Rekonstrukcija: Nova i "nova" imena

Mirko Cvetković saopštio kandidate za rekonstruisanu Vladu, nova imena su Zoran Stanković, Predrag Marković i Nebojša Ćirić iz URS, kao i Dušan Petrović iz DS.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.03.2011.

08:38

Default images

Skupština danas raspravlja o izmenama Zakona o Vladi i ministarstvima. Predlog zakona o ministarstvima predviđa da Vlada ima 17 ministarstava i 21 člana.

Podsetimo, Stanković i Petrović su bili ministri u dosadašnjim političkim karijerama, Marković je bio predsednik Skupštine, dok je Ćirić doskorašnji državni sekretar.

Premijer Mirko Cvetković istovremeno će i biti i ministar finansija, Ivica Dačić ostaje i zamenik premijera i ministar policije.

Jovan Krkobabić iz PUPS-a i Verica Kalanović iz Ujedinjenih regiona Srbije biće takođe potpredsednici Vlade.

Božidar Đelić ostaje bez ministarskog resora, ali će se, kao potpredsednik Vlade baviti evropskim integracijama.

Dušan Petrović će biti novi ministar poljoprivrede i trgovine. Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac, Goran Bogdanović, Snežana Malović i Rasim Ljajić ostaju u svojim resorima.

Oliver Dulić, osim životne sredine i prostornog planiranja, u resor dobija i rudarstvo.

Milan Marković, pored uprave, lokalne samouprave dobija i ljudska i manjinska prava. Srđan Srećković biće ministar vera i dijaspore, Sulejman Ugljanin bez portfelja.

Nebojša Ćirić je predložen za mesto ministra ekonomije i regionalnog razvoja

URS ostavlja Snežanu Samardžić Marković na čelu omladine i sporta. Predrag Marković biće ministar kulture i informacionog društva.

Postignut je i dogovor da Zoran Stanković bude ministar zdravlja. Pored infrastrukture, i energetikom pride će se baviti Milutin Mrkonjić.

Žarko Obradović, osim obrazovanja, dobija i nauku.

Zakon o Vladi pred poslanicima

Poslanik LDP-a Ivan Andrić je negodovao što u parlament nije došao predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković da obrazloži predloge zakona.
To predstavlja narušavanje dostojanstva Skupštine Srbije, rekao je Andrić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će rekonstruisana vlada Mirka Cvetkovića imati najmanji broj ministara od Drugog svetskog rata.

Marković je, obrazlažući pred parlamentom predlog izmena i dopuna Zakona o vladi i predlog novog Zakona o ministarstvima, konstatovao da je samo 2004. u Vladi Srbije bilo 17 ministarstava, koliko bi trebalo da ima i Cvetkovićeva rekonstruisana vlada, ali da je imala više posebnih organizacija.

Marković, čijem će ministarstvu u rekonstruisanoj vladi biti pridodat resor ljudskih i manjinskih prava, objasnio je da će donošenje izmena i dopuna Zakona o vladi omogućiti viši stepen jedinstvenog političkog delovanja vlade i usaglašeno predstavljanje njene politike i stavova u javnosti.

Novi Zakon o ministarstvima je, kako je naveo, nužno doneti kako bi se obezbedilo efikasnije funkcionisanje vlade, racionalnija i funkcionalnija organizacija rada državne uprave i delotvoran i ekonomičan rad i efikasno ostvarivanje utvrđenih nadležnosti minstarstava.

Takođe, nova struktura vlade će, prema Markovićevim rečima, stvoriti organizacione pretpostavke za efikasnije donošenje odluka i smanjenje rashoda državne uprave.

Potpredsednica DS Jelena Trivan izjavila je da očekuje da u ponedeljak u Skupštini Srbije bude predstavljena nova vlada, a premijer podnese ekspoze.

Trivan je novinarima u parlamentu izjavila da će rekonstukcija ispuniti svoj cilj samo ako vlada bude brže i efikasnije odgovarala na svakodnevne probleme građana.

"Više nema vremena za velike teme, mitske, istorijske i makroekonomske, jer moramo da nađemo odgovore za to da ljudi već sutra žive bolje", rekla je Trivanova.
Vlatko Ratkoviæ (FoNet, arhiva)
Predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Vlatko Ratković objašnjava za B92 da su zakon o izmenama i dopunama zakona o Vladi i ministarstvima normativni okviri za rekonstrukciju Vlade.

"Posle načelne rasprave sledi pauza od 24 sata, nakon čega će ići rasprava po amandmanima na ova dva zakonska projekta", kaže on.

Ratković, međutim, objašnjava i da se spajanjem ministarstava došlo do jedne pravno nepokrivene situacije, odnosno da ne postoji pravni osnov za prestanak funkcije ministra po osnovu ukidanja određenog ministarstva.

"Pronađen je modus operandi, na taj način što će ministri koji ostaju bez portfelja, kao i oni kojima se pripajaju određena ministarstva, morati najpre da podnesu ostavke na dosadašnje funkcije", kaže on.

"Što se tiče kompletne rekonstrukcije Vlade i završetka celog ovog postupka, to je verovatno ponedeljak ili utorak sledeće nedelje", dodaje Ratković.

Za razliku od novo-starih ministara, nekadašnji ministar ekonomije i potpredsednik Vade Mlađan Dinkić, kome je Administrativni odbor već potvrdio mandat, već danas može da sedne u poslaničku klupu G17 plus, kazao je on.

Dinkić: Zamolio sam Kalanovićevu da se vrati u Vladu

Iako je podnela ostavku, jer je smatrala da nije moralno da sedi u Vladi koja je smenila njenog lidera, u Nemanjinu se vraća Verica Kalanović, kao potpredsednica zadužena za privredu, koju će, kako s ponosom najavljuju iz njene stranke, savetovati privrednici.

"Ja sam je zamolio da se vrati u vladu. Ona je tog dana donela emotivnu i moralnu odluku zbog nepravde koja je meni napravljena, međutim jedno su emocije drugo racionalnost, ja sam je zamolio da ona bude vođa našeg tima u vladi", rekao je Dinkić.

Šta se menja u Vladi i ministarstvima

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o Vladi predviđeno je da premijer može biti i ministar, kao i da su članovi Vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade dužni da u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade.

Predviđeno je i da odluku Vlade mora da zastupa u javnosti i član tog izvršnog tela koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Informacije o radu Vlade, kako je predloženo, ne mogu se davati suprotno načinu određenom poslovnikom Vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član Vlade, državni sektretar i direktor posebne organizacije i službe Vlade daje informacije.

Predloženim izmenama propisano je i da od podnošenja predloga predsednika Vlade za razrešenje ministra do odluke Skupštine, ministar ne može da obavlja svoja ovlašćenja, već ih preuzima član Vlade koga premijer ovlasti.

U obrazloženju je navedeno da se izmene donose zbog potrebe da se stvore zakonski preduslovi, koji će omogućiti viši stepen jedinstvenog političkog delovanja Vlade i usklađeniji rad, kao i predstavljanje Vlade i njene politike u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: