Pasoši za 80 000 Mađara iz Srbije

Mađarska očekuje da će ove godine 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo, izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.01.2011.

12:09

Default images

Od ove godine na osnovu zakona svi Mađari koji žive u drugim zemljama imaće pravo da zatraže mađarsko državljanstvo.

Nikovic je u intervjuu portalu Euraktiv Srbija rekao da je ta pretpostavka zasnovana na rezultatima anketa koje su pokazale da je svaki treći Mađar iz Srbije zainteresovan za državljanstvo Mađarske.

"Ne očekujemo masovno useljavanje, čak ni onih koji budu stekli naše državljanstvo", rekao je Nikovic i kazao da je Mađarska i do sada davala olakšice za zapošljavanje ljudi iz susednih zemalja i da su oni koji su bili zainteresovani, već iskoristili tu pogodnost.

"Slično je i sa Evropom: problem emigranata je i sada prisutan, samo posle ukidanja vizne obaveze za neke od balkanskih zemalja – ova opasnost neće se znatno povećati zbog rasta broja dvojnih mađarskih državljana, recimo, u Srbiji", kazao je on.

Nikovic je rekao da praktične prednosti nisu glavni razlog iz kojeg je Mađarska odlučila da Mađarima iz drugih zemalja omogući uzimanje pasoša.
"Ovaj naš zakon, ova mogućnost koju on pruža, prvenstveno ima moralnu dimenziju za Mađare koji su mađarsko drzavljanstvo izgubili zbog istorijskih okolnosti", kazao je Nikovic.

"Sadrži razume se i konkretne prednosti, najpre to što mađarski pasoš važi za Evropsku uniju. Osim toga, čim pređu mađarsku granicu, oni su tretirani kao i ostali, tamošnji mađarski državljani, sem naravno prava vezanih za stalni boravak i plaćanje poreza, ili plaćanje socijalnog osiguranja, i tako dalje", rekao je on.

"O izborima, o (eventualnom) pravu na glasanje još se raspravlja, ali nije doneta odluka u parlamentu u Budimpešti", rekao je ambasador.

Nikovic je kazao da ne očekuje da će taj zakon uticati na odnose sa Srbijom.

"Kao dvojno državljanstvo to nije ni u kakvom sukobu ni sa zakonima i propisima, ni sa načelima Srbije, i pošto smo tokom pripreme ovog našeg zakona vodili konsultacije sa Beogradom, ne očekujemo nikakve štetne posledice u našim odnosima", rekao je Nikovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: