Ponedeljak, 14.03.2011.

17:36

Mlekara Šabac izvozi kajmak u SAD

Mlekara Šabac izvezla u Ameriku prvih 12,5 tona mlečnih proizvoda u vrednosti od 45.000 dolara.

Izvor: B92

Default images

Izvoz proizvoda trgovinskom lancu u Čikagu samo je prvi korak ka izlasku na zahtevno američko tržište.

Šabačka mlekara najavljuje isporuku svojih proizvoda jednom mesečno u Ameriku, čime planira da izvoz sa trenutnih 30 odsto poveća na 40 procenata.

Sedam tona “feta sira”, četiri tone “a la kajmaka” i tona i po “sirka” proizvedenih u Šabačkoj mlekari, za mesec dana naći će u trgovinama u Detroitu i Ilinoisu.

Izlasku na zahtevno američko tržište prethodili su odlasci na sajmove i ispunjavanje potrebnih uslova, objašnjava direkor “Mlekare – Farmakom MB” Zoran Matić.

“Trebalo je dobiti FGI broj 1, to nama nije bio veliki problem jer imamo sve potrebne standarde za ispunjavanje tog uslova. Vrlo brzo smo uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Američke ambasade usaglasili veterinarske sertifikate za ocenu naših proizvoda, nakon čega je put ka komercijalnoj prodaji bio otvoren”, kaže on.

Oko 30 odsto ukupne proizvodnje u Šabačkoj mlekari izvozi se u zemlje potpisnice Cefta sporazuma, Rusiju i Azerbejdžan.

Podršku da plasira proizvode na novo tržište pomogla je Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

“Pomogli smo im da dođu do kupaca, jer je to najvažnije u ovom poslu – ako nemate kupca na američkom tržištu, vi nemate šta da tražite”, kaže Luis Faoro, direktor USAID Agrobiznis projekta.

“Ono što je takođe važno je postizanje standarda kvaliteta koje zahtevaju američko kao i rusko tržište. Mi smo izabrali Šabačku mlakaru da im pomognemo jer su oni zadovoljili naše kriterijume i pokazali se spremni da dostignu te standarde”, objašnjava on.

Od privatizacije 2004. godine, kada je Šabačku mlekaru kupio koncern “Farmakom MB”, preradni kapaciteti višestruko su povećani.

Trenutno, dnevno se prerađuje 240.000 litara sirovog mleka, uz mogućnosti da preradi 260.000 litara, što će biti dovoljno šabačkoj mlekari da, pored postojećeg izvoza, jednom mesečno kontingent proizvoda isporuči za Ameriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: