Dunav kod Bezdana za sada nezagađen

Nadležne službe Srbije uzorkovale vodu iz Dunava kod Bezdana. Za sada nema alkalnih zagađenja, pretpostavlja se da će otrovi biti razređeni dok stignu u Srbiju.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 08.10.2010.

00:45

Default images

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da su poznate mere u slučaju zagađenja Dunava u Srbiji.

Opasne alkalne materije Dunav bi u Srbiju trebalo da donese u ponedeljak. Ipak, u Mađarskoj pokušavaju da ih zadrže posipanjem gipsa, kako bi ga lokalizovali u koritu reke Markal, kako bi sprečili njegovo ulivanje u Dunav.

Da li će se zagađenje iz fabrike aluminijuma osetiti u Srbiji biće poznato sutra oko 11 časova kada budu objavljeni rezultati uzorka vode na Dunavu kod Bezdana. Ipak, za svaki slučaj, država se sprema za moguće scenarije reagovanja na potencijalnu opasnost.

Domaći stručnjaci pretpostavljaju da bi koncentracija tih materija trebalo da bude veoma razblažena i da ne bi trebalo da predstavlja opasnost za živi svet.

Pretnja zagađenja Dunava otrovnim materijama iz Mađarske podignuta je na nivo ozbiljnog međudržavnog pitanja u regionu, u čije su se rešavanje uključili čak i šefovi država.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su sve nadležne strukture angažovane na praćenju kvaliteta vode Dunava i merama zaštite.

On je rekao i da će kasnije danas o tom pitanju razgovarati i sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i predsednikom i premijerom Mađarske.

Tadić je naveo i da je poslednja ekološka nesreća koja se dogodila u Mađarskoj upozorenje i za naše privredne subjekte da vode računa o zaštiti životne sredine.

Prema najnovijim merenjima u Dunavu u Srbiji za sada nema alkalnih zagađenja. Stručnjaci pretpostavljaju da će otrovi iz Mađarske dok dođu u našu zemlju biti veoma razređeni i da ne bi trebalo da ugroze životnu sredinu.

Ipak za svaki slučaj, MUP, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo za vodoprivredu, kao i Republički hidrometeorološki zavod razrađuju tri moguća scenarija za reagovanje u zavisnosti od koncentracije opasnih materija koje će stići u našu zemlju.

"Najpovoljniji je da koncentracija bude toliko niska da ne iziskuje preduzimanje nikakvih mera. Druga opcija je - eventualno dođe do ugrožavanja flore i faune Dunava. U tom slučaju bi svakako izašli sa jednim saopštenjem, izašli u javnost, gde se građanima preporučuje da na određeno vreme odustanu od konzumiranja rečne ribe. I treća, najgora opcija je da do te mere koncentracija opasnih materija bude prisutna u Dunavu da to znači isključenje određenih vodosistema", kaže načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

"Mogu da nagovestim da se ne očekuje prisustvo opasnih materija. Tek početkom iduće nedelje može se očekivati da se određena količina ustanovi u Dunavu, a kolika - ostaje da se vidi", kazao je Marić za B92.

Marić je rekao da će se situacija pratiti konstantno i da se, ukoliko zagađenje ne bude znatnije, neće preduzimati posebne mere.

Zagađenja do Srbije stižu naredne nedelje

Marić nije mogao da precizira u kojim mestima bi se obustavilo snabdevanje vodom iz Dunava zbog toga što procene ugroženosti i spisak još nisu napravljeni.
Dunav kod Bezdana (B92)
Procenjuje se da bi otrovni mulj Dunavom u Srbiju mogao da stigne početkom sledeće nedelje.

Postavlja se pitanje koliko toksičnog mulja, koji se izlio u Mađarskoj iz fabrike aluminijuma pre par dana, stići će u Dunav i da li će se on na putu do Srbije razvodniti. "Ipak, ja to ne bih olako prihvatao. Merenja moraju da se rade konstantno. Ukoliko u toku dana dobijemo hemijski sastav izuzetno opasnih materija s mađarske strane, mislim da je vreme da brzo izađemo s preventivnim merama koje Srbija mora da preduzme u narednom periodu kako bi sprečila štetu koja bi mogla da nastane", kaže on.

Sva dalja očekivanja i predviđanja da li će i u delu Dunava kroz Srbiju biti pomora ribe, dodaje Marić, zavisiće od hemijskih analiza koje stignu iz Mađarske.

Marić je rekao i da će srpski i mađarski ministri unutrašnjih poslova danas biti u stalnom kontaktu i da će nakon toga s ministrom ekologije i Republičkim hidrometeorološkim zavodom izneti predlog neophodnih mera.

Mrtve ribe otkrivene su i u Dunavu u slovačko-mađarskom pograničju. Slovački mediji javljaju da po merenjima, za sada, u slovačkom toku ipak nema većeg zagađenja.

Dulić: Stalne analize

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić je na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine rekao da Dunav u Srbiji trenutno nije zagašen i da se stalno analizira voda iz te reke.

"U slučaju da količina opasnih materija dovede do pomora ribe, naše službe su spremne da tu ribu pokupe i unište", rekao je Dulić i pozvao građane da uginulu ribu ne koriste ni za sopstvenu ni za stočnu ishranu.

Prema poslednjim informacijama, zagađenje još nije stiglo do Budimpešte pošto razvodnjeno, putuje mnogo sporije.

“Ono što će nam biti prva kontrola jeste dolazak tog talasa do Budimpešte. To je najveći grad na dunavskom toku i on se snabdeva iz Dunava. Prve mere koje će preduzimati od strane ljudske zajednice koje žive na Dunavu će biti u Budimpešti. Mi ćemo na osnovu iskustava koje Budimpešta bude imali biti u mogućnosti da napravimo i preciziramo naš akcioni plan”, kaže Dulić.

Dulić je rekao da je "najmanje verovatna opasnost" da količina opsanih materija bude tolika da primora vlasti da isključe vodovodnu mrežu.

"I u tom slučaju smo spremni da stanovništvo snabdevamo vodom dok taj talas ne prođe", rekao je ministar.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović napominje da prema podacima njegovih kolega iz mađarske zagađenje koje se pojavlilo na ušću pritoke Dunava, koje je došlo sa mesta akcidenta, je takvo da je samo neznatno povećana baznost reke Dunav sa 8 na 9,5 ph, kao i da na reci nisu uočene nikakve vizuelne promene.

U Mađarskoj merenja iz sata u sat

U susednoj Mađarskoj navode da im je prioritet da zadrže otrovni mulj unutar svoje teritorije i da posipanjem gipsa lokalizuju blato u koritu reke Markal, kako bi sprečili njegovo ulivanje u Dunav.

U oblasti koja je izvor zagađenja, crveno blato je pokrilo oko 800 hektara i ono bi moglo biti neutralizovano posipanjem gipsa iz poljoprivredne avijacije, saopštilo je danas ministarstvo nadležno za poslove životne sredine Mađarske.

Posle posipanja gipsa, uslediće uklanjanje oko dva centimetra zagađene zemlje, kako bi se zaštitili izvori vode i kako bi se zaustavilo širenje crvenog blata.

Međutim, već je zabeležen prvi slučaj pomora ribe zbog širenja toksičnog blata koje se pre četiri dana izlilo iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje. Spasioci se trude da umanje razmere katastrofe.

Na Dunavu se na svakih nekoliko sati kontroliše kvalitet vode. Testiranje se obavlja duž čitavog toka reke u Mađarskoj kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji.

Rumunija neprestano od Budimpešte traži informacije o razvoju događaja, Slovačka još ovog vikenda šalje doborovoljce, a Mađarska je još sinoć zatražila pomoć od EU.

Mađarski nadležni organi čine sve kako bi se neutralisalo zagađenje vodotoka od mesta nesreće sve do Dunava.
Merenja zagaðenja svakog sata (Foto: Beta)
Portparol mađarskog ureda za borbu protiv katastrofa Tibor Dopšon ukazuje, kada je reč o pomoru ribe, da su one prvo uginule u manjoj reci Macar, a da su potom zabeleženi sporadični slučajevi uginnuća u reci Raba i Mošoni Dunav, u blizini Đera, pa čak i u samom Dunavu.

Zdravstveno osoblje deli materijal u kom obaveštava građane da ne pecaju i ne jedu ribu iz reke, kao i da izbegavaju kontakt sa vodom.

U potok Torna i reku Markal je bačeno više desetina tona gipsa i na stotine hektolitara sirćetne kiseline kako bi se smanjila količina alkalnih materija u vodi. Tako je smanjena PH vrednost vode sa 13,5 na ispod 10.

“Ph vrednost reke Markal i njena zagađenost je opala, što znači da za Dunav nema nikakve opasnosti”, rekao je Dobson.

U akciji čišćenja oko 40 kvadratnih kilometara učestvuje više od 3.000 pripadnika vojske, policije, vodoprivrednih radnika i meštana, a još se traga za nestalima. Radi se o najmanje troje ljudi.

Istovremeno, neprekidno se meri zagađenost podzemnih voda i zemljišta na zagađenoj teritoriji.

U međuvremenu, oglasila su se trojica vlasnika aluminijumskog preduzeća iz kog je iscurio tosični mulj, inače visokokotiranih na listi najbogatijih Mađara.

Njihova ponuda da nastradalima daju po 360 evra odštete u Mađarskoj se ocenjuje kao veoma cinična. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: