Australijanka čudom oživela bebu

Australijanka Kejt Og na čudesan je način, zagrljajima i nežnošću, uspela da oživi svoga sina Džejmija, prerano rođenu bebu koju su lekari proglasili mrtvom.

Izvor: B92

Petak, 27.08.2010.

19:57

Default images

Kako prenosi hrvatski portal “Index.hr” , Kejt Og je pre par meseci u Australiji, nakon samo 27 nedelja trudnoće, rodila blizance – Džejmija i Emili.

Dok je Emili uspešno prošla porođaj i odmah nakon toga smeštena u inkubator, lekari su nakon dvadesetak minuta borbe za život malog Džejmija proglasili smrt deteta.

Nakon što su šokiranoj majci saopštili strašnu vest, dali su joj telo bebe kako bi njoj i ocu Dejvidu omogućili da se oproste od njega, prenosi britanski “Telegraf”.

Kejt je puna dva sata nežno grlila Džejmija, ljuljala ga u naručju i opraštala se od njega majčinskom nežnošću, uverena kako sina drži poslednji put u životu.

No tada se dogodilo čudo: mali Džejmi je udahnuo. Kada je Kejt na to upozorila lekare, oni su to protumačili kao refleksnu reakciju tela i izlazak preostalog vazduha iz pluća.

Majka je nastavila da ljulja svoje dete, a udah se ponovio. Kejt je potom iscedila malo mleka iz svojih grudi na detetova usta, nakon čega je Džejmi ponovo udahnuo i nastavio da diše, otvorivši prvi put oči.

Džejmi je nakon čudesnog oživljavanja smešten u inkubator zajedno sa svojom sestrom i danas je zdrava i napredna beba.

Lekari tvrde da je malog Džejmija oživela takozvana "tehnika kengura“, odnosno direktan kontakt tela majke i deteta, koji je podigao detetovu temperaturu tela i omogućio mu da se vrati u život, što je daleko efikasniji način održavanja života deteta od najsavremenijeg inkubatora.

Tehnika je nazvana po načinu na koji kenguri svoje mladunce stavljaju u torbu na trbuhu, grejući ih vlastitim telom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: