Petak, 08.10.2010.

00:45

Dunav kod Bezdana za sada nezagađen

Nadležne službe Srbije uzorkovale vodu iz Dunava kod Bezdana. Za sada nema alkalnih zagađenja, pretpostavlja se da će otrovi biti razređeni dok stignu u Srbiju.

Izvor: B92

Dunav kod Bezdana za sada nezagaðen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

tyger

pre 13 godina

Jedina dobra stvar iz ove katastrofe je to da će silne kafančine i čarde koje su preko noći nicale na obalama reka i koje se snabdevaju KRADENOM ribom iz Dunava 90%-propasti,što bi mi bio samo takav gušt.A neko je pomenuo da će i privredni ribolov(čitaj bezocna krađa prirodnih resursa),propasti,i daj bože da propadne, to bi bio pun pogodak tek.
Uostalom retko ko još u Evropi sem Srbije jede ribu iz velikih reka,dovoljno su one zagađene i pre ovog slučaja.

nadam se da gresim

pre 13 godina

Ovoliku zbunjenost stvarno nisam ocekivala! Ministarstva se igraju gluvih telefona @#$! Pustite strucne ljude da rade svoj posao!! Obezbedite im uslove za rad!!

Zoran

pre 13 godina

Blago Amerima i Englezima, katastrofa u zalivu pocinje polako da se zataskava zahvaljujuci ovoj najnovijij katastrofi. Jos kad bi smo znali pravu istinu o oba dogadjaja...

Zoran

pre 13 godina

“U potok Torna i reku Macar je bačeno više desetina tona gipsa i na stotine hektolitara sirćetne kiseline kako bi se smanjila količina alkalnih materija u vodi. Tako je smanjena PH vrednost vode sa 13,5 na ispod 10.”

Na osnovu ovoga bi se moglo zakljuciti da se radi o razlici od nekih 25 do 35 posto u toskicnosti vode. Medjutim nekompletna informacija moze coveka navesti na netacan zakljucak – u ovom slucaju izuzetno netacan.

Prirodna PH vrednost vode je 7. Svaka PH vrednost je 10 puta veca od prethodnog novoa, tako da PH 13 ima 1000 puta vecu alkalnost od PH 10. (A neutral pH level for water is 7. Each pH number is 10 times the previous level, so a pH of 13 is 1,000 times more alkaline than a pH of 10.)

!!! To znaci da je prisustvo otrovnih materija u rekama blizu mesta nesrece (u pritokama Dunava) 5000000 (PET MILIONA PUTA) veca od normale !!!

Ako to nije zabrinjavajuce pitam se sta jeste. I pored toga je Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić nasao za shodno da izjavi da je "najmanje verovatna opasnost" da količina opasnih materija bude tolika da primora vlasti da isključe vodovodnu mrežu. Medjutim "I u tom slučaju smo spremni da stanovništvo sanbdevamo vodom dok taj talas ne prođe", naglasio je ministar. “DOK TAJ TALAS NE PRODJE” ! Kao, ne brinite, nije nista, a ako i bude – proci ce. Pusticemo niz vodu, kao sto smo pustili i sve ostalo. I mirna Backa, i zagadjena – dodao bi neki cinik. A kad sve prodje moci cemo da potrazimo utehu u mudrim recima naseg Predsednika jer “Tadić je naveo i da je poslednja ekološka nesreća koja se dogodila u Mađarskoj upozorenje i za naše privredne subjekte da vode računa o zaštiti životne sredine”. Mudro zboris Borise, mogao bi da budes politicar.

Zoran

pre 13 godina

Dodatna informacija, izlilo se oko milion kubnih metara otrovnih materija (oko 400 olimpijskih bazena). To je vise od kolicine nafte koja se izlila u Meksicki zaliv i izazvalo ekolosku katastrofu! Tek toliko da se zna.

goca boca

pre 13 godina

ja prekjuce procitah u stampi da nam ministar za ekologiju kaze da nema za nas opasnosti od zagadjenja...a sad se predsednik oglasava da kaze kako cine sve sto je u njihovoj moci da nas zastite...smetnje na vezama...ne razumem sto se predsednik sad tu umece...

Markan

pre 13 godina

A zasto testiraju uzorke vode u Bugarskoj i Rumuniji kad prostom logikom svako moze zakljuciti da do njih zagadjena voda nece stici bar jos 7 dana? Kakvih se gluposti covek nece naslusati...

Dejan

pre 13 godina

Ma nema brige. Recimo u Vukovaru su presli na alternativni izvor (za svaki slucaj), a kod nas ce se preci kada se dobro napijemo. Mi smo ipak nebeski narod, a ovo se dogadja ipak onima na zemlji.

Machak

pre 13 godina

Ovakvi propusti bi trebali da se resavaju tako sto se ta fabrika kazni tako sto se proda i taj novac se ulozi u sanaciju stete. Na svaka dva meseca se desi neka katastrofa a to je zato sto se malo novca ulaze u odrzavanje bezbednosti da do toga ne dodje. Svi gledaju samo da zarade. Ja pitam ko ce odgovarati za ovo?? To nisu rekli..

prlenda

pre 13 godina

Kako kod nas sve mirno tece. Da, uzet je uzorak. Umesto da se hitno zabrani upotreba vode, dok se ne pojave zvanicne analize. Ali rezultat se vec zna, a to je 50 tona arsena u izlivenoj masi.
Link:
http://orf.at/stories/2018927/2018926/

joja

pre 13 godina

Analize u Austrijskom drzavnom birou za zastitu okoline u Becu, i paralelene analize u Balint-Laboratoriju u Budimpesti daju sledece rezultate.
UBA-analiza i njene vrednosti:
- 110 miligrama Arsena/ kilogramu suvog crvenog blata
- 1,3 miligrama zive
- 660 miligrama kroma
link: http://derstandard.at/1285200366921/Giftunfall-in-Ungarn-Hohe-Mengen-an-Arsen-und-Quecksilber-gefunden

Djordje

pre 13 godina

Na BBC-ju pisu slicne stvari kao i u komentaru "Masno, crveno, a nije kiselo" - zaj..ano ali lokalnog karaktera, vidi:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11498884

Dali su i hemijski sadrzaj mulja (izvor: "MAL madjarski Aluminijum")

Mc

pre 13 godina

OMG. Kakav uzorak? Pa gde je jos taj mulj? Inace uzorak bi trebalo stalno da se kontrolise a ne samo u takvim slucajevima.
Kakva odsteta bre? Znate li kakvu kolicinu vode nosi Dunav u odnosu na kolicinu koja stigla do Marcala? Pa ovde ph vrednost nece ni 0,1 da se poveca. Teski metali...mislim...neka sitna kolicina stigla do reke a do nas nece stici skoro nista. Sta je sastav mulja? Evo: 4-5% Ti02=E171 jedete dnevno, 6-10% CaO=krec isto jedete(E529), 40-45% Fe2O3 npr.koristi se kao sastav farbe (E172 i to jedete), 10-15% SiO2 pa to je pesak, 10-15% Al2O3->korund->smirgle, 5-6% Na2O (Na2O+H2O→2NaOH) ovaj sastav unistio zivot zbog koncentracije, ali i to jedete (E524).

Petar Petrovic

pre 13 godina

Nije naivno
Mulj koji je nastao preradom ima poznat sadržaj i veći njegov deo (oksidi gvožđa) je ostao nataložen u rezrvoau - samo gornji sloj iz koga još nije isparila voda je procureo. Njegov sastav je drugačiji i toksičniji nego početnog nusprodukta. pH tog sloja je bio 13,9 - 14 !!! Normalno, on je veću naselju bio razblažen na pH 13,5 i za očekivati je da bude sasvim razblažen tokom Dunava.
Pretnja su zapravo, radioaktivni kadmijum, hrom, olovo ..itd. Radi se o dugoročnom zagađenju teškim metalima i radioaktivnost tih elemenata.
Drugo pitanje je kako je uopšte došlo do pucanja rezervoara? Pritisak stvrdnutog taloga? Teško! To je argument mađarske fabrike - to jednostavno nije moglo da se desi sa već nataloženim muljem. Ovo više liči na namerno izazvanu ekološku katastrofu, od strane NN lica, a ne treba isklučiti ni terorizam.

Masno, crveno, a nije kiselo

pre 13 godina

Toksični mulj, kao i svaki mulj, pada na dno rečnog korita i postepeno biva prekriven naslagama novog mulja. To će se verovatno desiti u delu vodotoka Dunava u rejonu grada Komarom (Mađarska), odn. Komarno (Slovačka). Što se tiče pH vrednosti vode, nije valjda da neko očekuje da par stotina hiljada kubnih metara bazne vode, poremeti pH vrednost 360 km nizvodno? Radi se o Dunavu, po veličini drugoj reci na kontinentu, posle Volge. Elementarno znanje iz hemije nam govori da nema mesta nikakvoj panici o zagađenju Dunava čak ni kod Budimpešte, a kamoli nizvodno od Bezdana. Ipak, jedna stvar je simptomatična. Niti mađarski, niti naši mediji nisu još uvek objavili hemijski sastav boksitnog mulja koje se izlio iz jezera nakon pucanja brane. Proizvodni proces aluminijuma iz rude boksita nije nikakva tajna, pa tako nisu tajni ni nusprodukti prerade rude i otpadnih voda koje se pri tome stvaraju. U želji za senzacionalizmom, potpune i pravovremene informacije su, izgleda, ocenjene kao "dosadne" za javnost. Makar kada bi nadležni iz našeg Sektora za vanredne situacije objavili da li su im mađarske kolege poslale potpunu informaciju o hemijskom sastavu toksičnog mulja i prvim merenjima/uzorkovanjima vode. Pitanje je da li ovakava saradnja uopšte postoji, čak i između Mađarske i Slovačke koje dele Dunav ali i članstvo u EU. Ili se, možda sve ove informacije, odlukom nadležnih komiteta, čuvaju od očiju javnosti?

Shkembi!

pre 13 godina

Javnosti se obratiti kad imate precizne rezultate i potrebne zastitne mere koje su predvidjene za takve prilike...inace to nije nikava vest!

Petar

pre 13 godina

Upozoriti populaciju oko Bezdana da ne pije vodu iz bunara i slično.

Ribare koje če to pogoditi neka zajedno podnesu tužbu. Nešto slično ko BP odšteta u meksičkom zaljevu. Debele odštete i mađarski ALU kombinat svesti u stečaj da se nikad to ne ponovi.

ivan

pre 13 godina

Analiza uzorka ce biti poznata do SUBOTE? na sta ovo lici? opet smesne price i skroz nemaju veze sa zdravim razumom. Zaboga, pa stanje mora da se sazna na licu MESTA! Ako analiza vode pokaze da je stanje lose, mora se u istom trenutku pristupiti "ciscenju vode". Slovaci analiziraju vodu svakih pola sata, na mestu gde ova otrovna prljavstina iz Madjarske ulazi u Dunav...Nasi kompetentni ministri bi trebalo da se PROBUDE vec jednom i da rade!!!!

Dragan P.

pre 13 godina

Ova tragedija je još jedan dokaz da kapitalizam ima "veliku prljavu tajnu" - kapitalista nikada neplati ceo račun za svoj "privatni" biznis. Veliki deo troškova uvek plate ljudi koji su na neki način pogodjeni tim kako kapitalista raspolaže sa svojom imovinom.

Miki

pre 13 godina

Izgleda da imamo slabu memoriju! Firma tj. rudnik zlata u Rumuniji nije platila ostetu zbog zagadjivanja cele Tise cijanom i pomor kapitalnih riba na vise stotitna tona. Nije rumunska firma platila Rumuniji ni jedan lei a Madjarskoj ni jedan filler a Srbiji ni jednu paru. Prema tome polako sa ishitrenim komentarima.

Digi

pre 13 godina

Sada ce biti interesantno da vidimo da li ova nasa vlada ume da zastiti Srpske interese i da odere Madjare jer ocito je da se radi o ogromnoj ekoloskoj katastrofi.Mi otrovnu vodu ne mozemo da zaustavimo, posledice ce bidi velike i dugorocne po sav zivi svet i to terba naplatiti ako vec ne mozemo da sprecimo.Ili drugi scenario neko vlade uzme pare i Madjari se izvuku.Oni nama ne bi oprostili.

MaloMorgen

pre 13 godina

Nemojte da se brinete! Evo nas ministar Dulic je rekao da sve to sto truje ribu, unistava floru i faunu u i oko Dunava, nama nece moci nista i da smo mi bezbedni! Zato kupujte narednih meseci recnu ribu bez ustrucavanja, pijte vodu iz cesmi i nemojte da brinete nista! Mi smo i ovako Nebeski narod, tako da necemo ni primetiti razliku kad se od svega toga preselimo na drugo mesto.

Slobodan B.

pre 13 godina

Jos jedan dokaz i primer da ce covek unistiti planetu.Pohlepa za zaradom po svaku cenu zaslepela je vlasnike fabrike koji nisu vodili racuna o sigurnosti i zastiti okoline.Isto tako mislim da je i drzava Madjarska kriva sto niije kontrolisala tako opasna postrojenja.Zarada,zarada,profit po svaku cenu to simbolizuje danasnjicu.Madjarska vlada treba da snosi posledici i isplati stetu svima koji su u slivu Dunava a imaju posledice od ove havarije.

Miki

pre 13 godina

Bude li se mnogo toksicnog mulja izlilo imacemo sledecu situaciju:

1)Dunav ce godinama biti zagadjen teskim metalima
2)Riba ce sve to intoksikovati i nece biti za upotrebu
3)Privredni ribari ce propasti jer niko nece hteti da jede ribu koja svetli u mraku

Propast...

Slobodan B.

pre 13 godina

Jos jedan dokaz i primer da ce covek unistiti planetu.Pohlepa za zaradom po svaku cenu zaslepela je vlasnike fabrike koji nisu vodili racuna o sigurnosti i zastiti okoline.Isto tako mislim da je i drzava Madjarska kriva sto niije kontrolisala tako opasna postrojenja.Zarada,zarada,profit po svaku cenu to simbolizuje danasnjicu.Madjarska vlada treba da snosi posledici i isplati stetu svima koji su u slivu Dunava a imaju posledice od ove havarije.

Miki

pre 13 godina

Bude li se mnogo toksicnog mulja izlilo imacemo sledecu situaciju:

1)Dunav ce godinama biti zagadjen teskim metalima
2)Riba ce sve to intoksikovati i nece biti za upotrebu
3)Privredni ribari ce propasti jer niko nece hteti da jede ribu koja svetli u mraku

Propast...

MaloMorgen

pre 13 godina

Nemojte da se brinete! Evo nas ministar Dulic je rekao da sve to sto truje ribu, unistava floru i faunu u i oko Dunava, nama nece moci nista i da smo mi bezbedni! Zato kupujte narednih meseci recnu ribu bez ustrucavanja, pijte vodu iz cesmi i nemojte da brinete nista! Mi smo i ovako Nebeski narod, tako da necemo ni primetiti razliku kad se od svega toga preselimo na drugo mesto.

Masno, crveno, a nije kiselo

pre 13 godina

Toksični mulj, kao i svaki mulj, pada na dno rečnog korita i postepeno biva prekriven naslagama novog mulja. To će se verovatno desiti u delu vodotoka Dunava u rejonu grada Komarom (Mađarska), odn. Komarno (Slovačka). Što se tiče pH vrednosti vode, nije valjda da neko očekuje da par stotina hiljada kubnih metara bazne vode, poremeti pH vrednost 360 km nizvodno? Radi se o Dunavu, po veličini drugoj reci na kontinentu, posle Volge. Elementarno znanje iz hemije nam govori da nema mesta nikakvoj panici o zagađenju Dunava čak ni kod Budimpešte, a kamoli nizvodno od Bezdana. Ipak, jedna stvar je simptomatična. Niti mađarski, niti naši mediji nisu još uvek objavili hemijski sastav boksitnog mulja koje se izlio iz jezera nakon pucanja brane. Proizvodni proces aluminijuma iz rude boksita nije nikakva tajna, pa tako nisu tajni ni nusprodukti prerade rude i otpadnih voda koje se pri tome stvaraju. U želji za senzacionalizmom, potpune i pravovremene informacije su, izgleda, ocenjene kao "dosadne" za javnost. Makar kada bi nadležni iz našeg Sektora za vanredne situacije objavili da li su im mađarske kolege poslale potpunu informaciju o hemijskom sastavu toksičnog mulja i prvim merenjima/uzorkovanjima vode. Pitanje je da li ovakava saradnja uopšte postoji, čak i između Mađarske i Slovačke koje dele Dunav ali i članstvo u EU. Ili se, možda sve ove informacije, odlukom nadležnih komiteta, čuvaju od očiju javnosti?

Miki

pre 13 godina

Izgleda da imamo slabu memoriju! Firma tj. rudnik zlata u Rumuniji nije platila ostetu zbog zagadjivanja cele Tise cijanom i pomor kapitalnih riba na vise stotitna tona. Nije rumunska firma platila Rumuniji ni jedan lei a Madjarskoj ni jedan filler a Srbiji ni jednu paru. Prema tome polako sa ishitrenim komentarima.

Petar

pre 13 godina

Upozoriti populaciju oko Bezdana da ne pije vodu iz bunara i slično.

Ribare koje če to pogoditi neka zajedno podnesu tužbu. Nešto slično ko BP odšteta u meksičkom zaljevu. Debele odštete i mađarski ALU kombinat svesti u stečaj da se nikad to ne ponovi.

Zoran

pre 13 godina

“U potok Torna i reku Macar je bačeno više desetina tona gipsa i na stotine hektolitara sirćetne kiseline kako bi se smanjila količina alkalnih materija u vodi. Tako je smanjena PH vrednost vode sa 13,5 na ispod 10.”

Na osnovu ovoga bi se moglo zakljuciti da se radi o razlici od nekih 25 do 35 posto u toskicnosti vode. Medjutim nekompletna informacija moze coveka navesti na netacan zakljucak – u ovom slucaju izuzetno netacan.

Prirodna PH vrednost vode je 7. Svaka PH vrednost je 10 puta veca od prethodnog novoa, tako da PH 13 ima 1000 puta vecu alkalnost od PH 10. (A neutral pH level for water is 7. Each pH number is 10 times the previous level, so a pH of 13 is 1,000 times more alkaline than a pH of 10.)

!!! To znaci da je prisustvo otrovnih materija u rekama blizu mesta nesrece (u pritokama Dunava) 5000000 (PET MILIONA PUTA) veca od normale !!!

Ako to nije zabrinjavajuce pitam se sta jeste. I pored toga je Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić nasao za shodno da izjavi da je "najmanje verovatna opasnost" da količina opasnih materija bude tolika da primora vlasti da isključe vodovodnu mrežu. Medjutim "I u tom slučaju smo spremni da stanovništvo sanbdevamo vodom dok taj talas ne prođe", naglasio je ministar. “DOK TAJ TALAS NE PRODJE” ! Kao, ne brinite, nije nista, a ako i bude – proci ce. Pusticemo niz vodu, kao sto smo pustili i sve ostalo. I mirna Backa, i zagadjena – dodao bi neki cinik. A kad sve prodje moci cemo da potrazimo utehu u mudrim recima naseg Predsednika jer “Tadić je naveo i da je poslednja ekološka nesreća koja se dogodila u Mađarskoj upozorenje i za naše privredne subjekte da vode računa o zaštiti životne sredine”. Mudro zboris Borise, mogao bi da budes politicar.

Digi

pre 13 godina

Sada ce biti interesantno da vidimo da li ova nasa vlada ume da zastiti Srpske interese i da odere Madjare jer ocito je da se radi o ogromnoj ekoloskoj katastrofi.Mi otrovnu vodu ne mozemo da zaustavimo, posledice ce bidi velike i dugorocne po sav zivi svet i to terba naplatiti ako vec ne mozemo da sprecimo.Ili drugi scenario neko vlade uzme pare i Madjari se izvuku.Oni nama ne bi oprostili.

Dragan P.

pre 13 godina

Ova tragedija je još jedan dokaz da kapitalizam ima "veliku prljavu tajnu" - kapitalista nikada neplati ceo račun za svoj "privatni" biznis. Veliki deo troškova uvek plate ljudi koji su na neki način pogodjeni tim kako kapitalista raspolaže sa svojom imovinom.

ivan

pre 13 godina

Analiza uzorka ce biti poznata do SUBOTE? na sta ovo lici? opet smesne price i skroz nemaju veze sa zdravim razumom. Zaboga, pa stanje mora da se sazna na licu MESTA! Ako analiza vode pokaze da je stanje lose, mora se u istom trenutku pristupiti "ciscenju vode". Slovaci analiziraju vodu svakih pola sata, na mestu gde ova otrovna prljavstina iz Madjarske ulazi u Dunav...Nasi kompetentni ministri bi trebalo da se PROBUDE vec jednom i da rade!!!!

Dejan

pre 13 godina

Ma nema brige. Recimo u Vukovaru su presli na alternativni izvor (za svaki slucaj), a kod nas ce se preci kada se dobro napijemo. Mi smo ipak nebeski narod, a ovo se dogadja ipak onima na zemlji.

Petar Petrovic

pre 13 godina

Nije naivno
Mulj koji je nastao preradom ima poznat sadržaj i veći njegov deo (oksidi gvožđa) je ostao nataložen u rezrvoau - samo gornji sloj iz koga još nije isparila voda je procureo. Njegov sastav je drugačiji i toksičniji nego početnog nusprodukta. pH tog sloja je bio 13,9 - 14 !!! Normalno, on je veću naselju bio razblažen na pH 13,5 i za očekivati je da bude sasvim razblažen tokom Dunava.
Pretnja su zapravo, radioaktivni kadmijum, hrom, olovo ..itd. Radi se o dugoročnom zagađenju teškim metalima i radioaktivnost tih elemenata.
Drugo pitanje je kako je uopšte došlo do pucanja rezervoara? Pritisak stvrdnutog taloga? Teško! To je argument mađarske fabrike - to jednostavno nije moglo da se desi sa već nataloženim muljem. Ovo više liči na namerno izazvanu ekološku katastrofu, od strane NN lica, a ne treba isklučiti ni terorizam.

Machak

pre 13 godina

Ovakvi propusti bi trebali da se resavaju tako sto se ta fabrika kazni tako sto se proda i taj novac se ulozi u sanaciju stete. Na svaka dva meseca se desi neka katastrofa a to je zato sto se malo novca ulaze u odrzavanje bezbednosti da do toga ne dodje. Svi gledaju samo da zarade. Ja pitam ko ce odgovarati za ovo?? To nisu rekli..

prlenda

pre 13 godina

Kako kod nas sve mirno tece. Da, uzet je uzorak. Umesto da se hitno zabrani upotreba vode, dok se ne pojave zvanicne analize. Ali rezultat se vec zna, a to je 50 tona arsena u izlivenoj masi.
Link:
http://orf.at/stories/2018927/2018926/

Markan

pre 13 godina

A zasto testiraju uzorke vode u Bugarskoj i Rumuniji kad prostom logikom svako moze zakljuciti da do njih zagadjena voda nece stici bar jos 7 dana? Kakvih se gluposti covek nece naslusati...

goca boca

pre 13 godina

ja prekjuce procitah u stampi da nam ministar za ekologiju kaze da nema za nas opasnosti od zagadjenja...a sad se predsednik oglasava da kaze kako cine sve sto je u njihovoj moci da nas zastite...smetnje na vezama...ne razumem sto se predsednik sad tu umece...

Shkembi!

pre 13 godina

Javnosti se obratiti kad imate precizne rezultate i potrebne zastitne mere koje su predvidjene za takve prilike...inace to nije nikava vest!

joja

pre 13 godina

Analize u Austrijskom drzavnom birou za zastitu okoline u Becu, i paralelene analize u Balint-Laboratoriju u Budimpesti daju sledece rezultate.
UBA-analiza i njene vrednosti:
- 110 miligrama Arsena/ kilogramu suvog crvenog blata
- 1,3 miligrama zive
- 660 miligrama kroma
link: http://derstandard.at/1285200366921/Giftunfall-in-Ungarn-Hohe-Mengen-an-Arsen-und-Quecksilber-gefunden

Zoran

pre 13 godina

Dodatna informacija, izlilo se oko milion kubnih metara otrovnih materija (oko 400 olimpijskih bazena). To je vise od kolicine nafte koja se izlila u Meksicki zaliv i izazvalo ekolosku katastrofu! Tek toliko da se zna.

nadam se da gresim

pre 13 godina

Ovoliku zbunjenost stvarno nisam ocekivala! Ministarstva se igraju gluvih telefona @#$! Pustite strucne ljude da rade svoj posao!! Obezbedite im uslove za rad!!

Zoran

pre 13 godina

Blago Amerima i Englezima, katastrofa u zalivu pocinje polako da se zataskava zahvaljujuci ovoj najnovijij katastrofi. Jos kad bi smo znali pravu istinu o oba dogadjaja...

Djordje

pre 13 godina

Na BBC-ju pisu slicne stvari kao i u komentaru "Masno, crveno, a nije kiselo" - zaj..ano ali lokalnog karaktera, vidi:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11498884

Dali su i hemijski sadrzaj mulja (izvor: "MAL madjarski Aluminijum")

Mc

pre 13 godina

OMG. Kakav uzorak? Pa gde je jos taj mulj? Inace uzorak bi trebalo stalno da se kontrolise a ne samo u takvim slucajevima.
Kakva odsteta bre? Znate li kakvu kolicinu vode nosi Dunav u odnosu na kolicinu koja stigla do Marcala? Pa ovde ph vrednost nece ni 0,1 da se poveca. Teski metali...mislim...neka sitna kolicina stigla do reke a do nas nece stici skoro nista. Sta je sastav mulja? Evo: 4-5% Ti02=E171 jedete dnevno, 6-10% CaO=krec isto jedete(E529), 40-45% Fe2O3 npr.koristi se kao sastav farbe (E172 i to jedete), 10-15% SiO2 pa to je pesak, 10-15% Al2O3->korund->smirgle, 5-6% Na2O (Na2O+H2O→2NaOH) ovaj sastav unistio zivot zbog koncentracije, ali i to jedete (E524).

tyger

pre 13 godina

Jedina dobra stvar iz ove katastrofe je to da će silne kafančine i čarde koje su preko noći nicale na obalama reka i koje se snabdevaju KRADENOM ribom iz Dunava 90%-propasti,što bi mi bio samo takav gušt.A neko je pomenuo da će i privredni ribolov(čitaj bezocna krađa prirodnih resursa),propasti,i daj bože da propadne, to bi bio pun pogodak tek.
Uostalom retko ko još u Evropi sem Srbije jede ribu iz velikih reka,dovoljno su one zagađene i pre ovog slučaja.

MaloMorgen

pre 13 godina

Nemojte da se brinete! Evo nas ministar Dulic je rekao da sve to sto truje ribu, unistava floru i faunu u i oko Dunava, nama nece moci nista i da smo mi bezbedni! Zato kupujte narednih meseci recnu ribu bez ustrucavanja, pijte vodu iz cesmi i nemojte da brinete nista! Mi smo i ovako Nebeski narod, tako da necemo ni primetiti razliku kad se od svega toga preselimo na drugo mesto.

Mc

pre 13 godina

OMG. Kakav uzorak? Pa gde je jos taj mulj? Inace uzorak bi trebalo stalno da se kontrolise a ne samo u takvim slucajevima.
Kakva odsteta bre? Znate li kakvu kolicinu vode nosi Dunav u odnosu na kolicinu koja stigla do Marcala? Pa ovde ph vrednost nece ni 0,1 da se poveca. Teski metali...mislim...neka sitna kolicina stigla do reke a do nas nece stici skoro nista. Sta je sastav mulja? Evo: 4-5% Ti02=E171 jedete dnevno, 6-10% CaO=krec isto jedete(E529), 40-45% Fe2O3 npr.koristi se kao sastav farbe (E172 i to jedete), 10-15% SiO2 pa to je pesak, 10-15% Al2O3->korund->smirgle, 5-6% Na2O (Na2O+H2O→2NaOH) ovaj sastav unistio zivot zbog koncentracije, ali i to jedete (E524).

Miki

pre 13 godina

Bude li se mnogo toksicnog mulja izlilo imacemo sledecu situaciju:

1)Dunav ce godinama biti zagadjen teskim metalima
2)Riba ce sve to intoksikovati i nece biti za upotrebu
3)Privredni ribari ce propasti jer niko nece hteti da jede ribu koja svetli u mraku

Propast...

Petar Petrovic

pre 13 godina

Nije naivno
Mulj koji je nastao preradom ima poznat sadržaj i veći njegov deo (oksidi gvožđa) je ostao nataložen u rezrvoau - samo gornji sloj iz koga još nije isparila voda je procureo. Njegov sastav je drugačiji i toksičniji nego početnog nusprodukta. pH tog sloja je bio 13,9 - 14 !!! Normalno, on je veću naselju bio razblažen na pH 13,5 i za očekivati je da bude sasvim razblažen tokom Dunava.
Pretnja su zapravo, radioaktivni kadmijum, hrom, olovo ..itd. Radi se o dugoročnom zagađenju teškim metalima i radioaktivnost tih elemenata.
Drugo pitanje je kako je uopšte došlo do pucanja rezervoara? Pritisak stvrdnutog taloga? Teško! To je argument mađarske fabrike - to jednostavno nije moglo da se desi sa već nataloženim muljem. Ovo više liči na namerno izazvanu ekološku katastrofu, od strane NN lica, a ne treba isklučiti ni terorizam.

Digi

pre 13 godina

Sada ce biti interesantno da vidimo da li ova nasa vlada ume da zastiti Srpske interese i da odere Madjare jer ocito je da se radi o ogromnoj ekoloskoj katastrofi.Mi otrovnu vodu ne mozemo da zaustavimo, posledice ce bidi velike i dugorocne po sav zivi svet i to terba naplatiti ako vec ne mozemo da sprecimo.Ili drugi scenario neko vlade uzme pare i Madjari se izvuku.Oni nama ne bi oprostili.

Slobodan B.

pre 13 godina

Jos jedan dokaz i primer da ce covek unistiti planetu.Pohlepa za zaradom po svaku cenu zaslepela je vlasnike fabrike koji nisu vodili racuna o sigurnosti i zastiti okoline.Isto tako mislim da je i drzava Madjarska kriva sto niije kontrolisala tako opasna postrojenja.Zarada,zarada,profit po svaku cenu to simbolizuje danasnjicu.Madjarska vlada treba da snosi posledici i isplati stetu svima koji su u slivu Dunava a imaju posledice od ove havarije.

ivan

pre 13 godina

Analiza uzorka ce biti poznata do SUBOTE? na sta ovo lici? opet smesne price i skroz nemaju veze sa zdravim razumom. Zaboga, pa stanje mora da se sazna na licu MESTA! Ako analiza vode pokaze da je stanje lose, mora se u istom trenutku pristupiti "ciscenju vode". Slovaci analiziraju vodu svakih pola sata, na mestu gde ova otrovna prljavstina iz Madjarske ulazi u Dunav...Nasi kompetentni ministri bi trebalo da se PROBUDE vec jednom i da rade!!!!

Masno, crveno, a nije kiselo

pre 13 godina

Toksični mulj, kao i svaki mulj, pada na dno rečnog korita i postepeno biva prekriven naslagama novog mulja. To će se verovatno desiti u delu vodotoka Dunava u rejonu grada Komarom (Mađarska), odn. Komarno (Slovačka). Što se tiče pH vrednosti vode, nije valjda da neko očekuje da par stotina hiljada kubnih metara bazne vode, poremeti pH vrednost 360 km nizvodno? Radi se o Dunavu, po veličini drugoj reci na kontinentu, posle Volge. Elementarno znanje iz hemije nam govori da nema mesta nikakvoj panici o zagađenju Dunava čak ni kod Budimpešte, a kamoli nizvodno od Bezdana. Ipak, jedna stvar je simptomatična. Niti mađarski, niti naši mediji nisu još uvek objavili hemijski sastav boksitnog mulja koje se izlio iz jezera nakon pucanja brane. Proizvodni proces aluminijuma iz rude boksita nije nikakva tajna, pa tako nisu tajni ni nusprodukti prerade rude i otpadnih voda koje se pri tome stvaraju. U želji za senzacionalizmom, potpune i pravovremene informacije su, izgleda, ocenjene kao "dosadne" za javnost. Makar kada bi nadležni iz našeg Sektora za vanredne situacije objavili da li su im mađarske kolege poslale potpunu informaciju o hemijskom sastavu toksičnog mulja i prvim merenjima/uzorkovanjima vode. Pitanje je da li ovakava saradnja uopšte postoji, čak i između Mađarske i Slovačke koje dele Dunav ali i članstvo u EU. Ili se, možda sve ove informacije, odlukom nadležnih komiteta, čuvaju od očiju javnosti?

Petar

pre 13 godina

Upozoriti populaciju oko Bezdana da ne pije vodu iz bunara i slično.

Ribare koje če to pogoditi neka zajedno podnesu tužbu. Nešto slično ko BP odšteta u meksičkom zaljevu. Debele odštete i mađarski ALU kombinat svesti u stečaj da se nikad to ne ponovi.

Dragan P.

pre 13 godina

Ova tragedija je još jedan dokaz da kapitalizam ima "veliku prljavu tajnu" - kapitalista nikada neplati ceo račun za svoj "privatni" biznis. Veliki deo troškova uvek plate ljudi koji su na neki način pogodjeni tim kako kapitalista raspolaže sa svojom imovinom.

Shkembi!

pre 13 godina

Javnosti se obratiti kad imate precizne rezultate i potrebne zastitne mere koje su predvidjene za takve prilike...inace to nije nikava vest!

prlenda

pre 13 godina

Kako kod nas sve mirno tece. Da, uzet je uzorak. Umesto da se hitno zabrani upotreba vode, dok se ne pojave zvanicne analize. Ali rezultat se vec zna, a to je 50 tona arsena u izlivenoj masi.
Link:
http://orf.at/stories/2018927/2018926/

Dejan

pre 13 godina

Ma nema brige. Recimo u Vukovaru su presli na alternativni izvor (za svaki slucaj), a kod nas ce se preci kada se dobro napijemo. Mi smo ipak nebeski narod, a ovo se dogadja ipak onima na zemlji.

Djordje

pre 13 godina

Na BBC-ju pisu slicne stvari kao i u komentaru "Masno, crveno, a nije kiselo" - zaj..ano ali lokalnog karaktera, vidi:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11498884

Dali su i hemijski sadrzaj mulja (izvor: "MAL madjarski Aluminijum")

Zoran

pre 13 godina

“U potok Torna i reku Macar je bačeno više desetina tona gipsa i na stotine hektolitara sirćetne kiseline kako bi se smanjila količina alkalnih materija u vodi. Tako je smanjena PH vrednost vode sa 13,5 na ispod 10.”

Na osnovu ovoga bi se moglo zakljuciti da se radi o razlici od nekih 25 do 35 posto u toskicnosti vode. Medjutim nekompletna informacija moze coveka navesti na netacan zakljucak – u ovom slucaju izuzetno netacan.

Prirodna PH vrednost vode je 7. Svaka PH vrednost je 10 puta veca od prethodnog novoa, tako da PH 13 ima 1000 puta vecu alkalnost od PH 10. (A neutral pH level for water is 7. Each pH number is 10 times the previous level, so a pH of 13 is 1,000 times more alkaline than a pH of 10.)

!!! To znaci da je prisustvo otrovnih materija u rekama blizu mesta nesrece (u pritokama Dunava) 5000000 (PET MILIONA PUTA) veca od normale !!!

Ako to nije zabrinjavajuce pitam se sta jeste. I pored toga je Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić nasao za shodno da izjavi da je "najmanje verovatna opasnost" da količina opasnih materija bude tolika da primora vlasti da isključe vodovodnu mrežu. Medjutim "I u tom slučaju smo spremni da stanovništvo sanbdevamo vodom dok taj talas ne prođe", naglasio je ministar. “DOK TAJ TALAS NE PRODJE” ! Kao, ne brinite, nije nista, a ako i bude – proci ce. Pusticemo niz vodu, kao sto smo pustili i sve ostalo. I mirna Backa, i zagadjena – dodao bi neki cinik. A kad sve prodje moci cemo da potrazimo utehu u mudrim recima naseg Predsednika jer “Tadić je naveo i da je poslednja ekološka nesreća koja se dogodila u Mađarskoj upozorenje i za naše privredne subjekte da vode računa o zaštiti životne sredine”. Mudro zboris Borise, mogao bi da budes politicar.

Zoran

pre 13 godina

Blago Amerima i Englezima, katastrofa u zalivu pocinje polako da se zataskava zahvaljujuci ovoj najnovijij katastrofi. Jos kad bi smo znali pravu istinu o oba dogadjaja...

tyger

pre 13 godina

Jedina dobra stvar iz ove katastrofe je to da će silne kafančine i čarde koje su preko noći nicale na obalama reka i koje se snabdevaju KRADENOM ribom iz Dunava 90%-propasti,što bi mi bio samo takav gušt.A neko je pomenuo da će i privredni ribolov(čitaj bezocna krađa prirodnih resursa),propasti,i daj bože da propadne, to bi bio pun pogodak tek.
Uostalom retko ko još u Evropi sem Srbije jede ribu iz velikih reka,dovoljno su one zagađene i pre ovog slučaja.

joja

pre 13 godina

Analize u Austrijskom drzavnom birou za zastitu okoline u Becu, i paralelene analize u Balint-Laboratoriju u Budimpesti daju sledece rezultate.
UBA-analiza i njene vrednosti:
- 110 miligrama Arsena/ kilogramu suvog crvenog blata
- 1,3 miligrama zive
- 660 miligrama kroma
link: http://derstandard.at/1285200366921/Giftunfall-in-Ungarn-Hohe-Mengen-an-Arsen-und-Quecksilber-gefunden

Zoran

pre 13 godina

Dodatna informacija, izlilo se oko milion kubnih metara otrovnih materija (oko 400 olimpijskih bazena). To je vise od kolicine nafte koja se izlila u Meksicki zaliv i izazvalo ekolosku katastrofu! Tek toliko da se zna.

nadam se da gresim

pre 13 godina

Ovoliku zbunjenost stvarno nisam ocekivala! Ministarstva se igraju gluvih telefona @#$! Pustite strucne ljude da rade svoj posao!! Obezbedite im uslove za rad!!

Miki

pre 13 godina

Izgleda da imamo slabu memoriju! Firma tj. rudnik zlata u Rumuniji nije platila ostetu zbog zagadjivanja cele Tise cijanom i pomor kapitalnih riba na vise stotitna tona. Nije rumunska firma platila Rumuniji ni jedan lei a Madjarskoj ni jedan filler a Srbiji ni jednu paru. Prema tome polako sa ishitrenim komentarima.

Machak

pre 13 godina

Ovakvi propusti bi trebali da se resavaju tako sto se ta fabrika kazni tako sto se proda i taj novac se ulozi u sanaciju stete. Na svaka dva meseca se desi neka katastrofa a to je zato sto se malo novca ulaze u odrzavanje bezbednosti da do toga ne dodje. Svi gledaju samo da zarade. Ja pitam ko ce odgovarati za ovo?? To nisu rekli..

Markan

pre 13 godina

A zasto testiraju uzorke vode u Bugarskoj i Rumuniji kad prostom logikom svako moze zakljuciti da do njih zagadjena voda nece stici bar jos 7 dana? Kakvih se gluposti covek nece naslusati...

goca boca

pre 13 godina

ja prekjuce procitah u stampi da nam ministar za ekologiju kaze da nema za nas opasnosti od zagadjenja...a sad se predsednik oglasava da kaze kako cine sve sto je u njihovoj moci da nas zastite...smetnje na vezama...ne razumem sto se predsednik sad tu umece...