Insajder: Prevara veka

Novi serijal Insajdera koji počinje u ponedeljak otkriva sve zloupotrebe u državnom preduzeću Kolubara i jednu od najvećih pljački na štetu građana i države.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

00:25

Default images

Prva epizoda serijala "Prevara veka" bavi se načinima na koje se godinama iz Kolubare izvlači novac na privatne račune.

Novac odlazi na privatne račune dok je firma, koja posluje u okviru EPS-a, beležila gubitke.

Posle višemesčnog istraživanja, Insajder otkriva da je najveća zloupotreba organizovana preko zakupa pomoćne mehanizacije i preko preprodaje kolubarskog uglja.

Spisak onih u čije džepove se novac preliva je dugačak, a na njemu su brojni privatnici, kao i političari.

Dokazi i imena onih koji u tome učestvuju biće prikazani u serijalu Insajdera, koji počinje u ponedeljak.

Takođe, na primeru državnog preduzeća Kolubara videćete i to kako se novac svih građana rasipa bez ikakvog kriterijuma kroz sponzorstva i donacije.

U poslednjih nekoliko godina iz Kolubare je samo po tom osnovu izdvojeno više od pola milijarde dinara i stotine tona uglja, i to u godinama kada ovo preduzeće beleži najveće gubitke.

Tako je u periodu od 2004. do 2008 godine višemilionsku donaciju dobilo desničarsko udruženje Dveri, fininansirana je izgradnja parohijskog doma u Lazarevcu, jedan od radnika Kolubare je dobio novac za posetu Hristovom grobu u Vitlejemu, a ovo državno preduzeće platilo je čak manastiru Sopoćani ogroman dug za struju.

Vladan Jovičić, bivši direktor Kolubare, ne vidi ništa loše u tome što je Kolubara davala ogromna sredstva za donacije iako u tom trenutku posluje sa gubitkom.

"Mislim da Kolubara treba da bude pokretač održivog razvoja i da bude poznata ne samo po tome što će indirektno biti veza kroz cenu računa električne energije, već treba da pomaže i razvoj sporta i razvoj kulture i prosvete i svega što je na kraju krajeva tradicija“.

Kolubara je u više navrata, upravo u godinama kada beleži gubitke, finansirala pripreme turnira u bridžu, organizaciju izbora za mis, a jedna od donacija bila je čak i kupovina automatske puške za gađanje glinenih golubova za potrebe jedne mesne zajednice u Lazarevcu.

Zbog ovakvog raspisanja novca državnog preduzeća niko nije odgovarao. U međuvremenu se rukovodstvo promenilo, ali Kolubara i danas, kao i sva ostala ostala državna preduzeća, spadaju u velike donatore.

„Može se i tim sredstvima bolje upravljati. Nominalno Kolubara jeste veliki donator, naprosto kažem Kolubara je sva igra velikih brojeva, ako pogledate koliko donira to je velika suma, ako pogledate koliko je to deo od prihoda verovatno je među nižim od javnog sektora u republici Srbiji“, rekao je Direktor Kolubare Nebojša Ćeran.

Insajder će u naredne četiri epizode prikazati sve mehanizme izvlačenja novca iz državnog preduzeća Kolubara. Na serijalu je radila nova ekipa Insajdera, proširena sa pet novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: