Kipar priznao Palestinu

Kipar je priznao palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, nedugo nakon što je 8 južnoameričkih država takođe priznalo Palestinu.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

21:31

Default images

Kiparski predsednik Dmitris Kristofias poslao je pismo palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, obavestivši ga o takvoj odluci, prenela je palestinska novinska organizacija WAFA.

U pismu se pominju "duboke istorijske veze" Palestine i Kipra i izražava nada da će se postići mirovni sporazum koji će osigurati postojanje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

U petak je Paragvaj saopštio da priznaje nezavisnu palestinsku državu u granicama pre rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jeruslimom i pojas Gaze.

U poslednjih nekoliko meseci palestinsku državu su priznalii Brazil, Argentina, Ekvador, Bolivija i Urugvaj u granicama pre rata, a Čile i Peru su takođe saopštili odluku o priznanju ali nisu pominjali granice. Evropske zemlje manje naginju jednostranom prizanju, ali je rastući trend davanja višeg nivoa palestinskim misijama. Francuska, Španija i Irska već su objavile da se diplomatske misije pretvaraju u ambasade.

Izrael procenjuje da će to uskoro učiniti Velika Britanija, Švedska, Belgija, Finska, Nemačka, Danska, Malta, Luksemburg i Austrija. Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nedavno je pozvalo irskog ambasadora u Tel Avivu kako bi uložilo protest zbog unapređenja palestinske misije, izrazivši raozočarenje i upozorovši da to ne doprinosi mirovnom procesu ni ni koji način.

Odluka po priznanju Palestine od strane Kipra doneta je u trenutku kada se ulažu napori da ojačaju veze s Izraleom pa je zato primljena s iznenađenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: