Uloga verskih poglavara na popisu

Patrijarh SPC i muslimanski verski prvaci pozvali sunarodnike u Crnoj Gori da se okupe oko vere, nacije i jezika, piše Blic o ulozi verskih poglavara na popisu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

23:34

Default images

Tri dana pred početak popisa stanovništva u Crnoj Gori verski poglavari su se umešali u državna i politička pitanja.

Podsećanje na retoriku "krvi i tla" na kojoj su donedavno besneli ratovi u regionu dodatno je povećalo napetosti oko popisa koji ove godine predstoji u svim državama u regionu, piše taj list.

Crkvena uputstva su, kažu sagovornici “Blica”, za sunarodnike ohrabrenje, za one druge predstavljaju pretnju, ali krše i međunarodne konvencije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je Srbe u regionu da se na popisu "izjasne kao Srbi pravoslavne vere", "bez straha i slobodno", objavljeno je na sajtu SPC. Samo koji sat kasnije uputstvo je stiglo i iz muslimanske zajednice.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvali su Bošnjake u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji da se na popisu okupe "oko svoje nacije, vere i jezika". Pismima i video porukama Cerić i Zukorlić su pripadnicima bošnjačkog naroda sugerisali izjašnjavanje po nacionalnosti - Bošnjak, po veri - islam i jeziku - bosanski.

Verski analitičar Mirko Đorđević kaže za "Blic" da nije u duhu SPC da Srbima šalje ovakve apele i da je time crkva izašla "iz okvira svoje misije".

"SPC se nikad ranije nije na ovakav način oglašavala. To je očigledno politički apel upućen pre svega Srbima u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. Iskustvo na ovim prostorima kaže da ovakav potez crkve može da izazove probleme u regionu i da izazove neprijatne situacije za građane. Crkva je trebalo da bude svesna da je u pitanju državno pitanje, a da su sve države u regionu sekularne", kaže za "Blic" Mirko Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: