Blokada manastira na Svetoj gori

Dugovima ophrvana grčka vlada na meti je kritika da baca pare poreskih obveznika da bi progonila 120 pobunjenih monaha iz manastira Esfigmen na Svetoj ori.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

16:48

Default images

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, kažu, želi monahe da izbaci iz manastira jer se protive nameri da se ubrza ekumenski dijalog i ostvare tešnje veze sa Vatikanom.

Konzervativni pravoslavni monasi prisiljeni su da krijumčare hranu i lekove i da probijaju obruč policije i obalske straže čiji je cilj da ih prisili da napuste manastir Esfigmen.

Probijanju blokade prisustvovao je i BBC-jev Malkolm Brabant. Njegovu reportažu za “Svet u dva” priredila je Jelena Bogavac.

Krećemo se noću, kako bismo izbegli policiju i obalsku stražu. Vodič je sedamdesetogodišnji monah, koji priča telefonom dok se velikom brzinom spušta niz strmi puteljak.

Otac Avshentios je glavni snabdevač manastira Esfigmen. On je taj koji ide u nabavku u, kako ga monasi zovu, spoljni svet. Sveta gora i 20 pravoslavnih manastira koji su na njoj u Grčkoj imaju poluautonomni status. Od ostatka zemlje deli ih ograda, i do manastira se uglavnom stiže čamcima, s mora.

Iako se Esfigmen nalazi na samoj obali, monasi koji probijaju blokadu idu kopnom, preko brda. Na samom vrhu brda, isporuke oca Avsehentiosa čeka jedan od mlađih monaha i prastarim džipom, prašnjavom stazom vozi do samog manastira.

Blokada je počela pre pet godina i u manastir mora da se donosi sve, od najosnovnijih svakodnevnih potrepština, do dragocenih lekova.

Džon Rigas, koji u Americi agituje u ime monaha iz Esfigmena, kaže da oni žive u strašnim uslovima:

“Otkako je blokada počela, umrlo je 18 monaha, koji nisu imali nikakvu lekarsku negu. To je prosto nemoralno.”

U kuhinji, dvojica monaha pripremaju večeru, obrok koji monasi jedu posle poslenje molitve. Večeras će to biti pržena jaja, koja takođe moraju da se unesu preko granice, kako bi se dopunila skromna vegetarijanska ishrana.

Monasi su se ranije uglavnom hranili ribom, ali sada je to nemoguće, jer je obalska straža zapretila da će da im oduzme čamce:

“Naravno da se osećam proganjanim i izolovanim.”

Otac Savas jedan je od istaknutih pripadnika bratstva.

“Ne mogu ni da pecam ispred sopstvenog manastira. Ovde sam preko dvadeset godina, skoro čitav život, a ne daju mi ni da pecam. Zamislite.”

Teolozi koji predstavljaju Vaseljensku crkvu i Vatikan ove jeseni su učinili velike korake u pravcu prevazilaženja raskola koji traje već skoro 1.000 godina.

Poboljšanje odnosa rimokatolika i pravoslavaca znači da će pritisak na pobunjenike iz Esfigmena rasti, kako bi se u manastir dovelo neko poslušnije bratstvo. Iguman Metohije je starešina bratstva:

“Grčka vlada mora da sprovodi zakone koji su primereni Svetoj gori. Niko ne sme da nas progoni zbog naših verskih uverenja, jer svako je monah slobodni duh, koji može da veruje šta god želi.”

Džon Rigas je mnogo oštriji:

“Šokantno je da grčka vlada, u vreme finansijske krize, baca pare grčkih poreskih obveznika kako bi finansirala patrole policije i obalske straže oko manastira Esfigmen. Sve što monasi žele je da ih puste da se na miru mole Bogu.”

BBC je nekoliko puta od grčke vlade tražio razjašnjenje, ali ga nije dobio. Pre izbora, vladajući socijalisti su obećali da će smanjiti uplitanje države u crkvena pitanja. Problem na Svetoj gori su istina nasledili od prethodne administracije i opterećeni finansijskom krizom nisu uspeli da ostvare bilo kakav pomak na tom planu. Sukob vaseljenskog patrijarha i bratstva iz pobunjeničkog manastira se nastavlja nesmanjenom žestinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: