Dinar jača u odnosu na evro

Za kupovinu jednog evra, sutra će građanima Srbije biti potrebno 101,4 dinara.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

18:58

Default images

Jačanju domaće valute najviše se raduju oni čiji su krediti u evrima jer im je za ratu sada potrebno manje teško zarađenih dinara.

Ekonomisti ocenjuju da će jak dinar uticati i na stabilizaciju inflacije, ali da svakako ne odgovara izvoznicima.

Srpski dinar sve je jači. Posle meseci u kojima je dinar konstantno išao u crveno u odnosu sa evrom - pre godinu ipo dana krenuo je od 93 dinara za evro, vrhunac slabosti dosegao novembra prošle godine na 107,5 - u ponedeljak će za jedan evro biti potrebno samo 101,4 dinara, baš kao sredinom 2010.

“Ovakva kretanja koriste svima onima koji imaju kredite sa valutnom klauzulom ili u stranoj valuti, svima onima koji primaju prihode u dinarima kao i uvoznicima. A svakako ovakvo kretanje ne odgovara izvoznicima. Ovo kretanje kursa odgovara i Vladi i NBS zato što će u uslovima kada je inflacija porasla, delovati stabilizaciono na bduće kretanje inflacije”, kaže Nikola Fabris, ekonomista.

Međutim, upravo oni koji bi trebalo da se najviše raduju zato što će im za prosečnu ratu kredita od 150 evra sutra trebati oko 900 dinara manje, ne mare mnogo za oscilacije kursa nacionalne valute.

I dok Beograđani jačanje dinara objašnjavaju i parama koje stižu sa gastarbajterima na odmoru, ekonomisti kažu da su ipak u pitanju mere koje je država donosila još prošle godine.

“Čak uopšte nije retko da mere monetarne poliitke svoje efekte imaju sa vremenskim kašnjenjem od preko godinu dana. Drugi razlog je da je u poslednjih godinu dana došlo do rasta izvoza tako da je po tom osnovu povećana ponuda strane valute”, kaže Fabris.

Ekonomisti kažu da je jedan od razloga jačanja dinara je i sve više kredita u stranoj valuti, ali dinar jača i zbog psihologije - čim smo se uverili da kurs neće poleteti u nebo, prestali smo da masovno kupujemo evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: