Ponedeljak, 03.01.2011.

12:09

Pasoši za 80 000 Mađara iz Srbije

Mađarska očekuje da će ove godine 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo, izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

Izvor: Beta

Pasoši za 80 000 Maðara iz Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

matori

pre 13 godina

Vidim da poneki komentar ima negativnu konotaciju (bez ikakvog razloga!), a ima i onih koji su sasvim neobavešteni ili dezinformisani...
Hoću samo kratko da ukažem na jednu veoma bitnu okolnost:
- Dobijanje državljanstva neke druge države, nije pitanje pravde ili nepravde.
To je u prvom redu lični izbor i osećaj pripadnosti određenoj etničkoj zajednici, i pravni okvir koji omogućuje praktično ostvarenje takvog izbora.
To podrazumeva da postoje i neki uslovi koje treba ispuniti...
U ovom slučaju, to su dokazi o postojanju predaka koji su imali (željeno) državljanstvo, i aktivno poznavanje jezika te države. Vrlo prosto i sasvim razumljivo...

qwert

pre 13 godina

@gox Znanje mađarskog je jedan od uslova, preko razgovora proverava službenik koji preuzima zahtev (formular se popunjava na mađarskom). Drugi uslov je svojeručno napisana autobiografija (ne CV) na mađarskom jeziku. Što se tiče dece iz mešovitih brakova, ako npr. jedan od roditelja ispuni sve uslove, maloletna deca mogu dobiti državljanstvo na osnovu tog roditelja, bračni partner i punoletna deca moraju i sami da ispune sve uslove. Poreklo i nekadašnje mađarsko državljansto predaka se dokazuje izvodom iz matične knjige npr. iz 1910. (cela Vojvodina) godine ili 1943. (samo Bačka) godine. Može i sad da se izvadi kod bilo kog matičara u Vojvodini. Potrebno je dokazati ceo lanac proekla do prve osobe ko je bio mađarski državljanin, znači ako otac nije bio, potreban je izvod npr. i za oca i dedu. To su činjenice.

gox

pre 13 godina

Nemoguce je, da je uslov poznavanje madjarskog jezika i pisma, za dobijanje Madjarskog drzavljanstva! Ja sam Madjar, i po ocu i po majci, prezime mi je madjarsko, ali su, i meni i sestri imena (mislim) srpska, (Goran i Vesna), jer su nam roditelji bili "veliki" (sa navodnicima, ili bez) Jugosloveni i komunisti i oboje ne znamo madjarski jezik. Jednostavno smo ziveli u vecinski srpskoj sredini u Vojvodini (gde i sada zivim), isli u srpske skole, a u kuci se govorilo srpski. Znam par reci madjarskog jezika, ne vise od prosecnog Srbina, koji zivi u mesovitoj sredini, garantovano manje, od recimo Balasevica (kojeg sam cuo, da solidno prica madjarski). Tesik, jovon, kesenem sepen, edj, ketu, harom, igen, junopotkivano kedves nizojing, (kako je pocinjao dnevnik na madjarskom), i tu je kraj. Izjasnjavam se kao Madjar! Zar je moguce, da ja necu imati pravo na Madjarsko drzavljanstvo?
Slicno je i u mesovitim brakovima, pogotovo, gde je otac Madjar, a majka Srpkinja. Deca po pravilu ne znaju madjarski (jer im je maternji jezik srpski), a po ocu se izjasnjavaju kao Madjari. Zar ni oni nece moci da uzmu Madjarsko drzavljanstvo?
Sumnjam!
A ako je to tacno, to je nepravda.

qwerty

pre 13 godina

Da razjasnimo stvari. Mađarsko (EU) državljanstvo neće dobiti samo mađari, nacionalna pripadnost nije uslov, nego SVI, čiji je bar jedan od predaka rođen na nekadašnjoj teritoriji Mađarske i govore i pišu mađarski jezik. Sa državljanstvom se ne dobija odmah i pasoš i prebivaliste u Mađarskoj, nego su to prava svakog državljanina, koje mogu ostvariti u posebnoj proceduri.

Ja

pre 13 godina

Nemam ništa protiv toga da neko poseduje dvojno državljanstvo. Poznajem mnogo "naših" koji su "dvojni državljani", i to je sasvim normalno.
Međutim, opasno je kada mađari sa ovih prostora izjavljuju da su to jedva dočekali zato što su ovde građani drugog reda. Realno, u Kanjiži, Senti i Adi, pored srpskog, službeni jezik je i mađarski; Dokumenta se izdaju dvojezično, osnovne škole, srednje škole, više škole i fakultete mogu da pohađaju na mađarkom jeziku; Predsednici opština su mađari; Na bilo kom radnom mestu mogu da pričaju maternjim (mađarskim) jezikom... Mnogo je još činjenica koje ukazuju na to da su najpovlašćenija manjina u Srbiji (a i šire). Osnovni problem je što se tim ljudima nije jasno stavilo do znanja šta dobijaju, a šta gube, tim dvojnim državljanstvom. Pogrešno je verovanje (koje mnogi slepo ponavljaju u mojoj okolini) da ih nakon toga čekaju radna mesta u Mađarskoj, novčana pomoć, povoljniji krediti... i ono što najviše zabrinjava - usvajanje inicijative da će za "dvojne državljane" srpski jezik u našim osnovnim školama biti izborni, kao i drugi strani jezici...

Vuk

pre 13 godina

Moram da nadjem neku madjaricu,koja ce imati taj pasos, da se ozenim sa njom.
:)

Mozda mi tako i krene u zivotu.

Sa ovim nasim politicarima,
tesko li se meni...a i vama.

Kada bi krenuli i rumuni, pa bugari, ostao bi bg pasaluk.

Beogradski pasaluk 2022.
Boris Tadic
Mladjan Dinkic
Ivica Dacic
Miskovic
Beko
...
i gradjani bg pasaluka.


Svaka cast, madjari.

rac-ember

pre 13 godina

Jos pre par meseci, kada sam cuo za tu mogucnost, da ce Madjari u Srbiji moci da uzmu i Madjarsko drzavljanstvo, skoro sa euforiojom sam to rekao ocu, i da bih i ja, iako sam Srbin, takodje pokusao, da, (kako neko rece), preko noci postanem drzavljanin EU, nasta je cale zacutao, a zatim ozbiljan reakao: "Uradi to, i odreci cu te se, preko novina!". Pitam ga: "Zasto?", kaze: "Ne znam, ali to nije uredu!". Ostao sam u soku, mislio sam, da, ako vec nece podeliti moju radost, zbog iznenadne mogucnosti, neshvatajuci potencijalnu sanse, koju to pruza, da ce bar da otcuti, ali takvo protivljenje, nisam mogao ni da pretpostavim! Rizikovacu njegovo odricanje od mene, mada jos moram da se raspitam, da li uopste imam mogucnost da uzmem i ja (srpske nacionalnosti) Madjarsko drzavljanstvo, ali razmisljam, kako ce oni znati, da nisam Madjar.

analiticar amater

pre 13 godina

Nije nikakav problem da madjari dobiju madjarski pasos ako to zele, pa mnogi srbi imaju vise od srpskog pasosa. Ne mislim da su MAdjari gradjani drugog reda. Neko ko ima svog predsednika opstine,svojmaternji jezik u upotrebi i osnovne skole na svom jeziku, ne moze biti gradjanin drugog reda. Bas naprotiv ja se osecam kao geradjanin drugog reda u Subotici kada me prodavacica ili neka sluzbenica pogledaju neprijateljski ako progovorim Srpski. Ali u redu, ne zalim se, nikome nije lako kad se nadje u sredini gde ne zna vecinski jezik. Neko je pomenuo automobile, Madjari sa dvojnim drzavljanstvom nece moci da voze automobile sa madjarskim tablicama jer su oni drzavljani i Srbije, te sa njih odnose svi propisi o upravljanju vozilom. Jedini nacin da legalno upravljaju ovakvim vozilom je da odjave prebivaliste u Srbiji, da prijave prebivaliste u Madjarskoj i da stalno sa sobom nose Madjarski pasos. Naravno automobil mora biti registrovan na istoj adresi gde im je prebivaliste u Madjarskoj (barem je tako u vecini EU zemalja). U sve troskove ce morati da uracunaju i "zelenu kartu", oko 110 evra svakog meseca samo za najminimlanije osiguranje. Ako se zakon bude ozbiljno sprovodio bice im jako tesko da sede na dve stolice, ali to je njihov izbor.

swedroid

pre 13 godina

Lepa sansa za sve sa Madjarskim nacionalitetom da mogu da se nastane recimo u Austriji ili slicnim EU zemljama ukoliko obezbede posao, dakle, sumnjam da ce iko iz Srbije da zapali u Madjarsku ali i tek kako ako ima iole trazen obrazovni kadar u EU da nece iskoristiti svoju zivotnu sansu.

Točilac goriva

pre 13 godina

lepo je da su ljudi razumeli da mi obični građani vojvodine/srbije dobijemo nazad deo duše. Ja ću da tražim državljanstvo, ali hoću da ŽIVIM OVDE U VOJVODINI! Sa porodicom kako, tako! Hvala! Köszönöm! Thanks

Kristijan

pre 13 godina

Da posetim ove koji salju komentare protiv davanja drzavljanstva Madjarima u Vojvodini;Madjari su od Milosevica pa naovamo do sada gradjani drugog reda ,to Beograd dobro zna,i to nece izaci na dobro!!!

Bacvanin

pre 13 godina

vest je nazalost nekompletna.
Pravo na madjarsko drzavljanstvo imaju svi gradjani zemalja, koje su do 1918 bili pod kontrolom Austro-ugarske monarhije.
Prakticno, svaki Srbin, ciji je neki predak bio rodjen na tlu Vojvodine, Slavonije pa cak i dela Bosne, imati pravo da uzme madjarsko drzavljanstvo, na osnovu toga da su im preci nekada imali drzavljanstvo Austro-ugarske.

southlander

pre 13 godina

Medju prvima su predali svoje zahteve, kvazi biznismeni, sverceri, sitni politicari i masa ocajnika na rubu egzistencije. Svi oni ocekuju da ce posle dobijanja drzavljanstva, sto podrazumeva prijavu boravista u Madjarskoj, imati materijalnu korist. Oni koji zele samo istorijsku pravdu, vec su u startu prevareni, jer drzava je duzna da vrati ono sto je sama oduzela. Inace, gradjanima Vojvodine status Madjarskog gradjanina nikada nije oduzeta medjudrzavnim sporazumom, Yugoslavije i Madjarske.

Milan

pre 13 godina

Ako ja kao "cistokrvni Srbin" imam pored srpskog i kanadski pasos, ne vidim sta je tu lose po mene, drzavu Srbiju, ili bilo kog stanovnika Srbije? E sada, ma koliko moj deda verovatno za Kanadu nije ni cuo, moralo se malko pomuciti zemljaci, zavrsiti neke skole, gnjaviti se neku godinicu dok se ne establisujete u novoj sredini, ali bi kod nas jos uvek mnogi da postanu "Evropljani" preko noci, gledajuci TV uz 'ladno pivo. Ipak, najmanje je rec tu o ispravljanju istorijskih (ne)pravdi, koliko Madjarima opada populacija, mozda i brze nego nama, sto je problem za svaku ekonomiju. Ako mogu da ponude nesto u vidu olaksica, dobijaju pozitivan natalitet, i to ga popunjavaju "lojalnim" stanovnistvom, koje zna jezik i ima slicnu kulturu.

nataly_lux

pre 13 godina

Ne vidim nikakav problem u davanju pasosa Madjarima iz SRbije!Sasvim normalna stvar,kao sto i Srbija daje pasose Srbima iz RS: ili Hrvatska

Vuk

pre 13 godina

Ako ja kao Srbin iz Hrvatske imam pravo na dva državljanstva i dva pasoša, ne vidim zašto to isto pravo ne bi imali i Mađari iz Srbije.

Nacija je glupost

pre 13 godina

Svi moji preci su bili podanici madjarske kraljevine (tj. madjarskog dela Austro-ugarske) u doba kada je AU jos postojala. Zar ne bi onda i meni trebalo da pripadne pravo na madjarsko drzavljanstvo iako nisam Madjar?

q

pre 13 godina

I sad ce oni lepo da voze automobile sa Madjarskim tablicama, a ovde ce da zive. Tako mogu i Bugari, Crnogorci, Hrvati valjda, Rumuni...

A vi Srbi placajte carine i PDV za uvoz automobila.

Jeste diskriminacija prisutna u Srbiji.

Milos

pre 13 godina

Nasi sugradjani Madjari svakako treba da iskoriste priliku ako zele - to je sa jedne strane moralni cin Madjarske, kojom ponovo priznaje te ljude za svoje gradjane, a sa druge strane jeste jedna briga manje za one koji zele da putuju u zemlje za koje je nama jos uvek potrebna viza, ili da studiraju u EU pod povlascenim uslovima.

Uostalom, ako 80.000 nasih gradjana bude bolje zivelo zbog toga, onda svih 8 miliona treba da se raduje. To nije mali broj i meni je licno jako drago da se tako nesto desava.

rs

pre 13 godina

Ja predlazem da Srbija raspiše tender za državljane Srbije koji zele da uzmu drugo drzavljanstvo a po nacionalnosti su Srbi, posto sam Srbin ne mogu aplicirati za neko drugo drzavljanstvo.Koja drzava ponudi najbolje uslove (Ceska,Italija,Nemacka...) da mi lepo uzmemo njihova drzavljanstva, pa da "zapalimo" svi odavde.
Neka neko drugi izdrzava ove trutove.

Mario

pre 13 godina

Ja cu drzavljanstvo svakako uzeti.Ja sam Madjar iz Zrenjanina,iz Vojvodine.Ovi prostori su 900 godina bili delom Madjarske drzave.To je cinjenica.1920.godine su ,juzni krajevi,Madjarske izuzeti iz te drzave i to je veoma boljno za nas,350 hilojada Madjara u Vojvodini kao i za njih 2 miliona u Rumuniji,700 hiljada u Slovackoj,300 hiljada u Ukrajini i jos 200 hiljada u Austriji,Sloveniji,Hrvatskoj i Ceskoj.Ali,to je realnost.Nama Madjarima je ovo sansa da ponovo ,barem delom,budemo deo matice Madjarske.Ovo puno znaci.
Naravno,kod mene je vazan i taj detalj sto cu dobijanjem drzavljanstva Madjarske bioti i drzavljanin EU i naravno nece mi trebati vize za Britaniju i Ameriku u koje cesto idem.
Na kraju bih samo rekao da sam protiv glasanja na izborima Madjara van Madajrske.Pravo glasa trebaju imati samo oni koji zive u Madjarskoj.Mozda da se odredi da dijaspora ima mandat ili dva.Ali ne vise.Samo kao simbolika.Politicki prioritet glasanj ipak treba da imaju domicilni Madjari.

Realni

pre 13 godina

Volim da cujem rijec konsultacije - posteni i otvoreni razgovori sa iskrenim zeljama da se dodje do fair rjesenja je jedini lijek za ovaj region. Amerikanci, Rusi, Kinezi, Englezi i Njemci ce doci i otici a nama valja i dalje zivjeti jedni sa drugima. Samo je potrebna kriticna masa normalnih politicara na svima stranama koji ce 'tudjinu' reci da su mu komsije najprece. A 'Tudjin' ce to mnogo vise cijeniti od podanistva. Utopija? Svakako ne - jedini problem je sto to niko nikad u istoriji ovog regiona niko nije ni pokusao. Region - sazovite regionalnu konferenciju, zbijte redove, radite na povezivanju - bolje je za sve.

Mario

pre 13 godina

Ja cu drzavljanstvo svakako uzeti.Ja sam Madjar iz Zrenjanina,iz Vojvodine.Ovi prostori su 900 godina bili delom Madjarske drzave.To je cinjenica.1920.godine su ,juzni krajevi,Madjarske izuzeti iz te drzave i to je veoma boljno za nas,350 hilojada Madjara u Vojvodini kao i za njih 2 miliona u Rumuniji,700 hiljada u Slovackoj,300 hiljada u Ukrajini i jos 200 hiljada u Austriji,Sloveniji,Hrvatskoj i Ceskoj.Ali,to je realnost.Nama Madjarima je ovo sansa da ponovo ,barem delom,budemo deo matice Madjarske.Ovo puno znaci.
Naravno,kod mene je vazan i taj detalj sto cu dobijanjem drzavljanstva Madjarske bioti i drzavljanin EU i naravno nece mi trebati vize za Britaniju i Ameriku u koje cesto idem.
Na kraju bih samo rekao da sam protiv glasanja na izborima Madjara van Madajrske.Pravo glasa trebaju imati samo oni koji zive u Madjarskoj.Mozda da se odredi da dijaspora ima mandat ili dva.Ali ne vise.Samo kao simbolika.Politicki prioritet glasanj ipak treba da imaju domicilni Madjari.

Vuk

pre 13 godina

Ako ja kao Srbin iz Hrvatske imam pravo na dva državljanstva i dva pasoša, ne vidim zašto to isto pravo ne bi imali i Mađari iz Srbije.

nataly_lux

pre 13 godina

Ne vidim nikakav problem u davanju pasosa Madjarima iz SRbije!Sasvim normalna stvar,kao sto i Srbija daje pasose Srbima iz RS: ili Hrvatska

Milos

pre 13 godina

Nasi sugradjani Madjari svakako treba da iskoriste priliku ako zele - to je sa jedne strane moralni cin Madjarske, kojom ponovo priznaje te ljude za svoje gradjane, a sa druge strane jeste jedna briga manje za one koji zele da putuju u zemlje za koje je nama jos uvek potrebna viza, ili da studiraju u EU pod povlascenim uslovima.

Uostalom, ako 80.000 nasih gradjana bude bolje zivelo zbog toga, onda svih 8 miliona treba da se raduje. To nije mali broj i meni je licno jako drago da se tako nesto desava.

rs

pre 13 godina

Ja predlazem da Srbija raspiše tender za državljane Srbije koji zele da uzmu drugo drzavljanstvo a po nacionalnosti su Srbi, posto sam Srbin ne mogu aplicirati za neko drugo drzavljanstvo.Koja drzava ponudi najbolje uslove (Ceska,Italija,Nemacka...) da mi lepo uzmemo njihova drzavljanstva, pa da "zapalimo" svi odavde.
Neka neko drugi izdrzava ove trutove.

Realni

pre 13 godina

Volim da cujem rijec konsultacije - posteni i otvoreni razgovori sa iskrenim zeljama da se dodje do fair rjesenja je jedini lijek za ovaj region. Amerikanci, Rusi, Kinezi, Englezi i Njemci ce doci i otici a nama valja i dalje zivjeti jedni sa drugima. Samo je potrebna kriticna masa normalnih politicara na svima stranama koji ce 'tudjinu' reci da su mu komsije najprece. A 'Tudjin' ce to mnogo vise cijeniti od podanistva. Utopija? Svakako ne - jedini problem je sto to niko nikad u istoriji ovog regiona niko nije ni pokusao. Region - sazovite regionalnu konferenciju, zbijte redove, radite na povezivanju - bolje je za sve.

Nacija je glupost

pre 13 godina

Svi moji preci su bili podanici madjarske kraljevine (tj. madjarskog dela Austro-ugarske) u doba kada je AU jos postojala. Zar ne bi onda i meni trebalo da pripadne pravo na madjarsko drzavljanstvo iako nisam Madjar?

Točilac goriva

pre 13 godina

lepo je da su ljudi razumeli da mi obični građani vojvodine/srbije dobijemo nazad deo duše. Ja ću da tražim državljanstvo, ali hoću da ŽIVIM OVDE U VOJVODINI! Sa porodicom kako, tako! Hvala! Köszönöm! Thanks

Milan

pre 13 godina

Ako ja kao "cistokrvni Srbin" imam pored srpskog i kanadski pasos, ne vidim sta je tu lose po mene, drzavu Srbiju, ili bilo kog stanovnika Srbije? E sada, ma koliko moj deda verovatno za Kanadu nije ni cuo, moralo se malko pomuciti zemljaci, zavrsiti neke skole, gnjaviti se neku godinicu dok se ne establisujete u novoj sredini, ali bi kod nas jos uvek mnogi da postanu "Evropljani" preko noci, gledajuci TV uz 'ladno pivo. Ipak, najmanje je rec tu o ispravljanju istorijskih (ne)pravdi, koliko Madjarima opada populacija, mozda i brze nego nama, sto je problem za svaku ekonomiju. Ako mogu da ponude nesto u vidu olaksica, dobijaju pozitivan natalitet, i to ga popunjavaju "lojalnim" stanovnistvom, koje zna jezik i ima slicnu kulturu.

q

pre 13 godina

I sad ce oni lepo da voze automobile sa Madjarskim tablicama, a ovde ce da zive. Tako mogu i Bugari, Crnogorci, Hrvati valjda, Rumuni...

A vi Srbi placajte carine i PDV za uvoz automobila.

Jeste diskriminacija prisutna u Srbiji.

Bacvanin

pre 13 godina

vest je nazalost nekompletna.
Pravo na madjarsko drzavljanstvo imaju svi gradjani zemalja, koje su do 1918 bili pod kontrolom Austro-ugarske monarhije.
Prakticno, svaki Srbin, ciji je neki predak bio rodjen na tlu Vojvodine, Slavonije pa cak i dela Bosne, imati pravo da uzme madjarsko drzavljanstvo, na osnovu toga da su im preci nekada imali drzavljanstvo Austro-ugarske.

Kristijan

pre 13 godina

Da posetim ove koji salju komentare protiv davanja drzavljanstva Madjarima u Vojvodini;Madjari su od Milosevica pa naovamo do sada gradjani drugog reda ,to Beograd dobro zna,i to nece izaci na dobro!!!

swedroid

pre 13 godina

Lepa sansa za sve sa Madjarskim nacionalitetom da mogu da se nastane recimo u Austriji ili slicnim EU zemljama ukoliko obezbede posao, dakle, sumnjam da ce iko iz Srbije da zapali u Madjarsku ali i tek kako ako ima iole trazen obrazovni kadar u EU da nece iskoristiti svoju zivotnu sansu.

Vuk

pre 13 godina

Moram da nadjem neku madjaricu,koja ce imati taj pasos, da se ozenim sa njom.
:)

Mozda mi tako i krene u zivotu.

Sa ovim nasim politicarima,
tesko li se meni...a i vama.

Kada bi krenuli i rumuni, pa bugari, ostao bi bg pasaluk.

Beogradski pasaluk 2022.
Boris Tadic
Mladjan Dinkic
Ivica Dacic
Miskovic
Beko
...
i gradjani bg pasaluka.


Svaka cast, madjari.

southlander

pre 13 godina

Medju prvima su predali svoje zahteve, kvazi biznismeni, sverceri, sitni politicari i masa ocajnika na rubu egzistencije. Svi oni ocekuju da ce posle dobijanja drzavljanstva, sto podrazumeva prijavu boravista u Madjarskoj, imati materijalnu korist. Oni koji zele samo istorijsku pravdu, vec su u startu prevareni, jer drzava je duzna da vrati ono sto je sama oduzela. Inace, gradjanima Vojvodine status Madjarskog gradjanina nikada nije oduzeta medjudrzavnim sporazumom, Yugoslavije i Madjarske.

analiticar amater

pre 13 godina

Nije nikakav problem da madjari dobiju madjarski pasos ako to zele, pa mnogi srbi imaju vise od srpskog pasosa. Ne mislim da su MAdjari gradjani drugog reda. Neko ko ima svog predsednika opstine,svojmaternji jezik u upotrebi i osnovne skole na svom jeziku, ne moze biti gradjanin drugog reda. Bas naprotiv ja se osecam kao geradjanin drugog reda u Subotici kada me prodavacica ili neka sluzbenica pogledaju neprijateljski ako progovorim Srpski. Ali u redu, ne zalim se, nikome nije lako kad se nadje u sredini gde ne zna vecinski jezik. Neko je pomenuo automobile, Madjari sa dvojnim drzavljanstvom nece moci da voze automobile sa madjarskim tablicama jer su oni drzavljani i Srbije, te sa njih odnose svi propisi o upravljanju vozilom. Jedini nacin da legalno upravljaju ovakvim vozilom je da odjave prebivaliste u Srbiji, da prijave prebivaliste u Madjarskoj i da stalno sa sobom nose Madjarski pasos. Naravno automobil mora biti registrovan na istoj adresi gde im je prebivaliste u Madjarskoj (barem je tako u vecini EU zemalja). U sve troskove ce morati da uracunaju i "zelenu kartu", oko 110 evra svakog meseca samo za najminimlanije osiguranje. Ako se zakon bude ozbiljno sprovodio bice im jako tesko da sede na dve stolice, ali to je njihov izbor.

rac-ember

pre 13 godina

Jos pre par meseci, kada sam cuo za tu mogucnost, da ce Madjari u Srbiji moci da uzmu i Madjarsko drzavljanstvo, skoro sa euforiojom sam to rekao ocu, i da bih i ja, iako sam Srbin, takodje pokusao, da, (kako neko rece), preko noci postanem drzavljanin EU, nasta je cale zacutao, a zatim ozbiljan reakao: "Uradi to, i odreci cu te se, preko novina!". Pitam ga: "Zasto?", kaze: "Ne znam, ali to nije uredu!". Ostao sam u soku, mislio sam, da, ako vec nece podeliti moju radost, zbog iznenadne mogucnosti, neshvatajuci potencijalnu sanse, koju to pruza, da ce bar da otcuti, ali takvo protivljenje, nisam mogao ni da pretpostavim! Rizikovacu njegovo odricanje od mene, mada jos moram da se raspitam, da li uopste imam mogucnost da uzmem i ja (srpske nacionalnosti) Madjarsko drzavljanstvo, ali razmisljam, kako ce oni znati, da nisam Madjar.

qwerty

pre 13 godina

Da razjasnimo stvari. Mađarsko (EU) državljanstvo neće dobiti samo mađari, nacionalna pripadnost nije uslov, nego SVI, čiji je bar jedan od predaka rođen na nekadašnjoj teritoriji Mađarske i govore i pišu mađarski jezik. Sa državljanstvom se ne dobija odmah i pasoš i prebivaliste u Mađarskoj, nego su to prava svakog državljanina, koje mogu ostvariti u posebnoj proceduri.

qwert

pre 13 godina

@gox Znanje mađarskog je jedan od uslova, preko razgovora proverava službenik koji preuzima zahtev (formular se popunjava na mađarskom). Drugi uslov je svojeručno napisana autobiografija (ne CV) na mađarskom jeziku. Što se tiče dece iz mešovitih brakova, ako npr. jedan od roditelja ispuni sve uslove, maloletna deca mogu dobiti državljanstvo na osnovu tog roditelja, bračni partner i punoletna deca moraju i sami da ispune sve uslove. Poreklo i nekadašnje mađarsko državljansto predaka se dokazuje izvodom iz matične knjige npr. iz 1910. (cela Vojvodina) godine ili 1943. (samo Bačka) godine. Može i sad da se izvadi kod bilo kog matičara u Vojvodini. Potrebno je dokazati ceo lanac proekla do prve osobe ko je bio mađarski državljanin, znači ako otac nije bio, potreban je izvod npr. i za oca i dedu. To su činjenice.

gox

pre 13 godina

Nemoguce je, da je uslov poznavanje madjarskog jezika i pisma, za dobijanje Madjarskog drzavljanstva! Ja sam Madjar, i po ocu i po majci, prezime mi je madjarsko, ali su, i meni i sestri imena (mislim) srpska, (Goran i Vesna), jer su nam roditelji bili "veliki" (sa navodnicima, ili bez) Jugosloveni i komunisti i oboje ne znamo madjarski jezik. Jednostavno smo ziveli u vecinski srpskoj sredini u Vojvodini (gde i sada zivim), isli u srpske skole, a u kuci se govorilo srpski. Znam par reci madjarskog jezika, ne vise od prosecnog Srbina, koji zivi u mesovitoj sredini, garantovano manje, od recimo Balasevica (kojeg sam cuo, da solidno prica madjarski). Tesik, jovon, kesenem sepen, edj, ketu, harom, igen, junopotkivano kedves nizojing, (kako je pocinjao dnevnik na madjarskom), i tu je kraj. Izjasnjavam se kao Madjar! Zar je moguce, da ja necu imati pravo na Madjarsko drzavljanstvo?
Slicno je i u mesovitim brakovima, pogotovo, gde je otac Madjar, a majka Srpkinja. Deca po pravilu ne znaju madjarski (jer im je maternji jezik srpski), a po ocu se izjasnjavaju kao Madjari. Zar ni oni nece moci da uzmu Madjarsko drzavljanstvo?
Sumnjam!
A ako je to tacno, to je nepravda.

matori

pre 13 godina

Vidim da poneki komentar ima negativnu konotaciju (bez ikakvog razloga!), a ima i onih koji su sasvim neobavešteni ili dezinformisani...
Hoću samo kratko da ukažem na jednu veoma bitnu okolnost:
- Dobijanje državljanstva neke druge države, nije pitanje pravde ili nepravde.
To je u prvom redu lični izbor i osećaj pripadnosti određenoj etničkoj zajednici, i pravni okvir koji omogućuje praktično ostvarenje takvog izbora.
To podrazumeva da postoje i neki uslovi koje treba ispuniti...
U ovom slučaju, to su dokazi o postojanju predaka koji su imali (željeno) državljanstvo, i aktivno poznavanje jezika te države. Vrlo prosto i sasvim razumljivo...

Ja

pre 13 godina

Nemam ništa protiv toga da neko poseduje dvojno državljanstvo. Poznajem mnogo "naših" koji su "dvojni državljani", i to je sasvim normalno.
Međutim, opasno je kada mađari sa ovih prostora izjavljuju da su to jedva dočekali zato što su ovde građani drugog reda. Realno, u Kanjiži, Senti i Adi, pored srpskog, službeni jezik je i mađarski; Dokumenta se izdaju dvojezično, osnovne škole, srednje škole, više škole i fakultete mogu da pohađaju na mađarkom jeziku; Predsednici opština su mađari; Na bilo kom radnom mestu mogu da pričaju maternjim (mađarskim) jezikom... Mnogo je još činjenica koje ukazuju na to da su najpovlašćenija manjina u Srbiji (a i šire). Osnovni problem je što se tim ljudima nije jasno stavilo do znanja šta dobijaju, a šta gube, tim dvojnim državljanstvom. Pogrešno je verovanje (koje mnogi slepo ponavljaju u mojoj okolini) da ih nakon toga čekaju radna mesta u Mađarskoj, novčana pomoć, povoljniji krediti... i ono što najviše zabrinjava - usvajanje inicijative da će za "dvojne državljane" srpski jezik u našim osnovnim školama biti izborni, kao i drugi strani jezici...

q

pre 13 godina

I sad ce oni lepo da voze automobile sa Madjarskim tablicama, a ovde ce da zive. Tako mogu i Bugari, Crnogorci, Hrvati valjda, Rumuni...

A vi Srbi placajte carine i PDV za uvoz automobila.

Jeste diskriminacija prisutna u Srbiji.

Mario

pre 13 godina

Ja cu drzavljanstvo svakako uzeti.Ja sam Madjar iz Zrenjanina,iz Vojvodine.Ovi prostori su 900 godina bili delom Madjarske drzave.To je cinjenica.1920.godine su ,juzni krajevi,Madjarske izuzeti iz te drzave i to je veoma boljno za nas,350 hilojada Madjara u Vojvodini kao i za njih 2 miliona u Rumuniji,700 hiljada u Slovackoj,300 hiljada u Ukrajini i jos 200 hiljada u Austriji,Sloveniji,Hrvatskoj i Ceskoj.Ali,to je realnost.Nama Madjarima je ovo sansa da ponovo ,barem delom,budemo deo matice Madjarske.Ovo puno znaci.
Naravno,kod mene je vazan i taj detalj sto cu dobijanjem drzavljanstva Madjarske bioti i drzavljanin EU i naravno nece mi trebati vize za Britaniju i Ameriku u koje cesto idem.
Na kraju bih samo rekao da sam protiv glasanja na izborima Madjara van Madajrske.Pravo glasa trebaju imati samo oni koji zive u Madjarskoj.Mozda da se odredi da dijaspora ima mandat ili dva.Ali ne vise.Samo kao simbolika.Politicki prioritet glasanj ipak treba da imaju domicilni Madjari.

Kristijan

pre 13 godina

Da posetim ove koji salju komentare protiv davanja drzavljanstva Madjarima u Vojvodini;Madjari su od Milosevica pa naovamo do sada gradjani drugog reda ,to Beograd dobro zna,i to nece izaci na dobro!!!

Nacija je glupost

pre 13 godina

Svi moji preci su bili podanici madjarske kraljevine (tj. madjarskog dela Austro-ugarske) u doba kada je AU jos postojala. Zar ne bi onda i meni trebalo da pripadne pravo na madjarsko drzavljanstvo iako nisam Madjar?

southlander

pre 13 godina

Medju prvima su predali svoje zahteve, kvazi biznismeni, sverceri, sitni politicari i masa ocajnika na rubu egzistencije. Svi oni ocekuju da ce posle dobijanja drzavljanstva, sto podrazumeva prijavu boravista u Madjarskoj, imati materijalnu korist. Oni koji zele samo istorijsku pravdu, vec su u startu prevareni, jer drzava je duzna da vrati ono sto je sama oduzela. Inace, gradjanima Vojvodine status Madjarskog gradjanina nikada nije oduzeta medjudrzavnim sporazumom, Yugoslavije i Madjarske.

rac-ember

pre 13 godina

Jos pre par meseci, kada sam cuo za tu mogucnost, da ce Madjari u Srbiji moci da uzmu i Madjarsko drzavljanstvo, skoro sa euforiojom sam to rekao ocu, i da bih i ja, iako sam Srbin, takodje pokusao, da, (kako neko rece), preko noci postanem drzavljanin EU, nasta je cale zacutao, a zatim ozbiljan reakao: "Uradi to, i odreci cu te se, preko novina!". Pitam ga: "Zasto?", kaze: "Ne znam, ali to nije uredu!". Ostao sam u soku, mislio sam, da, ako vec nece podeliti moju radost, zbog iznenadne mogucnosti, neshvatajuci potencijalnu sanse, koju to pruza, da ce bar da otcuti, ali takvo protivljenje, nisam mogao ni da pretpostavim! Rizikovacu njegovo odricanje od mene, mada jos moram da se raspitam, da li uopste imam mogucnost da uzmem i ja (srpske nacionalnosti) Madjarsko drzavljanstvo, ali razmisljam, kako ce oni znati, da nisam Madjar.

rs

pre 13 godina

Ja predlazem da Srbija raspiše tender za državljane Srbije koji zele da uzmu drugo drzavljanstvo a po nacionalnosti su Srbi, posto sam Srbin ne mogu aplicirati za neko drugo drzavljanstvo.Koja drzava ponudi najbolje uslove (Ceska,Italija,Nemacka...) da mi lepo uzmemo njihova drzavljanstva, pa da "zapalimo" svi odavde.
Neka neko drugi izdrzava ove trutove.

Vuk

pre 13 godina

Moram da nadjem neku madjaricu,koja ce imati taj pasos, da se ozenim sa njom.
:)

Mozda mi tako i krene u zivotu.

Sa ovim nasim politicarima,
tesko li se meni...a i vama.

Kada bi krenuli i rumuni, pa bugari, ostao bi bg pasaluk.

Beogradski pasaluk 2022.
Boris Tadic
Mladjan Dinkic
Ivica Dacic
Miskovic
Beko
...
i gradjani bg pasaluka.


Svaka cast, madjari.

Milos

pre 13 godina

Nasi sugradjani Madjari svakako treba da iskoriste priliku ako zele - to je sa jedne strane moralni cin Madjarske, kojom ponovo priznaje te ljude za svoje gradjane, a sa druge strane jeste jedna briga manje za one koji zele da putuju u zemlje za koje je nama jos uvek potrebna viza, ili da studiraju u EU pod povlascenim uslovima.

Uostalom, ako 80.000 nasih gradjana bude bolje zivelo zbog toga, onda svih 8 miliona treba da se raduje. To nije mali broj i meni je licno jako drago da se tako nesto desava.

Bacvanin

pre 13 godina

vest je nazalost nekompletna.
Pravo na madjarsko drzavljanstvo imaju svi gradjani zemalja, koje su do 1918 bili pod kontrolom Austro-ugarske monarhije.
Prakticno, svaki Srbin, ciji je neki predak bio rodjen na tlu Vojvodine, Slavonije pa cak i dela Bosne, imati pravo da uzme madjarsko drzavljanstvo, na osnovu toga da su im preci nekada imali drzavljanstvo Austro-ugarske.

Ja

pre 13 godina

Nemam ništa protiv toga da neko poseduje dvojno državljanstvo. Poznajem mnogo "naših" koji su "dvojni državljani", i to je sasvim normalno.
Međutim, opasno je kada mađari sa ovih prostora izjavljuju da su to jedva dočekali zato što su ovde građani drugog reda. Realno, u Kanjiži, Senti i Adi, pored srpskog, službeni jezik je i mađarski; Dokumenta se izdaju dvojezično, osnovne škole, srednje škole, više škole i fakultete mogu da pohađaju na mađarkom jeziku; Predsednici opština su mađari; Na bilo kom radnom mestu mogu da pričaju maternjim (mađarskim) jezikom... Mnogo je još činjenica koje ukazuju na to da su najpovlašćenija manjina u Srbiji (a i šire). Osnovni problem je što se tim ljudima nije jasno stavilo do znanja šta dobijaju, a šta gube, tim dvojnim državljanstvom. Pogrešno je verovanje (koje mnogi slepo ponavljaju u mojoj okolini) da ih nakon toga čekaju radna mesta u Mađarskoj, novčana pomoć, povoljniji krediti... i ono što najviše zabrinjava - usvajanje inicijative da će za "dvojne državljane" srpski jezik u našim osnovnim školama biti izborni, kao i drugi strani jezici...

Milan

pre 13 godina

Ako ja kao "cistokrvni Srbin" imam pored srpskog i kanadski pasos, ne vidim sta je tu lose po mene, drzavu Srbiju, ili bilo kog stanovnika Srbije? E sada, ma koliko moj deda verovatno za Kanadu nije ni cuo, moralo se malko pomuciti zemljaci, zavrsiti neke skole, gnjaviti se neku godinicu dok se ne establisujete u novoj sredini, ali bi kod nas jos uvek mnogi da postanu "Evropljani" preko noci, gledajuci TV uz 'ladno pivo. Ipak, najmanje je rec tu o ispravljanju istorijskih (ne)pravdi, koliko Madjarima opada populacija, mozda i brze nego nama, sto je problem za svaku ekonomiju. Ako mogu da ponude nesto u vidu olaksica, dobijaju pozitivan natalitet, i to ga popunjavaju "lojalnim" stanovnistvom, koje zna jezik i ima slicnu kulturu.

analiticar amater

pre 13 godina

Nije nikakav problem da madjari dobiju madjarski pasos ako to zele, pa mnogi srbi imaju vise od srpskog pasosa. Ne mislim da su MAdjari gradjani drugog reda. Neko ko ima svog predsednika opstine,svojmaternji jezik u upotrebi i osnovne skole na svom jeziku, ne moze biti gradjanin drugog reda. Bas naprotiv ja se osecam kao geradjanin drugog reda u Subotici kada me prodavacica ili neka sluzbenica pogledaju neprijateljski ako progovorim Srpski. Ali u redu, ne zalim se, nikome nije lako kad se nadje u sredini gde ne zna vecinski jezik. Neko je pomenuo automobile, Madjari sa dvojnim drzavljanstvom nece moci da voze automobile sa madjarskim tablicama jer su oni drzavljani i Srbije, te sa njih odnose svi propisi o upravljanju vozilom. Jedini nacin da legalno upravljaju ovakvim vozilom je da odjave prebivaliste u Srbiji, da prijave prebivaliste u Madjarskoj i da stalno sa sobom nose Madjarski pasos. Naravno automobil mora biti registrovan na istoj adresi gde im je prebivaliste u Madjarskoj (barem je tako u vecini EU zemalja). U sve troskove ce morati da uracunaju i "zelenu kartu", oko 110 evra svakog meseca samo za najminimlanije osiguranje. Ako se zakon bude ozbiljno sprovodio bice im jako tesko da sede na dve stolice, ali to je njihov izbor.

matori

pre 13 godina

Vidim da poneki komentar ima negativnu konotaciju (bez ikakvog razloga!), a ima i onih koji su sasvim neobavešteni ili dezinformisani...
Hoću samo kratko da ukažem na jednu veoma bitnu okolnost:
- Dobijanje državljanstva neke druge države, nije pitanje pravde ili nepravde.
To je u prvom redu lični izbor i osećaj pripadnosti određenoj etničkoj zajednici, i pravni okvir koji omogućuje praktično ostvarenje takvog izbora.
To podrazumeva da postoje i neki uslovi koje treba ispuniti...
U ovom slučaju, to su dokazi o postojanju predaka koji su imali (željeno) državljanstvo, i aktivno poznavanje jezika te države. Vrlo prosto i sasvim razumljivo...

Realni

pre 13 godina

Volim da cujem rijec konsultacije - posteni i otvoreni razgovori sa iskrenim zeljama da se dodje do fair rjesenja je jedini lijek za ovaj region. Amerikanci, Rusi, Kinezi, Englezi i Njemci ce doci i otici a nama valja i dalje zivjeti jedni sa drugima. Samo je potrebna kriticna masa normalnih politicara na svima stranama koji ce 'tudjinu' reci da su mu komsije najprece. A 'Tudjin' ce to mnogo vise cijeniti od podanistva. Utopija? Svakako ne - jedini problem je sto to niko nikad u istoriji ovog regiona niko nije ni pokusao. Region - sazovite regionalnu konferenciju, zbijte redove, radite na povezivanju - bolje je za sve.

nataly_lux

pre 13 godina

Ne vidim nikakav problem u davanju pasosa Madjarima iz SRbije!Sasvim normalna stvar,kao sto i Srbija daje pasose Srbima iz RS: ili Hrvatska

Točilac goriva

pre 13 godina

lepo je da su ljudi razumeli da mi obični građani vojvodine/srbije dobijemo nazad deo duše. Ja ću da tražim državljanstvo, ali hoću da ŽIVIM OVDE U VOJVODINI! Sa porodicom kako, tako! Hvala! Köszönöm! Thanks

gox

pre 13 godina

Nemoguce je, da je uslov poznavanje madjarskog jezika i pisma, za dobijanje Madjarskog drzavljanstva! Ja sam Madjar, i po ocu i po majci, prezime mi je madjarsko, ali su, i meni i sestri imena (mislim) srpska, (Goran i Vesna), jer su nam roditelji bili "veliki" (sa navodnicima, ili bez) Jugosloveni i komunisti i oboje ne znamo madjarski jezik. Jednostavno smo ziveli u vecinski srpskoj sredini u Vojvodini (gde i sada zivim), isli u srpske skole, a u kuci se govorilo srpski. Znam par reci madjarskog jezika, ne vise od prosecnog Srbina, koji zivi u mesovitoj sredini, garantovano manje, od recimo Balasevica (kojeg sam cuo, da solidno prica madjarski). Tesik, jovon, kesenem sepen, edj, ketu, harom, igen, junopotkivano kedves nizojing, (kako je pocinjao dnevnik na madjarskom), i tu je kraj. Izjasnjavam se kao Madjar! Zar je moguce, da ja necu imati pravo na Madjarsko drzavljanstvo?
Slicno je i u mesovitim brakovima, pogotovo, gde je otac Madjar, a majka Srpkinja. Deca po pravilu ne znaju madjarski (jer im je maternji jezik srpski), a po ocu se izjasnjavaju kao Madjari. Zar ni oni nece moci da uzmu Madjarsko drzavljanstvo?
Sumnjam!
A ako je to tacno, to je nepravda.

Vuk

pre 13 godina

Ako ja kao Srbin iz Hrvatske imam pravo na dva državljanstva i dva pasoša, ne vidim zašto to isto pravo ne bi imali i Mađari iz Srbije.

swedroid

pre 13 godina

Lepa sansa za sve sa Madjarskim nacionalitetom da mogu da se nastane recimo u Austriji ili slicnim EU zemljama ukoliko obezbede posao, dakle, sumnjam da ce iko iz Srbije da zapali u Madjarsku ali i tek kako ako ima iole trazen obrazovni kadar u EU da nece iskoristiti svoju zivotnu sansu.

qwerty

pre 13 godina

Da razjasnimo stvari. Mađarsko (EU) državljanstvo neće dobiti samo mađari, nacionalna pripadnost nije uslov, nego SVI, čiji je bar jedan od predaka rođen na nekadašnjoj teritoriji Mađarske i govore i pišu mađarski jezik. Sa državljanstvom se ne dobija odmah i pasoš i prebivaliste u Mađarskoj, nego su to prava svakog državljanina, koje mogu ostvariti u posebnoj proceduri.

qwert

pre 13 godina

@gox Znanje mađarskog je jedan od uslova, preko razgovora proverava službenik koji preuzima zahtev (formular se popunjava na mađarskom). Drugi uslov je svojeručno napisana autobiografija (ne CV) na mađarskom jeziku. Što se tiče dece iz mešovitih brakova, ako npr. jedan od roditelja ispuni sve uslove, maloletna deca mogu dobiti državljanstvo na osnovu tog roditelja, bračni partner i punoletna deca moraju i sami da ispune sve uslove. Poreklo i nekadašnje mađarsko državljansto predaka se dokazuje izvodom iz matične knjige npr. iz 1910. (cela Vojvodina) godine ili 1943. (samo Bačka) godine. Može i sad da se izvadi kod bilo kog matičara u Vojvodini. Potrebno je dokazati ceo lanac proekla do prve osobe ko je bio mađarski državljanin, znači ako otac nije bio, potreban je izvod npr. i za oca i dedu. To su činjenice.