Odnosi Srbija-Hrvatska nepromenjeni

Burna reakcija Hrvatske na hapšenje Tihomira Purde odraz je posebnog značaja koje Vukovar ima, kaže hrvatski novinar Drago Hedl za B92.

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2011.

22:55

Default images

Hedl veruje da ovaj slučaj ne bi trebalo da napravi problem na relaciji Srbija – Hrvatska.

Nakon hapšenja hrvatskog državljanina Tihomira Purde u BiH, na osnovu poternice koju je raspisala Srbija, oglasili su se, i to u jednom danu, hrvatska premijerka, predsednik Hrvatske i ministar pravde.

Srbija tereti Purdu za ratni zločion nad civilima u Vukovaru, a Jadranka Kosor je rekla da će, ako bude bilo potrebno, lično sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razmotriti taj slučaj.

U svom saopštenju, hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da će Hrvatska pružiti svu konzularnu pomoć Tihomiru Purdi i da bi bilo dobro da se, u skladu s mogućnostima koje pruža međunarodno pravo, postupak protiv njega vodi u Hrvatskoj.

Hrvatski novinar Drago Hedl kaže da Vukovar u Hrvatskoj ima posebno značenje i otkuda toliko zalaganje za slučaj Tihomira Purde.

Osim toga, kaže Hedl, ide se na smirivanje javnosti jer se pojavila priča o spiskovima hrvatskih veterana koje navodno traži Srbija.

Činenica je da simbol ratnog razaranja Vukovar u Hrvatskoj ima jedno posebno značenje, te se u skladu sa tim i javnost reaguje kao da je to napad na sve branitelje u Vukovaru. Tako je reagovala i politika u Hrvatskoj, to je jedna stvar koja je veoma neugodna za aktuelnu vlast, jer se sada govori o tome da je jako puno branitelja na nekakvim popisima, i tu veoma malo ima racionalnog jer su emocije uzele maha”, kaže Hedl.

Informacije da u Srbiji postoji spisak od oko 330 hrvatskih veterana demantovali su i zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić i hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković.

On je rekao da se na spisku, koji je prošle godine Hrvatskoj poslalao Minstarstvo pravde Srbije, nalazi oko 40 ljudi koji se dovode u vezu sa ratnim zločinima. u izjavi za hrvatske medije, za danas ili sutra najavio je i razgovor sa ministarkom pravde Srbije Snežanom Malović. Drago Hedl ne veruje da će sluačaj Tihomira Purde napraviti problem na relaciji Srbija – Hrvatska.

Mislim da je na neki način hrvatska politika pokušala smiriti jednu eksplozivnu situaciju koja se poslednjih dana dogodila, jer se sada pokušava stvoriti jedna nova situacija nakom smirivanja tenzija između Hrvatske i Srbije kada je Tadić posetio Ovčaru. Mislim da će se stvari oko toga vrlo brzo razjasniti i da će se opet poći normalnim putem kojim su krenuli onojica predsednika”, kaže Hedl.

Tihomir Purda uhapšen je prošle nedelje u BiH, na osnovu poternice iz Srbije, gde se tereti za ratne zločine. U Sarajevu mu je određen pritvor od 18 dana, a u tom roku pravosuđe Srbije treba da dostavi Sarajevu eventualni zahtev za izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: