O jugoistočnoj Evropi bez Srbije

U Berlinu večeras počinje konferencija o jugoistočnoj Evropi. Predstavnici Vlade Srbije neće učestvovati na skupu.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2010.

09:46

Default images

Ministri inostranih poslova Nemačke i Austrije, Gido Vestervele i Mihael Špindeleger, otvoriće konferenciju na kojoj će učestvovati ministri inostranih poslova i drugi visoki predstavnici zemalja regiona.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić, koji je ranije najavio učešće na skupu, otkazao je put u Berlin zbog, kako je rečeno agenciji Beta u njegovom kabinetu, obaveza u Beogradu.

Konferencija pod nazivom "Perspektive za Jugoistočnu Evropu: Nemačka, Austrija i SAD u dijalogu sa vodećim političarima regiona" održava se na inicijativu Instituta Aspen i uz podršku nemačkog Maršal-fonda SAD i nemačkog ministarstva inostranih poslova.

Organizatori konferencije su istakli da "stabilizacija Zapadnog Balkana i integracija regiona u evroatlantske strukture ostaje jedan od glavnih izazova zajedničke evropske spoljne i bezbednosne politike".

Učesnici skupa su, pored Vestervelea i Špindelegera, i šefovi diplomatija zemalja regiona, diplomate iz Nemačke, Austrije i SAD, kao i poslanici nemačkog Bundestaga.

Cilj skupa je, prema navodima organizatora, da "visoki predstavnici država jugoistočne Evrope, kao i Nemačke, Austrije i SAD, u duhu transatlantskog dijaloga, zajedno razmotre puteve pomirenja i evropske integracije, kao i perspektive za stvaranje stabilne bezbednosne strukture u Jugoistočnoj Evropi".

Poseban deo konferencije biće posvećen aktuelnim ekonomskim problemima i privrednim perspektivama Zapadnog Balkana.

Na tom delu skupa, učestvovaće i poslovni ljudi iz Srbije - predsednik Upravnog odbora Železnica Srbije Zoran Anđelković, generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milanović i izvršni direktor firme Nektar d.o.o. Bojan Radun.

Organizatori polaze od toga da "privredni razvoj ne doprinosi samo blagostanju, već i političkoj stabilnosti i pomaže tako približavanje regiona Evropskoj uniji (EU)".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: