Patrijarh služio moleban za Kosovo

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da srpski narod i Kosovo danas preživljavaju teži deo svoje istorije i pozvao one koji sude i presuđuju da ne učine nepravdu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

11:10

Default images

"Bili smo u sličnim situacijama mnogo puta, Gospod nas je sačuvao i verujem da će sačuvati i nas sada i naše stradalno Kosovo i Metohiju", naveo je Irinej.

Poglavar SPC je služio moleban u hramu Svetog Save u Beogradu. On se pomolio da oni koji kroje sudbinu sveta donesu "pravednu i pravičnu i ljudsku i božansku pravdu".

Samo takva odluka, kako je rekao, može da zadovolji sve i "taj narod koji traži ono što nikad nije bilo njegovo i traži od nas da se odreknemo od onog što je nama najsvetije".

"Ja se molim Gospodu da oni koji sude i presuđuju donesu takvu odluku koja će zadovoljiti nas i naše sužitelje i da ne učine nešto što će biti večiti kamen spoticanja i jabuka razdora. To će i nas i njih učiniti nesrećnim", rekao je on.

Poglavar SPC je pozvao na mir i spokoj i srpskom narodu poručio da se koristi svim sredstvima "ljudskim i moralnim vrednostima" da dokaže svoje pravo na "najsvetiju našu svetu zemlju" i da mirnim sredstvima pođe do cilja koji će doneti dobro svima.

"U ovim teškim trenucima za naš narod koji preživljava teži deo istorije od kada srpski narod postoji i mnogo je nevolja i stradanja Kosova. Srpski narod doživljava najveću nevolju i najveća iskušenja. Srpskom narodu hoće da se uzme ono što je za njega najdragocenije - njegov Jerusalim, njegova sveta zemlje, svetinje i sveci koji u njima počivaju", kazao je patrijarh.

Srpski patrijarh služio je danas od 17 sati moleban za mir i povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije kom je prisustvovalo stotinak ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: