Artemije deli crkvu

Pismo penzionisanog vladike raško-prizrenskog može biti uvod u raskol SPC. U slučaju izostanka „abolicije“ episkop će odbiti krivicu.

Izvor: B92

Petak, 17.09.2010.

01:08

Default images

Zahtev penzionisanog vladike Artemija da mu se vrati uprava nad Eparhijom raško-prizrenskom uvod je u raskol Srpske pravoslavne crkve.

Upravo se ovaj komentar od četvrtka čuje u vrhu SPC povodom pisma koje je vladika Artemije nedavno uputio Sinodu.

On je od „crkvene vlade“ zatražio da mu se vrati eparhija na čijem je čelu bio do februara ove godine, kada je odlukom Sinoda smenjen sa eparhijskog trona.

Ukoliko se to ne dogodi, kako kaže, smatraće sebe, u „Crkvi i pred Bogom“ doživotnim episkopom raško-prizrenskim.

Penzionisani vladika Artemije će, kako navodi u pismu, u slučaju izostanka „abolicije“ odbiti i krivicu koju je priznao prihvatanjem ranijih odluka crkvenih tela.

Optuženi monasi, koji su u znak protesta zbog smene vladike Artemija napustili manastire Raško-prizrenske eparhije, uskoro će biti optuženi pred Crkvenim sudom.

Optužnice se trenutno pišu, posle čega će biti uručene svim kaluđerima.

Oni će dobiti rok od dve nedelje da odgovore na optužbe. Ukoliko to ne učine, smatraće se da u potpunosti prihvataju sve što im se stavlja na teret.

“Vladika Artemije protestuje što je penzionisan suprotno propisima iako je svojom rukom potpisao svaku odluku crkvenih organa”, objašnjava izvor „Novosti“, koji je imao uvid u pismo.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, penzionisani vladika u pismu se obrušio na Sveti sinod, čije članove optužuje da su urušili kanonski poredak Crkve.

Najviše kritika episkopa Artemija odnosi se na propuste u proceduri i povrede pravila prema kojima je njemu oduzeta uprava nad eparhijom, a on penzionisan.

Kako je našem listu rečeno u sedištu SPC, ukoliko vladika ostane pri svojim stavovima da odbija odluke crkvenih organa, njemu bi mogla da bude izrečena zabrana sveštenosluženja.

U slučaju ovakvog scenarija, u vrhu SPC ne odbija se ni mogućnost da protiv njega bude pokrenut crkvenosudski postupak, kakav se trenutno vodi protiv monaha koji su napustili manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Ukoliko bude tako, episkopu Artemiju preti i kazna - raščinjenja.

O Artemijevom pismu bilo je reči na poslednjoj sednici Sinoda, koji je zasedao u sredu i četvrtak u beogradskom Patrijaršijskom dvoru.

Zvaničan stav Crkve o ovom pitanju, međutim, u četvrtak nije saopšten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

23 h

Podeli: