DNK potvrdila Bin Ladenovu smrt

SAD su koristile više metoda kako bi identifikovale ostatke vođe Al Kaide Osame bin Ladena uključujući i DNK identifikaciju, rekli su američki zvaničnici.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.05.2011.

09:13

Default images

Metoda je, po njihovim rečima, pouzdana u 99,9 odsto slučajeva.

Ti neimenovani zvaničnici nisu rekli gde ili kako su urađene DNK analize, ali ti testovi objašnjavaju sigurnost predsednika SAD Baraka Obame prilikom objavljivanja Bin Ladenove likvidacije, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Veruje se da su SAD prikupile uzorke DNK od članova Bin Ladenove porodice u godinama posle napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, ali se ne zna da li su SAD imale otiske prstiju ili neka druga sredstva za identifikaciju tela na licu mesta.

Američki zvaničnici su dodali da je Bin Laden identifikovan pomoću "prepoznavanja lica", metode za određivanje jedinstvenih karakteristika ljudskog lica, ali se ne zna kako je taj postupak sproveden.

Njegovo telo je fotografisano pre pogreba, ali fotografije nisu objavljene, navodi AP.
Tanjug
Telo Osame bin Ladena sahranjeno je u moru, uz poštovanje islamskih običaja, prenose jutros američki mediji, pozivajući se na izjave zvaničnika u Vašingtonu.

Kako se navodi, neimanovani zvaničnici su istakli da se želelo po svaku cenu izbeći da Bin Ladenov grob postane mesto hodočcašća.

Da bi to izbegli, Amerikanci su odlučili da njegovo telo završi u moru, uz poštovanje svih verskih obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: