Opozicija: Dinkić izbegava raspravu

Čelnici opozicionih partija smatraju da je najavljena ostavka lidera G17 plus Mlađana Dinkića pokušaj da odlazak iz Vlade prikaže kao sopstvenu odluku.

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2011.

22:00

Default images

Iz opozicije kažu da je Mlađan Dinkić ovim potezom želeo da izbegne raspravu o njegovom razrešenju, ali i raspravu o odgovornosti cele Vlade za stanje u Srbiji.

Ostavka Mlađana Dinkića pokušaj je vladajuće koalicije da po svaku cenu izbegne i odgovornost i izbore kaže zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

"Suština ove cirkuske predstave je u tome da se napravi kontrola štete. To zajednički rade, uveren sam, u dogovoru predstavnici G17 plus i DS da bi se izbegla rasprava o odgovornosti svih za ovaj cirkus i da bi se smanjio manevarski prostor za opoziciju", smatra Vučić.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da odluka Dinkića da premijeru podnese ostavku predstavlja pokušaj Dinkića da sačuva stranku i da odlazak iz Vlade predstavi kao sopstvenu odluku.

Nikolić smatra da je G17 plus zapravo uzdrmana i podeljena.

"To što je Dinkić podneo ostavku, a ministri iz njegove stranke nisu, ukazuje da su mnogi iz G17 plus na raznim funkcijama koje ne žele da napuste, pa je lideru te stranke direktno ugrožen opstanak na funkciji predsednika", ocenio je Nikolić.

On je dodao da će Skupština svakako raspravljati o ostavkama i izboru novih ministara, jer će na istoj sednici kada G17 plus bude predložila svoje nove ministre moći da se raspravlja i o prethodno podnetim ostavkama.

"Dinkić jednostavno izbegava da ostane zabeleženo da je najuren iz Vlade", smatra Nikolić.

I Lider Nove Srbije Velimir Ilić smatra da Mlađan Dinkić podnošenjem ostavke želi da izbegne raspravu u parlamentu. On kaže da je znao da do rasprave neće doći, a, kako kaže, moglo bi biti i rizično ako opozicija napusti glasanje, pošto G17 plus ne može da glasa za smenu Dinkića, i onda bi to dovelo do pada Vlade.

"Dinkić je video da ne može da pređe cenzus, pa je morao nešto da uradi da napadne Vladu i premijera, jer je znao da građani nisu zadovoljni njihovim radom", smatra Ilić.

Da predsednik G17 plus Mlađan Dinkić želi da izbegne raspravu i da je baš zbog toga ponudio ostavku premijeru na mesto potpredsednika Vlade i ministra ekonomije uveren je i šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović. On smatra i da je ostavkom Dinkić sebi ustvari obezbedio uticaj u Vladi.

"Očekivao sam ovakav razvoj događaja jer je Dinkić svestan da bi rasprava u Skupštini dovela do toga da bi se u velikoj meri mnogi osvrnuli na njegov desetogodišnji učinak... i da bi to za njega bilo jako loše", rekao je Todorović.

"On je shvatio da da bi svaki drugi potez imao pre svega veliku štetu i za njega i za DS jer počeo bi obračun i između njih i to bi po normalnoj proceni za njih bila velika šteta. Ja mogu da pretpostavim da je ovo potez koji će Dinkiću obezbediti mogućnost da utiče na buduće poteze Vlade Srbije", dodaje on.

Lideri opozicionih partija slažu se u oceni da, koliko god da je rad Mlađana Dinkića kritikovan u ovoj Vladi, odgovornost za nezaposlenost i loše stanje u srpskoj ekonomiji mora da snosi cela Vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: