Španci investiraju u Staru planinu

Ministarstvo ekonomije potpisalo je sporazume sa tri španske kompanije koje će učestvovati u razvoju hotelskog kompleksa i turizma na Staroj planini.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.07.2010.

18:45

Default images

Sporazume sa kompanijama “HG hoteli“, “Sol melija“ i internacionalnim investicionim fondom “Sigma kapital menadžment“ potpisao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Španske kompanije će zajedno sa Vladom Srbije i JP “Babin zub” izgraditi šest hotela kapaciteta 900 ležajeva, prateću putnu i skijašku infrastrukturu.

Španski investitori “Sol melija” i “Sigma kapital” u saradnji sa JP “Babin zub” i Vladom Srbije, do kraja 2011. godine podići će prva tri hotela sa 4 zvezdice kapaciteta 450 ležajeva na na Staroj planini.

Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća kao i ugovor o izgradnji i upravljanju hotelskim kompleksom potpisan je danas na Jabučkom ravništu.

Prema potpisanim sporazumima, JP “Stara planina” obezbediće zemljište i izgraditi infrastrukturu, a španski partneri, inače vodeće kompanije u oblasti hotelske industrije, gradiće luksuzne hotele.

Do kraja 2011. godine na Staroj planini biće izgrađene još dve četvorosedne žičare i prva gondola u Srbiji, najavio je ministar Dinkić.

Ministar Dinkić je kazao da će na Staroj planini biti uređeno 20 kilometara skijaških staza i do kraja 2011. godine na 10 kilometara staza biće omogućeno pokrivanje veštačkim snegom.

Inače izgradnja svih šest hotela koja bi trebalo da bude završena za četiri godine je prva faza nacionalnog projekta razvoja turizma na Staroj planini, čija je ukupna vrednost 50 miliona evra.

Kompanija “HG hoteli“ koja ima više od 25 godina iskustva u hotelskoj industriji ima hotelske lance i apartmanska naselja u najpoznatijim turističkim mestima Španije, kao što su - Kanarska ostrva, Tenerife, Sijera Nevada, La Molina.

“Sol melija“ je vodeći svetski operator luksuznih hotelskih kompleksa (risorta) i upravlja sa više od 300 hotela u 30 zemalja sveta i ima više od 35 000 zaposlenih.

“Sigma kapital menadžment“ je do sada sagradio četiri odmarališta u Bugarskoj, površine 260 000 kvadratnih metara i time investirao više od 150 miliona evra. Sve investicije te kompanije projektuje lider u hotelskoj arhitekturi - firma WATG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: