Optužnica protiv Luke Bojovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv odbeglog Luke Bojovića i još trojice osumnjičenih za više ubistava i pokušaja ubistva.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

15:05

Default images

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević precizirao je da su optužnicom, pored Bojovića, obuhvaćena i trojica nekadašnjih članova "zemunskog klana".

Reč je o Vladimiru Milisavljeviću zvanom Budala, koji je takođe u bekstvu, zatim Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću, koji su letos uhapšeni posle sedam i po godina skrivanja od srpskih pravosudnih organa.

Optuženi se terete za ubistvo Branka Jeftovića Jorge 2004, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine, kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić, naveo je tužilac.

Kako su Bojović i Milisavljević u bekstvu, tužilaštvo je u optužnici predložilo da im se sudi u odsustvu, kazao je Radisavljević.

On je precizirao da je optužnica podignuta 23. februara i trenutno je u fazi sudskog preispitivanja.

Bojović pobegao posle hapšenja Simovića i Kalinića

Bojoviću se trag izgubio letos, posle hapšenja Kalinića u Zagrebu i Simovića na srpsko-hrvatskoj granici. Za njim je u septembru raspisana međunarodna poternica, dok je Milisavljević na međunarodnoj poternici od marta 2003. godine, posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Milisavljević je, u odsustvu, osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Đinđića, dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik "zemuskog klana" dobio 40 godina zatvora.

Sa pomenutim ubistvima, ali i drugim krivičnim delima, Bojovića je povezao pripadnik "zamunskog klana" Sretko Kalinić, koji je posle višegodišnjeg bekstva Srbiji izručen iz Hrvatske 25. avgusta 2010.

Kalinić i Simović su, takođe, pravosnažno osuđeni u odsustvu zbog ubistva premijera Đinđića na 30 godina zatvora, kao i na 40 godina zatvora u procesu protiv "zemunskog klana", i u zatvoru čekaju da im sud odobri ponavljanje tih suđenja.

Kalinić je uhvaćen u Zagrebu 8. juna, kada ga je iz vatrenog oružja ranio Simović, koji je naredne noći uhapšen na srpskoj strani granice sa Hrvatskom.

Bojović je u Višem sudu u Beogradu nepravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

On je uhapšen 22. septembra 2007, zbog sumnje da je skrivao odbegle pripadnike "zemunskog klana", međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je samo za nezakonito posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenta. Iz pritvora je pušten 14. aprila 2008, nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 15 meseci zatvora zbog posedovanja oružja i falsifikovanih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: