Rusija gradi novi kosmodrom

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da će Rusija od 2018. godine lansirati svoje svemirske misije iz novog centra na dalekom istoku Rusije.

Izvor: B92

Subota, 28.08.2010.

17:50

Default images

Putin je prisustvovao početku izgradnje novog kosmodroma kod Uglegorska, oko 5.800 kilometara istočno od Moskve, prema Kini.

Rusija obično koristi kosmodrom izgrađen za vreme Sovjetskog Saveza u Bajkonuru u Kazahstanu. Ugovor o korišćenju Bajkonura važi do 2050. godine a Rusija je prema dogovoru iz 2004. godine platila 115 miliona dolara Kazahstanu za upotrebu kosmodroma.

Novi kosmodrom se nalazi na lokaciji bivše vojne baze Vostočni. Putin je rekao da će taj kosmodrom lansirati svemirske brodove sa ruskom posadom od 2018. godine. Prva lansiranja bez posade očekuju se 2015. godine.

Putin je rekao da novi kosmodrom predstavlja "jedan od najvećih i najambicioznijih projekata moderne Rusije, čime će se dati mogućnost hiljadama mladih profesionalaca da koriste svoje talente".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: