Sukobi studenata oko izbora

Grupa studenata Filozofskog fakulteta "Odbrani Filozofski" tvrdi da su izbori za Studentski parlament nelegalni. Studentski parlament odbacuje optužbe.

Izvor: B92

Nedelja, 07.11.2010.

01:56

Default images

Grupa "Odbrani Filozofski" smatra da su izbori nelegalni i pozvala je kolege na bojkot. Dok su delili letke pojavila se policija koja je pokušala da ih uhapsi.

Kao i za sve građane, jedna od najbitnijih stvari za studente su njihovi izbori, pre svih oni na kojima biraju ko će sedeti u studentskom parlamentu. Izbori su bili zakazani za 1. i 2. novembar.

Međutim, kako tvrde članovi grupe "Odbrani Filozofski", izbori na njihovom fakultetu su nelegalni, jer ni na jednoj sednici parlamenta nije bilo kvoruma da se raspišu. Studenti ističu i da se održavaju se pod uticajem Uprave fakulteta i političkih stranaka, pre svih podmladaka Demokratske stranke i Srpske napredne stranke.

U nameri da iskažu nezadovoljstvo, postavili su štand i delili letke. Njihovu akciju je 2. novembra prekinula policija, koja je, kako su im rekli, došla po anonimnoj prijavi.

"Oni su zahtevali da se uklonimo sa Platoa, ni jednog trenutka nisu dali pravno formalni razlog. Oni su tražili neku prijavu štanda, za studentsku akciju neposredno ispred fakulteta koja nikako ne može da se tretira kao klasičan javni skup. Nakon sat vremena, dok su im studenti nudili lične karte budući da su pretili prekršajnim prijavama, oni su hteli da uzmu podatke samo od jednog studenta, koji bi bio okrivljen za sve to. Nakon toga su ljude pokušali da odvedu u stanicu", svedoči Matija Medenica, aktivista grupe "Odbrani Filozofski".

Policija je, nakon što je sprovela studente do policijskih vozila u Vasinoj ulici ipak odustala od hapšenja četvorice studenta, u trenutku kada su na lice mesta došli i mediji.

Kako navode studenti, policajci su upali i u zgradu fakulteta, kako bi izbrisali video materijal na kom je zabeležen pokušaj hapšenja. Ovakva intervencija po rečima studenata je dokaz pokušaja gušenja autonomije univerziteta.

U pozadini sporenja je zapravo zalaganje grupe "Odbrani Filozofski" za radikalne reforme, besplatno obrazovanje i za potpuno drugačiji vid studentskog organizovanja.

"Kako su sada zakonom urađena ta studentska tela, to je vrlo problematično jer studentski parlamenti ne mogu da odgovore na hroničke studentske probleme i ne mogu da zaštite zajedničke studentske interese. Kada se raspravlja o školarinama, studenti mogu da budu preglasani od strane profesora ili države. Ono što bi moglo da bude rešenje jesu studentski plenumi gde bi direktno-demokratskim putem svi studenti imali pravo glasa da odlučuju o pitanjima koja ih se tiču. Na taj način bi mogli da suspenduju korupciju u parlamentu", kaže Jelena Veljić, studentkinja Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog fakulteta pokušali su da organizuju plenum, ali su u tome sprečeni jer im Uprava fakulteta nije obezbedila prostor.

Inače, institucija plenuma funkcioniše na univerzitetima u Hrvatskoj, koja je uspostavljena posle velikih studentskih protesta sa zahtevima za besplatno obrazovanje.

Podsetimo, proletos je već došlo do sukoba između dve grupe studenata – jedne oko koje su okupljeni pretežno članovi stranačkih podmladaka, i druge koja se protivi uplivu stranaka na Univerzitet i koja je organizovana kao grupa "Odbrani Filozofski". Posebno veliko interesovanje javnosti je izazvao video snimak incidenata koji su napravili aktivisti "Odbrani Filozofski".

“Odbrani Filozofski smatra da je nužno uspostaviti plenum kao direktno demokratski način organizovanja koji je sposobniji da se uhvati u koštac sa problemima sa kojima se studenti suočavaju trenutno kako kod nas tako i širom Evrope, a to su astronomske školarine, visoke takse koje fakulteti neopravdano naplaćuju na ime svojih redovnih usluga, loš kvalitet studija, eksploatacija saradnika u nastavi, korupcija i tako redom. Ovde je, ukratko, reč o problemu propale reforme sistema visokog obrazovanja čiji su studentski parlamenti deo, a koja je sa svoje strane opet deo šireg paketa neoliberalnih reformi koje se globalno primenjuju”, saopštila je sinoć ta studentska inicijativa.

Studentski parlament odbacuje optužbe

Studentski parlament Filozofskog fakulteta odbacio je optužbe grupe studenata “Odbrani Filozofski” da su izbori za to telo bili nelegalni.

Kako se navodi u saopštenju Studentskog parlamenta, izbori su rаspisаni u sklаdu sа Stаtutom Fаkultetа i Prаvilnikom Studentskog pаrlаmentа o čemu svedoči i zvаničnа dokumentаcijа.

U saopštenju se dodaje i da su grupu “Odbrani Filozofski“ formirali pripadnici ekstremnih levičarskih organizacija koje godinаmа koriste fakultet kаo pаrаvаn zа promociju svoje ideologije i zа mesto regrutаcije novih člаnovа.

Navodi se i da je Studentski pаrlаment orgаn Fаkultetа uređen Zаkonom i Stаtutom Fаkultetа, i da svаkа pričа o drugim oblicimа orgаnizovаnjа nije u nаdležnosti Studentskog pаrlаmentа i Filozofskog fаkultetа.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: