Utorak, 22.02.2011.

23:19

Nova vlada i novi predsednik Kosova

Skupština Kosova je izabrala novu Vladu na čijem je čelu Hašim Tači iz Demokratske partije Kosova. Za predsednika izabran Bedžet Pacoli.

Izvor: B92

Default images

Tri ministarstva od ukupno 18 vodiće predstavnici Srba. Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke je jedan od 5 zamenika premijera.

Skupština Kosova je u kasnim večernjim časovima okončala višemesečni mukotrpan proces izbora novih institucija, koji je započeo još u decembru na generalnim izborima.

Prvo je za predsednika Kosova izabran predsednik Alijanse za Novo Kosovo Bedžet Pacoli, a zatim je izabrana i nova kosovska Vlada sa Hašimom Tačijem na čelu. Pacoli je izabran za predsednika tek u trećem i veoma tesnom glasanju, koje bi, da kojim slučajem nije prošlo, Kosovo automatski odvelo u pravcu raspuštanja Skupštine i sazivanja novih vanrednih izbora u roku od 45 dana.

Obraćajući se poslanicima, Pacoli je rekao da će raditi u interesu svih građana Kosova. S druge strane, glasanje za novu vladu je prošlo glatko, jer je za nju glasalo 65 od 67 prisutnih poslanika. Srbi su u novoj vladi dobili jedno potpredsedničko mesto i tri ministarstva, za povratak i zajednice, lokalnu samoupravu i za rad i socijalnu zaštitu. Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović će prvi put nakon rata biti jedan potpredsednik vlade u ime kosovskih Srba.

Za razliku od većine srpskih poslanika koji su glasali za novog predsednika i Vladu, poslanica Jedinstvene srpske liste Rada Trajković je bila jedina koja je glasala protiv nove Tačijeve vlade. Najave nove krize mogle su se međutim primetiti još tokom sednice na kojoj je obavljen izbor.

Predstavnici tri glavne opozicione partije: Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja su se suprotstavili kandidaturi Pacolija za predsednika i izboru nove vlade, i napustili su parlament, najavljujući nove glavobolje za vladajuću koaliciju, koja je sa velikim mukama obezbedila tesnu većinu u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: