Tomislav Nikolić: Idem do kraja

Tomislav Nikolić u zgradi Skupštine štrajkuje glađu i žeđu tražeći vanredne izbore. Idem do kraja, poručio je. Lekari ga obilaze, oko 23 časa osećao se dobro.

Izvor: B92, Beta

Subota, 16.04.2011.

18:13

Default images

Epilog subotnjeg mitinga opozicije pred zgradom parlamenta je štrajk glađu i žeđu predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

On je posle mitinga, nastavio štrajk u Domu Narodne skupštine Srbije. Nikolića posećuju lekari, merili su mu pritisak, a oko 23 sata iz Nikolićeve stranke rekli su da se njihov lider oseća dobro.

"Trenutno se Nikolić dobro oseća, dobro se drži, ali sati prolaze... Lekar je pored njega i povremeno mu meri pritisak", rekli su u SNS-u.

Kako su naveli, pored Nikolića su i dalje saradnici, a u nedelju će se verovatno znati naredni potezi stranke.

Inače, tokom večeri, lidera naprednjaka iz časa u čas posećivali su, osim lekara, prijatelji, stranačke i koalicione kolege.

"Cilj zbog koga se vredi žrtvovati"

Novinari B92 tokom večeri u subotu sve vreme su bili uz predsednika SNS Tomislava Nikolića i pratili događaje u vezi sa njegovim štrajkom.
(Tanjug)
Nikolić je za B92 u subotu uveče rekao da se oseća dobro i da namerava da ostane u zgradi Skupštine dok god mu to bude dozvoljavalo zdravstveno stanje.

On je poručio i da će sa štrajkom ići do kraja, jer, kako je naveo - u pitanju je cilj za koji vredi žrtvovati život, pošto to čini za Srbiju, a ne za sebe.

"Ja sam ranije bio privatno u težim situacijama, pa nisam posezao za štrajkom, ovo je za Srbiju, a ne za mene", rekao je Nikolić.

Toma Nikolić je rekao i da je zadovoljan mitingom i ponašanjem njegovih učesnika.

"DS spremna da žrtvuje tuđ život"

Upitan da li očekuje reagovanje predsednika Srbije Borisa Tadića, Tomislav Nikolić je rekao da ne očekuje nikakvu reakciju.

"Zna on šta će da se desi, znamo se dovoljno dugo da bi znao da sam ozbiljan", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini i naveo da će predsednik Srbije "imati besanu noć".

Reagujući na saopštenje DS-a u kom je ta stranka navela da "ni za vreme Miloševića izbore nije tražila štrajkom", Nikolić je u uključenju u vanredne vesti TV B92, ocenio da je to saopštenje preuranjeno, cinično i da odražava licemerno ponašanje Demokratske stranke.

On je rekao i da se DS ne može porediti sa njegovim slučajem, jer su "oni uvek bili spremni da žrtvuju tuđ život".
(Tanjug)
"Oni nisu spremni da jednu fotelju žrtvuju za Srbiju", kazao je NIkolić, navodeći da se "ne obazire previše na ono što su rekli, važnije je šta će da kažu sutra ili prekosutra". On je rekao da je SNS u vezi sa izborima ponudila sve moguće ustupke i da ga od tada "uopšte više nije briga za Tadića".

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da se izbori održe u januaru, jer bi to značilo kampanju koju bi vodila vlast od katoličkog do pravoslavnog Božića, dok opozicija "to ne bi mogla da radi". Inaće, lider SNS-a je u Skupštinu ušao u pratnji zamenika predsednika naprednjaka Aleksandra Vučića, kao i lidera njegovih koalicionih partnera Velimira Ilića. Nikolić se telefonom čuo i sa ministrom policije i liderom socijalista Ivicom Dačićem, sa kojim je razgovarao o mitingu, ali i o datumu izbora.

Pored Nikolićevih političkih saradnika, uz njega je i njegova porodica. Novinare je interesovao stav njegove supruge Dragice o štrajku, a ona je sa suzama u očima odgovorila - "To je njegov izbor". Nikolić ju je nakon toga zagrlio i u njegovim očima su se takođe pojavile suze.

Vučić: Tadićeva stolica najskuplja na svetu

Funkcioner SNS Aleksandar Vučić neposredno pre nego što je Nikolić ušao u zgradu republičkog parlamenta pozvao je okupljene na platou ispred Doma Narodne skupštine da se u miru raziđu, jer je to molba lidera naprednjaka.
(Tanjug)
Vučić je kazao da okupljeni građani ne treba da smatraju da je to kraj protesta i naveo da će sledeće sedmice biti organizovano još veće okupljanje, ne precizirajući gde.

Vučićev poziv da se raziđu okupljeni su propratili zvižducima, na šta je čelnik SNS-a odgovorio da će, kada Nikolić bude prebačen u bolnicu, opozicija organizovati akcije koje će trajati dok se "sve ne završi konačnom pobedom".

Prema njegovim rečima, izjava Trivanove pokazuje da Tadića ne interesuje to što radi Nikolić i da je Tadić time pokazao da je "njegova stolica najskuplja na svetu".

Okupljeni građani su te reči ispratili zvižducima i povicima "Idemo na Dedinje".

"Nikolić dobro podnosi štrajk"

Lider naprednjaka bi, prema procenama lekara, bez vode i hrane mogao da izdrži najviše dva dana.

Čovek koji ne unese tečnost u organizam, nakon 48 sati pada u nesvest, posle čega lekari po zakonu moraju da intervenišu davanjem infuzije, samim tim i vode.

Vlasnik klinike "Anlave" Slobodan Ivanović izjavio je u subotu predveče da je Nikolić do tog trenutka dobro podnosio štrajk.

"Lider SNS-a Tomislav Nikolić klinički dobro podnosi štrajk žeđu i za sada nema nikakvih kliničkih ispada", rekao je Ivanović.

On je dodao da je na mitingu dežuralo 12 ekipa iz klinike "Anlave", Hitne pomoći i još jedne privatne klinike i da je ukupno bilo 14 intervencija.

"Nijedna intervencija nije bila zbog povrede ili tuče, miting je protekao izuzetno mirno", rekao je on.

On je rekao da je troje ljudi prebačeno u Urgentni centar, zbog napada epilepsije, srčanih smetnji i "akutnog teškog pijanstva".

Inače, na samom mitingu nije bilo nikakvih incidenata, a uz stranačko obezbeđenje i dalje su oko zgrade parlamenta prisutni pripadnici policije koji mirno posmatraju šta se dešava. Više o samom mitingu čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

615 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: