Šešelja će saslušati zbog atentata

Kada se Vojislav Šešelj vrati iz Haga, biće saslušan u procesu za političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića, saznaje B92.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2011.

16:16

Default images

Kako B92 saznaje, ukoliko se obistine najave i Vojislav Šešelj se vrati iz Haga, biće saslušan u vezi sa političkom pozadinom ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Šešelj je u Hag dobrovoljno otišao dve nedelje pre tog ubistva. On je u pritvoru Haškog tribunala već 8 godina.

U februaru 2003. najavio je krvavo proleće u Srbiji i posle atentata kod hale "Limes" odmah otišao u Hag. Vojislav Šešelj (17. februar 2003. godine): Ološ će morati na dno duboke i mutne reke, gde mu je mesto. Đinđić pobeže u Frankfurt, njegov Bagzi na Đinđića naleteo kamionom, pa misli Đinđić da može 12 godina da intenzivno posluje s mafijom, da učestvuje u svim mafijaškim delatnostima, a sad po nalogu Amerikanaca tako jednostavno da otpiše mafiju. E, ne može! Đinđić mora da podeli sudbinu sa svojim mafijašima, sa svojim Surčincima, sa svojim Bagzijem.
Dušan Spasojeviæ (FoNet, arhiva)
Šešelj je 2003. bio osumnjičen za saradnju sa "zemunskim klanom" u okviru istrage za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije. U pritvoru Tribunala u Hagu saslušan je u avgustu 2003. godine.

"Ja sam bio u toku, znao sam da se sprema vrlo krvav obračun, nisam znao da će biti ubijen Đinđić, ali sam znao da će krv pasti do kolena", rekao je tada Vojislav Šešelj.

Za Šešelja je važilo da je dobro informisan, sam je svoj izvor nazvao "Laufer".

Tek 2006, tokom svedočenja pred Specijalnim sudom u Beogradu, svedok saradnik Dejan Milenković otkrio je da je "Laufer", u stvari, bio vođa "zemunaca" Dušan Spasojević.

Radikali su to tada demantovali.

U zahtevu za sprovođenje istrage protiv Šešelja stajalo je da se više puta sastajao sa Spasojevićem i Ulemekom i u svojoj kući i u Šilerovoj, te da su oni finansirali njegovu stranku i da je nekoliko puta od njih tražio da ubiju Đinđića, te da je to ponovio pred odlazak u Hag.

Inače, postupak protiv Šešelja te 2003, u vezi sa ubistvom premijera, nije mogao otići dalje od istrage, jer ga je štitio zakon o saradnji sa Hagom koji predviđa da se postupak pred domaćim sudom mora prekinuti do okončanja postupka pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: