektricna energija,velika laz nasih vlasti je da su srbima na kosovu potrebna albanska dokumenta ili tablice da bi usli u srbiju,pa srbi imaju sve to izdato od drzave srbije,gde je tu logika pomazemo srbima da lakse ulaze u srbiju,ovo je napad na elementarnu inteligenciju.

balle

pre 12 godina

hvala na priznanje nezavisnosti. Uvek sam mislio da Serbi su talenti sto se tice diplomacije, sad se vide da de facto ste priznali nezavisnost

RUPA U SAKSIJU

pre 12 godina

"Stefanović je dodao da će MUP Srbije izdavati i sertifikat o posedovanju vozačke dozvole čime se ni na koji način ne prejudicira status Kosova jer će biti naznačeno da se ta dozvola koristi samo za upravljanje vozilom"

Koja je to smehurija!!!Pa naravno da vozacka dozvola sluzi za upravljanje vozilom.

Ja!

pre 12 godina

Pa sami pregovori sa Pristinom su aminovanje njihove nezavisnosti. Priznaj te to i ne mlatite praznu slamu.Sto se mene tice niti bih priznao niti bih sa njima pregovarao. Trazio bi da prvo vrate sve prognane, obnove nase svetinje pa tek onda sa njima za sto. Jer na sta to lici proteras mi 200000 sunarodnika oskrnavis crkve grobove a ja s tobom vodim razgovor. O cemu? stvarno ne vidim ni jedan jedini razlog.

zak

pre 12 godina

Surasnji "Utisak Nedelje' u kom ce pored ostalih, gost biti i Borko Stefanovic ce biti jako interesantan.
li Narocito cinjenica kako li ce Borko staviti pozitivan spin na to sto Srbija omogucuje slobodan prolaz nosiocima licnih karata sa natpisom 'Republika Kosovo" ??I
Ili kako ce da se tretiraju oni koji se pojave na granicnom prelazu sa pasosem republike Kosovo, a koju Srbija ne priznaje ??
A jos interesantniji bi bio odgovor na pitanje kako to da Spanija, Grcka i Slovacka, koje nisu priznale Kosovo kao drzavu, ipak priznaju pasos tog Kosova i u njega stavkljaju vzu ?

Marko

pre 12 godina

Gospodine Stefanovicu, zasto u pregovorima nema teme o teritoriji Srbije na Kosovu. Ipak nam mogu dati bar 3 ara u centru Pristine da imamo ambasadu Srbije na lepom mestu. :D

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

U narodu raste strasan gnev.Kako toga nije svestan gospodin Stefanovic, koji je dobrovoljno prihvatio ulogu trojanskog konja, za bedno obecanje da ce biti ministar inostranih poslova posle Jeremica, samo ako ova ujdurma gospodina Tadica uspe. Gospodin Borko Stefanovic ovim "uspesima" se nece usreciti a "slobodom kretanja" koju je obezbedio za Albance, mislim da je veoma ogranicio svoju slobodu kretanja.Tesko njemu ma gde bio i ma gde se kretao?!

ivica

pre 12 godina

Dobro ljudi rekoh li ja pre nekoliko meseci da ce iz ovih pregovora profitirati samo albanci,nista sto se tice srba nije prihvaceno od strane albanaca,kao sto je mobilna telefonija ili elektricna energija,velika laz nasih vlasti je da su srbima na kosovu potrebna albanska dokumenta ili tablice da bi usli u srbiju,pa srbi imaju sve to izdato od drzave srbije,gde je tu logika pomazemo srbima da lakse ulaze u srbiju,ovo je napad na elementarnu inteligenciju.

Mirko

pre 12 godina

Krajnje neozbiljno - "neki dogovori" ne znaci nista. Hocemo da cujemo crno na belo sta je dogovoreno, tj. gde su ovi nasi naivci popustili.

Goran

pre 12 godina

Da li neko zna da li će se sa kosovskim registarskim tablicama srbi sa Kosova moći kretati po Srbiji? Ako to nije dogovoreno onda i dalje ostaju problemi za srbe sa Kosova .

Skywalker

pre 12 godina

Kao sto rekoh, kuvanje zabe se nastavlja. Culi smo svi Stefanovica na RTS-u na sta su sve pristali. Ali, malo mi para usi nekoliko puta ponovljena recenica ovih dana kako se vlada odlucila na ovaj korak zbog boljeg zivota Srba na Kosovu. Ispada, kao ne bi mi to nikad radi nas, ali zbog vas moramo. Izgleda da bi za ovu vlast bilo bolje da nas nema. Sa svima vama koji mislite da vlast daje isuvise za Kosovo cu apsolutno da se slozim, ali, zapamtite da je vlast surovo podelila Srbe na kosovu i da ta finansijska pomoc ni izbliza ne stize onima kojima je potrebna.

Robin Hood

pre 12 godina

"Stefanović je kazao da će, kada je reč o slobodi kretanja, građani sa Kosova moći da koriste takozvane kosovske lične karte i vozačke dozvole, ali će im MUP Srbije na administrativnoj liniji izdati dva sertifikata - najpre jedan kojim će se utvrditi da je to samo administrativna kontrola posedovanja ličnih karata sa datumom.
To znači da ne postoji pravni odnos sa dokumentima izdatim u Prištini, objasnio je on".

g.Stefanovicu, da li MUP Srbije na vasoj "administrativnoj liniji" moze izdati "2 sertifikata" bez da drzi u ruke licnu kartu i vozacku dozvolu Rep. Kosova?! Znaci ti tzv. sertifikati se izdaju (pomeni nepotrebno) na osnovu originalnih dokumenata na kojima su svi potrebni podaci. Dzabe trosenje novca, papira, vremena.

DEDA CVETKO

pre 12 godina

Mora biti da sam ja ili lud ili nepismen: procitah ceo clanak dvadesetak puta i nigde, nijedmom, ne videh niti jednu jedinu rec o tome sta je Pristina pruzila Srbiji za uzvrat. Sta je ovo? Kumanovska kapitulacija
br. 2?? Potpisivanje dvojnog pakta?

zanimljivo

pre 12 godina

@Mladene Mladenovicu
Vama koji zivite u inostranstvu su sada krivi Tadic ili Jeremic, a ZABORAVLJATE da su na vlasti u momentu kada je Srbija kapitulirala i morala sa vojskom i policijom napustiti Kosovo bili SPS i SRS.
A sta mislite recimo o krivici Dacica????

Kosovar

pre 12 godina

VIC VEKA:
Stefanovic: Tzv licne karte sluzice iskljucivo za identifikaciju dok ce tzv vozacke dozvole sluziti iskljucivo za upotrebu vozila.

A mi mislili da sa tim dokumentima mozemo uzeti i para od bankomata !!!

Albanski doktor

pre 12 godina

(Milan, 3. jul 2011 00:45)

Pa zar mislite da gradjani na Kosovu sa doktorima diplomiranih u Pristinskom Univerzitetu zive manje ili su manje zdravi od gradjana Srbije? Ispitajte se malo, pa onda dajte neki zakjlucak.

Petar

pre 12 godina

Pa ja ne znam sta ste vi ocekovali da Srbija dobije? Pare? Albanci su poslali Editu da se dogovori i tim ljudima na Kosovu olaksa svakodnevni zivot i ona na tome i radi i to uspesno (ok mozda delimicno). Srbi iz Srbije ni na koji nacin nisu ugrozeni Kosovom, niti ih Kosovo ili Albanci ogranicavaju slobodu kretanja ili bilo cega, ugrozeni su Srbi na Kosovu i izbegli, prema tome trebaju i to nekako ovim pregovorima da rese. Komentari iz Srbije da 'mi' nista nismo dobili su glupi, jer vi ni ne zivite na Kosovu.

petar

pre 12 godina

super si nam pomogao borko
i sta sad sa pr pz km i ostalim tablicama? one ne vaze?? moramo da stavimo ks i da opet budemo obelezeni?! pomogli ste nam mi tako sto cemo morati na ulazu u centralnu srbiju da placamo osiguranje za te ks tablice jer u dogovor osiguravajucih kompanija ne verujem u skorije vreme, i kako ce to da bude sprovedeno jer te kompanije imaju pecat republike kosovo...
ajde da cujemo pojedinosti iz tog dogovora...dajte detalje ako ste se vec nagodili, da znamo, recite, ne vaze vise vise pr km pz tablice, ako ne vaze onda nemojte vise da govorite da je kosovo sastavni deo srbije, sebi uskacete u usta...

neko iz mase

pre 12 godina

Ja sam procitao takodje da Albancima nece biti dozvoljen prolaz kroz Srbiju sa tablicama na kojima stoji grb KosovE. Znaci samo sa starim KS tablicama! Ipak nisu dobili sve sto su htjeli! Takodje Srbija ce insistirati da Albanci za putovanja koriste vazdusni prostor Srbije umjesto dosadasnje prakse da se koristi vazdusni prostor Makedonije, Hrvatske i Crne Gore. Konacno da neko u vladi razmislja i na taj nacin. Nije ovo priznanje nezavisnosti Kosova. Priznanje bi bilo kada bi Srbija uspostavila diplomatske odnose i otvorila ambasadu a budimo realni to ipak nije izvodivo iako bi Albanci to zeljeli ali zelje su jedno a mogucnosti nesto drugo. Ovaj tzv. dijalog je u svrhu priblizavanja Srbije ka EU i Albanci su nerealni ako ocekuju vise ista od ovog dijaloga. Takodje Grci i Rusi koji ne priznaju nezavisnost Kosova a inace nasi veliki prijatelji imaju svoje kancelarije u Pristini. Realnost je da na prostoru Kosmeta postoji nekakva albanska paradrzava ali je potpuno nerealno da Srbija s tom teritorijom uspostavi neke diplomatske odnose.

Skywalker

pre 12 godina

Diplome iz Blaca smo imali i pre. Blace je univerzitetski centar koji radi po obrazovnom sistemu republike Srbije i u kome je bilo sediste nekih fakulteta pristinskog univerziteta. Sada cemo imati i diplome iz Pristine, ali one koje izdaje ,,nepriznata" republika Kosovo. Licno mislim da ce vredeti bar malo vise nego ove iz Blaca i Leposavica, s obzirom da smo mi koji zivimo ovde svedoci nacina na koji se one godinama sticu.

neko iz mase

pre 12 godina

Šef beogradskog tima je izrazio žaljenje što na današnjem sastanku prištinska delegacija nije prihvatila rešenje o katastru koje su zajednički koncipirali beogradski tim i EU.


Ako je to prihvatila EU na kraju ce i Albanci prihvatiti.

Milan

pre 12 godina

Kad se neko razboli, ne dao Bog da ga leči lekar sa prištinskog (kosovskog) fakulteta. Ali, istina je da će se akademski građani sa Kosova slobodno kretati, a možda i zapošljavati. Pomozi Bože!

matori

pre 12 godina

Neverovatna količina gluposti!
Moram da pitam, nekoga ko je pametniji od mene:
- Čemu inače služi vozačka dozvola, pored toga što je njena upotrebna vrednost vezana za pravo da se upravlja nekakvim vozilom...???
Ili:
- Na koji način može razmena matičnih knjiga, da ugrozi državni suverenitet Srbije, odnosno da bude potvrda državnosti Kosova...?

Ono, o izdavanju sertifikata o "...administrativnoj kontroli posedovanja ličnih karata sa datumom...", nisam u stanju da smestim ni u kakav pravni okvir, jer predstavlja budalaštinu do nebeskih visina!
To je možda nekakva potvrda, da naša (nedokučiva) vlast, neposredno potiče od nebeskog naroda...

more pitanja

pre 12 godina

Posto se kako rece Borko sve radi na bazi reciprociteta, imam pitanjA:
- Da li to znaci da ce i meni kao Srbinu koji ima dokumenta Srbije, sutra MUP Kosova izdati ona 'dva certifikata' kada ja ulazim na Kosovo kao sto rece da ce MUP Srbije izdavati Albancima kada ulaze.
- I sta je sa Albancima koji se pojave recimo iz Madzarske ili Hrvatske i hoce da na putu za Kosovo prodju kroz Srbiju, a nemaju licnu?. Da li ce njihovi pasosi biti priznati?
- Ili ako Albanac sa Kosova koji ima pasos Kosova i recimo Nemacku vizu u njemu hoce da leti u Nemacku sa "Nikole Tesle". Razumem da mu, da bi usao u Srbiju treba licna, ali ce ipak na aerodromu u Surcinu trebati da pokaze
- Aklo se radi o punom reciprocitetu, da li to sada zmaci da ce i Srbi iz Srbije, kad autom ulaze na Kosovo, morati pokazati dokaz o osiguranju [zeleni karton] ?!!

Branimir

pre 12 godina

Hahahahaha,priznavacemo njihove diplome za koje ce ocenu dati EU.PA ONI SU NAS I DOVELI DOVDE,NATO I AMERIKA!!!Sram vas bilo!!!!!!!!!!

Oni ovamo a mi tamo

pre 12 godina

Razumeo sam, kakva je "procedura" i "legitimitet" dokumenata za kretanje građana sa Kosova ka Srbiji ali uopšte nije jasno, šta se događa u "obrnutom smeru", kako građani "centralne Srbije" ulaze "slobodno" u "svoju" južnu pokrajinu i da li su im potrebna dokumenta, kao za "putovanje u inostranstvo"?!

znalac

pre 12 godina

Stanovnici Srbije su evek mogli putovati na Kosovo sa licnim kartama i vozackim dozvolama.
Sve dokumente drzave srbije priznaje od ranije kosovska vlast.
Ovim sporazumom je trebala Srbija da prizna kosovske dokumente,da bi ispunila jedan od elementarnih ludskih prava a to je sloboda kretanja.
Nadam se da ce sto prije doci do normalnog stanja radi neke sretnije buducnosti sa sve.

Skywalker

pre 12 godina

@lala Vidim da niste preterano upoznati sa dogadjajima u vezi diploma. Diplome iz Blaca smo (ste) imali i do sada. Blace, Leposavic i ostali,kako rekoste,poznati univerzitetski centri su pod okriljem obrazovnog sistema Republike Srbije. Diplome iz Pristine su diplome koje izdaje ,,nepriznata" drzava Kosovo i licno mislim da ce ipak vise vredeti nego ove iz Blaca ili Leposavica.Mi koji ovde zivimo najbolje znamo na koji nacin se one (iz BL i LE) sticu.

2000. godina

pre 12 godina

Sramotno je sta ovaj decko i ova vlast rade bez icijeg mandata. Jos nas i prave budalama smuti-pa-prospi izjavama, u koje mi treba da verujemo (gore nego Sloba). Za Srbe nista nisu obezbedili, vec pod opsenom "Evrope" ugrozavaju drzavu. Izbori ce uskoro, jedva cekam. O njima ce uskoro govoriti istorija. I oni znaju kako.

nbp

pre 12 godina

Potpuno podržavam Stefanovića i rešavanje svakodnevnih problema. Kosovo je geografski gde je bilo i ranije. I uvek će biti tu. Ako je srpskim nacionalistima lakše, neka "Republika Kosovo" bude entitet Srbije kao "Republika Srpska". Sve je to nebitno... i to što će Albanci kroz Srbiju sa ličnom kartom, a dalje ka Evropi sa svojim pasošima. Ne vidim ništa loše u tome osim gesta dobre volje da se ljudima omogući da putuju. Jer mi, kao, nešto pretendujemo da oni budu naši građani, a ne damo im da putuju? Velika politika stolice u UN će se dugo rešavati i Srbija ima svoje argumente i neke adute, može štošta da dobije, pa možda i deo teritorije, posebne ekonomske interese i sl. Ali da će ikada vladati kosovskim Albancima - neće. To je jasno. I dobro za Srbiju.

Ja!

pre 12 godina

Pa sami pregovori sa Pristinom su aminovanje njihove nezavisnosti. Priznaj te to i ne mlatite praznu slamu.Sto se mene tice niti bih priznao niti bih sa njima pregovarao. Trazio bi da prvo vrate sve prognane, obnove nase svetinje pa tek onda sa njima za sto. Jer na sta to lici proteras mi 200000 sunarodnika oskrnavis crkve grobove a ja s tobom vodim razgovor. O cemu? stvarno ne vidim ni jedan jedini razlog.

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

U narodu raste strasan gnev.Kako toga nije svestan gospodin Stefanovic, koji je dobrovoljno prihvatio ulogu trojanskog konja, za bedno obecanje da ce biti ministar inostranih poslova posle Jeremica, samo ako ova ujdurma gospodina Tadica uspe. Gospodin Borko Stefanovic ovim "uspesima" se nece usreciti a "slobodom kretanja" koju je obezbedio za Albance, mislim da je veoma ogranicio svoju slobodu kretanja.Tesko njemu ma gde bio i ma gde se kretao?!

ivica

pre 12 godina

Dobro ljudi rekoh li ja pre nekoliko meseci da ce iz ovih pregovora profitirati samo albanci,nista sto se tice srba nije prihvaceno od strane albanaca,kao sto je mobilna telefonija ili elektricna energija,velika laz nasih vlasti je da su srbima na kosovu potrebna albanska dokumenta ili tablice da bi usli u srbiju,pa srbi imaju sve to izdato od drzave srbije,gde je tu logika pomazemo srbima da lakse ulaze u srbiju,ovo je napad na elementarnu inteligenciju.

balle

pre 12 godina

hvala na priznanje nezavisnosti. Uvek sam mislio da Serbi su talenti sto se tice diplomacije, sad se vide da de facto ste priznali nezavisnost

neko iz mase

pre 12 godina

Ja sam procitao takodje da Albancima nece biti dozvoljen prolaz kroz Srbiju sa tablicama na kojima stoji grb KosovE. Znaci samo sa starim KS tablicama! Ipak nisu dobili sve sto su htjeli! Takodje Srbija ce insistirati da Albanci za putovanja koriste vazdusni prostor Srbije umjesto dosadasnje prakse da se koristi vazdusni prostor Makedonije, Hrvatske i Crne Gore. Konacno da neko u vladi razmislja i na taj nacin. Nije ovo priznanje nezavisnosti Kosova. Priznanje bi bilo kada bi Srbija uspostavila diplomatske odnose i otvorila ambasadu a budimo realni to ipak nije izvodivo iako bi Albanci to zeljeli ali zelje su jedno a mogucnosti nesto drugo. Ovaj tzv. dijalog je u svrhu priblizavanja Srbije ka EU i Albanci su nerealni ako ocekuju vise ista od ovog dijaloga. Takodje Grci i Rusi koji ne priznaju nezavisnost Kosova a inace nasi veliki prijatelji imaju svoje kancelarije u Pristini. Realnost je da na prostoru Kosmeta postoji nekakva albanska paradrzava ali je potpuno nerealno da Srbija s tom teritorijom uspostavi neke diplomatske odnose.

Milan

pre 12 godina

Kad se neko razboli, ne dao Bog da ga leči lekar sa prištinskog (kosovskog) fakulteta. Ali, istina je da će se akademski građani sa Kosova slobodno kretati, a možda i zapošljavati. Pomozi Bože!

neko iz mase

pre 12 godina

Šef beogradskog tima je izrazio žaljenje što na današnjem sastanku prištinska delegacija nije prihvatila rešenje o katastru koje su zajednički koncipirali beogradski tim i EU.


Ako je to prihvatila EU na kraju ce i Albanci prihvatiti.

RUPA U SAKSIJU

pre 12 godina

"Stefanović je dodao da će MUP Srbije izdavati i sertifikat o posedovanju vozačke dozvole čime se ni na koji način ne prejudicira status Kosova jer će biti naznačeno da se ta dozvola koristi samo za upravljanje vozilom"

Koja je to smehurija!!!Pa naravno da vozacka dozvola sluzi za upravljanje vozilom.

Mirko

pre 12 godina

Krajnje neozbiljno - "neki dogovori" ne znaci nista. Hocemo da cujemo crno na belo sta je dogovoreno, tj. gde su ovi nasi naivci popustili.

Goran

pre 12 godina

Da li neko zna da li će se sa kosovskim registarskim tablicama srbi sa Kosova moći kretati po Srbiji? Ako to nije dogovoreno onda i dalje ostaju problemi za srbe sa Kosova .

Albanski doktor

pre 12 godina

(Milan, 3. jul 2011 00:45)

Pa zar mislite da gradjani na Kosovu sa doktorima diplomiranih u Pristinskom Univerzitetu zive manje ili su manje zdravi od gradjana Srbije? Ispitajte se malo, pa onda dajte neki zakjlucak.

Skywalker

pre 12 godina

Kao sto rekoh, kuvanje zabe se nastavlja. Culi smo svi Stefanovica na RTS-u na sta su sve pristali. Ali, malo mi para usi nekoliko puta ponovljena recenica ovih dana kako se vlada odlucila na ovaj korak zbog boljeg zivota Srba na Kosovu. Ispada, kao ne bi mi to nikad radi nas, ali zbog vas moramo. Izgleda da bi za ovu vlast bilo bolje da nas nema. Sa svima vama koji mislite da vlast daje isuvise za Kosovo cu apsolutno da se slozim, ali, zapamtite da je vlast surovo podelila Srbe na kosovu i da ta finansijska pomoc ni izbliza ne stize onima kojima je potrebna.

Marko

pre 12 godina

Gospodine Stefanovicu, zasto u pregovorima nema teme o teritoriji Srbije na Kosovu. Ipak nam mogu dati bar 3 ara u centru Pristine da imamo ambasadu Srbije na lepom mestu. :D

zanimljivo

pre 12 godina

@Mladene Mladenovicu
Vama koji zivite u inostranstvu su sada krivi Tadic ili Jeremic, a ZABORAVLJATE da su na vlasti u momentu kada je Srbija kapitulirala i morala sa vojskom i policijom napustiti Kosovo bili SPS i SRS.
A sta mislite recimo o krivici Dacica????

zak

pre 12 godina

Surasnji "Utisak Nedelje' u kom ce pored ostalih, gost biti i Borko Stefanovic ce biti jako interesantan.
li Narocito cinjenica kako li ce Borko staviti pozitivan spin na to sto Srbija omogucuje slobodan prolaz nosiocima licnih karata sa natpisom 'Republika Kosovo" ??I
Ili kako ce da se tretiraju oni koji se pojave na granicnom prelazu sa pasosem republike Kosovo, a koju Srbija ne priznaje ??
A jos interesantniji bi bio odgovor na pitanje kako to da Spanija, Grcka i Slovacka, koje nisu priznale Kosovo kao drzavu, ipak priznaju pasos tog Kosova i u njega stavkljaju vzu ?

DEDA CVETKO

pre 12 godina

Mora biti da sam ja ili lud ili nepismen: procitah ceo clanak dvadesetak puta i nigde, nijedmom, ne videh niti jednu jedinu rec o tome sta je Pristina pruzila Srbiji za uzvrat. Sta je ovo? Kumanovska kapitulacija
br. 2?? Potpisivanje dvojnog pakta?

Branimir

pre 12 godina

Hahahahaha,priznavacemo njihove diplome za koje ce ocenu dati EU.PA ONI SU NAS I DOVELI DOVDE,NATO I AMERIKA!!!Sram vas bilo!!!!!!!!!!

Petar

pre 12 godina

Pa ja ne znam sta ste vi ocekovali da Srbija dobije? Pare? Albanci su poslali Editu da se dogovori i tim ljudima na Kosovu olaksa svakodnevni zivot i ona na tome i radi i to uspesno (ok mozda delimicno). Srbi iz Srbije ni na koji nacin nisu ugrozeni Kosovom, niti ih Kosovo ili Albanci ogranicavaju slobodu kretanja ili bilo cega, ugrozeni su Srbi na Kosovu i izbegli, prema tome trebaju i to nekako ovim pregovorima da rese. Komentari iz Srbije da 'mi' nista nismo dobili su glupi, jer vi ni ne zivite na Kosovu.

Skywalker

pre 12 godina

@lala Vidim da niste preterano upoznati sa dogadjajima u vezi diploma. Diplome iz Blaca smo (ste) imali i do sada. Blace, Leposavic i ostali,kako rekoste,poznati univerzitetski centri su pod okriljem obrazovnog sistema Republike Srbije. Diplome iz Pristine su diplome koje izdaje ,,nepriznata" drzava Kosovo i licno mislim da ce ipak vise vredeti nego ove iz Blaca ili Leposavica.Mi koji ovde zivimo najbolje znamo na koji nacin se one (iz BL i LE) sticu.

nbp

pre 12 godina

Potpuno podržavam Stefanovića i rešavanje svakodnevnih problema. Kosovo je geografski gde je bilo i ranije. I uvek će biti tu. Ako je srpskim nacionalistima lakše, neka "Republika Kosovo" bude entitet Srbije kao "Republika Srpska". Sve je to nebitno... i to što će Albanci kroz Srbiju sa ličnom kartom, a dalje ka Evropi sa svojim pasošima. Ne vidim ništa loše u tome osim gesta dobre volje da se ljudima omogući da putuju. Jer mi, kao, nešto pretendujemo da oni budu naši građani, a ne damo im da putuju? Velika politika stolice u UN će se dugo rešavati i Srbija ima svoje argumente i neke adute, može štošta da dobije, pa možda i deo teritorije, posebne ekonomske interese i sl. Ali da će ikada vladati kosovskim Albancima - neće. To je jasno. I dobro za Srbiju.

Skywalker

pre 12 godina

Diplome iz Blaca smo imali i pre. Blace je univerzitetski centar koji radi po obrazovnom sistemu republike Srbije i u kome je bilo sediste nekih fakulteta pristinskog univerziteta. Sada cemo imati i diplome iz Pristine, ali one koje izdaje ,,nepriznata" republika Kosovo. Licno mislim da ce vredeti bar malo vise nego ove iz Blaca i Leposavica, s obzirom da smo mi koji zivimo ovde svedoci nacina na koji se one godinama sticu.

Robin Hood

pre 12 godina

"Stefanović je kazao da će, kada je reč o slobodi kretanja, građani sa Kosova moći da koriste takozvane kosovske lične karte i vozačke dozvole, ali će im MUP Srbije na administrativnoj liniji izdati dva sertifikata - najpre jedan kojim će se utvrditi da je to samo administrativna kontrola posedovanja ličnih karata sa datumom.
To znači da ne postoji pravni odnos sa dokumentima izdatim u Prištini, objasnio je on".

g.Stefanovicu, da li MUP Srbije na vasoj "administrativnoj liniji" moze izdati "2 sertifikata" bez da drzi u ruke licnu kartu i vozacku dozvolu Rep. Kosova?! Znaci ti tzv. sertifikati se izdaju (pomeni nepotrebno) na osnovu originalnih dokumenata na kojima su svi potrebni podaci. Dzabe trosenje novca, papira, vremena.

more pitanja

pre 12 godina

Posto se kako rece Borko sve radi na bazi reciprociteta, imam pitanjA:
- Da li to znaci da ce i meni kao Srbinu koji ima dokumenta Srbije, sutra MUP Kosova izdati ona 'dva certifikata' kada ja ulazim na Kosovo kao sto rece da ce MUP Srbije izdavati Albancima kada ulaze.
- I sta je sa Albancima koji se pojave recimo iz Madzarske ili Hrvatske i hoce da na putu za Kosovo prodju kroz Srbiju, a nemaju licnu?. Da li ce njihovi pasosi biti priznati?
- Ili ako Albanac sa Kosova koji ima pasos Kosova i recimo Nemacku vizu u njemu hoce da leti u Nemacku sa "Nikole Tesle". Razumem da mu, da bi usao u Srbiju treba licna, ali ce ipak na aerodromu u Surcinu trebati da pokaze
- Aklo se radi o punom reciprocitetu, da li to sada zmaci da ce i Srbi iz Srbije, kad autom ulaze na Kosovo, morati pokazati dokaz o osiguranju [zeleni karton] ?!!

petar

pre 12 godina

super si nam pomogao borko
i sta sad sa pr pz km i ostalim tablicama? one ne vaze?? moramo da stavimo ks i da opet budemo obelezeni?! pomogli ste nam mi tako sto cemo morati na ulazu u centralnu srbiju da placamo osiguranje za te ks tablice jer u dogovor osiguravajucih kompanija ne verujem u skorije vreme, i kako ce to da bude sprovedeno jer te kompanije imaju pecat republike kosovo...
ajde da cujemo pojedinosti iz tog dogovora...dajte detalje ako ste se vec nagodili, da znamo, recite, ne vaze vise vise pr km pz tablice, ako ne vaze onda nemojte vise da govorite da je kosovo sastavni deo srbije, sebi uskacete u usta...

Kosovar

pre 12 godina

VIC VEKA:
Stefanovic: Tzv licne karte sluzice iskljucivo za identifikaciju dok ce tzv vozacke dozvole sluziti iskljucivo za upotrebu vozila.

A mi mislili da sa tim dokumentima mozemo uzeti i para od bankomata !!!

matori

pre 12 godina

Neverovatna količina gluposti!
Moram da pitam, nekoga ko je pametniji od mene:
- Čemu inače služi vozačka dozvola, pored toga što je njena upotrebna vrednost vezana za pravo da se upravlja nekakvim vozilom...???
Ili:
- Na koji način može razmena matičnih knjiga, da ugrozi državni suverenitet Srbije, odnosno da bude potvrda državnosti Kosova...?

Ono, o izdavanju sertifikata o "...administrativnoj kontroli posedovanja ličnih karata sa datumom...", nisam u stanju da smestim ni u kakav pravni okvir, jer predstavlja budalaštinu do nebeskih visina!
To je možda nekakva potvrda, da naša (nedokučiva) vlast, neposredno potiče od nebeskog naroda...

2000. godina

pre 12 godina

Sramotno je sta ovaj decko i ova vlast rade bez icijeg mandata. Jos nas i prave budalama smuti-pa-prospi izjavama, u koje mi treba da verujemo (gore nego Sloba). Za Srbe nista nisu obezbedili, vec pod opsenom "Evrope" ugrozavaju drzavu. Izbori ce uskoro, jedva cekam. O njima ce uskoro govoriti istorija. I oni znaju kako.

Oni ovamo a mi tamo

pre 12 godina

Razumeo sam, kakva je "procedura" i "legitimitet" dokumenata za kretanje građana sa Kosova ka Srbiji ali uopšte nije jasno, šta se događa u "obrnutom smeru", kako građani "centralne Srbije" ulaze "slobodno" u "svoju" južnu pokrajinu i da li su im potrebna dokumenta, kao za "putovanje u inostranstvo"?!

znalac

pre 12 godina

Stanovnici Srbije su evek mogli putovati na Kosovo sa licnim kartama i vozackim dozvolama.
Sve dokumente drzave srbije priznaje od ranije kosovska vlast.
Ovim sporazumom je trebala Srbija da prizna kosovske dokumente,da bi ispunila jedan od elementarnih ludskih prava a to je sloboda kretanja.
Nadam se da ce sto prije doci do normalnog stanja radi neke sretnije buducnosti sa sve.