Ponedeljak, 23.08.2010.

18:52

Pokradeni Hrvati: Policija nefer

Trojica hrvatskih državljana, čiji je automobil juče obijen u Beogradu, kažu da je, kada su prijavili slučaj, policija nekorektno postupala prema njima.

Izvor: B92

Default images

Automobil trojice hrvatskih državljana obijen je noćas na Starom Sajmištu u Beogradu i ukradeno je, prema njihovim tvrdnjama, stvari i novca u vrednosti 4.000 evra.

Međutim, iako su se obraćali za pomoć policiji, trojica Zagrepčana kažu za B92 da im je u stanici na Novom Beogradu prećeno batinama i da policajci nisu želeli da im pomognu.

U policiji je za B92 rečeno da je njihova reakcija bila brza i korektna, ali da će još jednom detaljno ispitati da li je bilo nekorektnog ponašanja policajaca.

Razbijeno staklo na automobilu, ukradeni skupoceni fotoaparat sa izmenjivim objektivom, CD i mp3 plejer, zvučnici, mobilni telefon, novčanik, platne kartice i gotovina - to je bilans proputovanja kroz Beograd trojice Zagrepčana.

Ipak, više od krađe i štete za koju tvrdi da dostiže četiri hiljada evra, Zagrepčaninu Filipu Brajkoviću, nekadašnjem voditelju hrvatskog “Velikog brata” i glumcu u hrvatskim sapunicama, zasmetao je neprofesionalan odnos policije u stanici na Novom Beogradu gde je noćas prijavio obijanje kola.

“Ja se jako dobro sećam, prva rečenica portira u stanici je bila: ‘Zašto ste došli?’ Ja sam rekao da su nam obili automobil. Koje ste prezime, da niste vi oni? Znali su za naše prezime, jer smo zvali uporno već dva sata, a ja sam rekao - Da, mi smo ti koji su zvali. On je rekao – ‘Sedite tu’. Ja ga pitam da li će možda neko doći da načini uviđaj, a on kaže: ‘Ćuti ako ne želiš dobiti batina’”; kazao je Brajković.

“Bilo je još komentara – ‘putovnica, ja ne znam šta je putovnica, reci ‘pasoš’", kaže on.

Trojica Zagrepčana kažu da su pre odlaska u policijsku stanicu više od dva sata pokušavali da pozovu policiju da dođe na Ušće i sačini izveštaj.

“Na naše pokušaje da uspostavimo kontakt sa policijom i da oni naprave nekakav zapisnik, policija je konstantno odbijala to da uradi, dok nismo obavestili ambasadu i rekli da znamo da se snimaju razgovori putem 92, i da ćemo uložiti žalbu našoj ambasadi”, kazao je Borivoje Ikodinović.

Policija: Korektna komunikacija

Beogradska policija reagovala je odmah nakon saznanja i uputila je auto-patrolu, kaže načelnik Slobodan Vukolić, koji navodi i da je potrebno više vremena da bi se utvrdilo da li je bilo propusta u postupanju policije.

“Dosadašnjim proverama je utvrđeno da nije bilo neprofesionalnog postupanja policijskih službenika, da su čak imali sasvim korektnu komunikaciju, razmenjivali su iskustva kako se to radi u Hrvatskoj, da policija dolazi na lice mesta, i tako dalje”, navodi Vukolić.

B92: Hrvatski državljanin kaže da naš policajac nije razumeo kada mu je hrvatski državljanin rekao da će mu dati putovnicu, nego mu je tražio pasoš. Da li to vama liči na fer postupanje?

Vukolić: Ako je to policijski službenik izgovorio, to svakako nije korektno i nije profesionalno, ali treba čuti i drugu stranu.

U beogradskoj policiji obećavaju da će sve okolnosti još jednom biti detaljno ispitane narednih dana, a da će biti zatražena i dodatna objašnjenja od hrvatskih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: