Ukinut pritvor Katarini Rebrači

Katarini Rebrači je ukinut pritvor u kome je bila od 7. aprila ove godine. To je saopštila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.11.2010.

15:01

Default images

Katarina Rebrača, njena majka Sandrina Bogunović i njihove dve saradnice optužene su za zloupotrebu i prisvajanje novca iz fonda "Katarina Rebrača". Sudi im se pred Višim sudom u Beogradu.

Optužene su i Mirjana Hristić i Slađana Mironija.

Na suđenju je optužena Katarina Rebrača, osnivač istoimenog fonda, potvrdila da je oko 8 miliona dinara donacija fondu uplatila firmama koje su osnovale ona i njena majka.

Rebrača objasnila na šta je trošila novac

Rebrača je pred sudom potvrdila i da je tri miliona dinara od donacija uplatila za usluge ličnog pomoćnika.

Katarina Rebrača je u nastavku suđenja za proneveru 37 miliona dinara rekla da je fond agenciji K models, čiji je ona osnivač i jedini zaposleni, uplatio 5,7 miliona dinara, dobijenih od donatora.

Novac je, kako kaže, bio namenjen za pravljenje spiskova poznatih ličnosti koje su učestvovale na manifestacijama fonda, kao i za slanje faksova i slične aktivnosti.

Optužena je navela da je Centru za kreativno domaćinstvo njene majke Sandrine Bogunović fond uplatio 1,6 miliona dinara za izradu roze mašnica, heklanih srca i šalova koji su deljeni na manifestacijama Fonda Katarina Rebrača na kojima je ukazivano na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Agenciji Mima art fond je uplaćeno 3 miliona dinara za usluge ličnog pomoćnika Katarine Rebrače, a novac je uplaćivan i agenciji Top imidž koja je, kako je navela optužena, kontaktirala sa donatorima fonda i određivala gde će stajati logo donatora na manifestacijama, kao i način na koji će Katarina Rebrača predstaviti donatora.

"Nije novac uplaćivan tek tako, nego za angažovanje važnih ličnosti, hostesa i manekena, medija, režisera manifestacije...", objasnila je Katarina Rebrača.

Na pitanje sudije Slavice Nikolić kako to da je ona jedini osnivač i fonda i agencije K models, a novac fonda je prebacivan na agenciju "isključivo u humanitarne svrhe", Katarina Rebrača je odgovorila da je održano 99 manifestacija o kojima su izveštavali mediji.

Upitana da li je u K models bilo još zaposlenih pored nje, optužena je odgovorila da je angažovala ljude po potrebi i da to dokazuju "mejlovi i fotografije", a da bi o načinu plaćanja angažovanih "morala da se konsultuje sa knjigovođom".

Zastupnik oštećenog Instituta za onkologiju advokat Strahinja Kastratović predočio je optuženoj pismo Skupštine Beograda iz februara 2009. godine u kojem od instituta zahteva da gradu vrati 10 miliona dinara koje je gradski parlament izdvojio za kupovinu mamografa na institutu.

Katarina Rebrača rekla je ranije u svojoj odbrani da je grad tih 10 miliona dinara izdvojio posle njenog razgovora sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, a danas je navela da je bivši direktor instituta Nenad Borojević otkazao saradnju fondu i prijavio je tužilaštvu ubrzo pošto ga je pitala šta se dogodilo sa tih 10 miliona.

Optužena je na pitanje Kastratovića odgovorila da joj pismo Skupštine Beograda nije poznato kao ni da je institut vratio taj novac gradu.

Rebrača je uhapšena početkom aprila, a Borojević krajem juna zbog sumnje da je član organizovane grupe lekara i farmaceuta koji su pacijentima obolelim od raka prepisivali veće količine citostatika od propisanih.

Branilac Katarine Rebrače advokat Dragoslav Ognjanović zamerio je Kastratoviću da se ne ponaša kao zastupnik oštećenog Instituta za onkologiju, nego kao Borojevićev advokat, a Kastratović je uzvratio da nije važno to što je on Borojevićev advokat.

Usledila je burna rasprava advokata u sudnici.

Katarina Rebrača ponovila je da je novac fonda trošen isključivo za ciljeve fonda među kojima nisu bili kupovina aparata niti adaptacija objekata, nego ukazivanje na značaj ranog otkrivanja raka dojke.

Optužena je na pitanje Kastratovića odgovorila da je fond osnovala sa 30.000 dinara i da ona nije vlasnik nego osnivač privatnog fonda čijim je sredstvima ona upravljala kao osnivač.

"Fond nema organe, samo je formalno imao Upravni odbor prilikom osnivanja, a registrovan je u Ministarstvu kulture. Poreskoj upravi opštine Vračar davali smo završne račune svake godine, a donatorima smo odgovarali preko sajta fonda koji je ažuriran svakog meseca, pa su i građani koji su donacije uplatili preko uplatnica Infostana mogli da se o svim aktivnostima fonda informišu preko sajta", rekla je Katarina Rebrača.

Optužena je navela da o aktivnostima fonda nije morala da obaveštava Ministarstvo zdravlja, jer su predstavnici ministarstva prisustvovali gotovo svim manifestacijama koje je organizovao Fond Katarina Rebrača.

Pored Katarine Rebrače i njene majke Sandrine Bogunović, optužene su i Slađana Mironija i Mirjana Hristić.

Prema navodima optužnice, one su od marta 2006. godine do aprila 2010. godine protivpravno prisvojile 37 miliona dinara koje su na račune fonda Katarina Rebraca uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: