Forcanova stopirala prodaju Maksija

Milka Forcan uspela Miroslavu Miškoviću da obustavi prodaju "Delta Maksija", saznaje B92. Forcanova kaže da nije prekršila zakon.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.07.2010.

15:08

Default images

Zbog sukoba sa Forcanovom sve veći broj firmi koje kontroliše Miroslav Mišković imaju problem. Posle “Delta Stara” koji je u blokadi, privremeno je blokirana prodaja “Delta Maksija”.

Okružni sud u Nikoziji izrekao je privremenu meru društvu “Hemslejd Trejding Limited” da raspolaže preduzećem “Delta Maksi”.

Kako saznajemo, pod znakom pitanja je i raspolaganje firmom “Delta Ril Estejt” koja je jedna od najvećih firmi u okviru “Delta Holdinga”.

Nakon što je Milka Forcan blokirala poslovanje preduzeća “Delta Star” obračun između doskorašnjih najbližih saradnika u kompaniji “Delta” otišao je dalje, pa Miroslav Mišković u ovom trenutku ne može da proda lanac prodavnica Maksija.

Naime, suprug Milke Forcan, Branko, izdejstvovao je privremenu meru Okružnog suda u Nikoziji kojom je kompaniji “Hemslejd” zabranjeno da raspolaže “Delta Maksijem”.

Pravni zastupnik “Delta Holdinga”, Nenad Popović, potvrdio je da postoje privremene mere na Kipru. On je rekao i da su na ovu meru uložili žalbu na odluku po zahtevu Branka Forcana.
Forcan nema dokaz, tvrdi Nenad Popoviæ (Beta)
"On na Kipru pokušava da utvrdi da je vlasnik u Srbiji, ali ni tamo nije prikazao dokaz o tom svom vlasništvu. To je na nivou tvrdnje, a mi smo na tu tvrdnju reagovali dokumentima i činjenicama, i nemamo nikakvih sumnji u tom pogledu", kaže Popović.

Međutim, na sajtu Agencije za privredne registre B92 je pronašao zaključak Agencije u kojem se konstatuje da privremena mera izrečena na Kipru postoji, te da tu odluku treba da prihvati i sud u Srbiji.

Srbija i Kipar imaju ratifikovane ugovore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima. Ovim zakonom države su ugovorile obaveze da međusobno priznaju odluke druge zemlje ugovornice pod zakonom propisanim uslovima. Postupak je potrebno sprovesti i pred našim sudom.

Kako saznaje B92, u Agenciji za privredne registre u toku je i pitanje zabrane raspolaganja drugom najvećom firmom “Delta ril estejt” u čijem su vlasništvu, osim objekata u kojima su prodavnice “Maksija”, i “Delta siti” i naselje “Belvil”.

Advokat porodice Forcan Aleksandar Lojpur nije želeo da iznosi komentare o ovim navodima do konačne odluke suda na Kipru.

“Sva ta pitanja vezana za ‘Delta Maksi’ i za ‘Delta ril estejt’, i udeo gospodina Branka Forcana u te dve firme su pod znakom pitanja odnosno predmet su razmatranja pred sudom na Kipru, i u ovom trenutku ne bismo ništa komentarisali dok sud na Kipru ne donese svoju definitivnu odluku. Mi smo uvereni da će sud na Kipru doneti presudu u našu korist, ali sad kako će to biti videćemo”, kaže Lojpur.

Pravni zastupnik “Delta Holdinga”, Nenad Popović, uzvraća optužbom da su Milka Forcan i njena sestra oštetili manjinske akcionare i državu Srbiju prilikom formiranja preduzeća “Jugohemija Menadžment”.

"Iza svega ovoga stoji namera manjinskog vlasnika ‘Delta Stara’, preduzeća ‘Form komjunikejšns’, tj. gospođe Milke Forcan, da onemogući da se izvrši uvid u poslovanje kako preduzeća ‘Delta Star’, tako i preduzeća ‘Jugohemija a.d.’ koje je ona isključivo vodila i to na osnovu poverenja koje je stekla u ‘Delta Holdingu’ za vreme njenih 18 godina rada", tvrdi on. U kompaniji “Delta” su ipak pokušali da ubede javnnost da sve ovo što se dešava neće uticati na prodaju “Maksija” i dogovor sa inostranim partnerima.

Kada je u pitanju prodaja 50 odsto “Delta Maksija”, direktor te kompanije Dragan Filipović objasnio je da se ne razgovara samo sa belgijskim partnerima.

"Ono što se dešava, to je da mi imamo više zainteresovanih strana i više zainteresovanih pregovarača s kojima smo u fazi razgovora. I taj proces traje i on neće biti brzo ni završen u skorije vreme. A po pitanju da li utiču ove medijske špekulacije na pregovore, ja vam kažem glasno i jasno: ne utiču, jer se ne vrednuje firma na osnovu novinskih natpisa i špekulacija, nego na osnovu bilansa i potencijala", kazao je on.

U “Delti” tvrde da će porez na dobit biti plaćen, iako je B92 u nekoliko istraživanja pokazao da država od sličnih transakcija nije naplatila porez na kapitalnu dobit.

O ovoj temi možete čitati u rubrici Biz.

Forcanova: Nisam prekršila zakon

Predsednica Upravnog odbora "Jugohemije" Milka Forcan saopštila je danas da su sve pravne radnje oko osnivanja kompanije "Jugohemija menadžment" sprovedene u skladu sa zakonom.

"Sve informacije koje se plasiraju vezano za ovu temu su pokušaj diskreditovanja mene i moje sestre (direktorke 'Jugohemije') Smiljke Mileusnić-Adžić u javnosti", saopštila je Forcanova povodom izjava koje su danas dali predstavnici kompanije "Delta Holding" i njen pravni zastupnik Nenad Popović.

"Kao neko ko nepunih 20 godina radi u privredi, i do sada nije nikad prekršio ni jedan zakon, potpuno je besmisleno misliti da bih danas učinila nešto protiv zakona. Na osnivanju ove kompanije radio je tim advokata koji je zaštitio interese 'Jugohemije'", navela je Forcanova u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, ugovor o pozajmici između "Jugohemije" i "Delta stara", koji je duže vreme bio na snazi i koji je zaveden u svim bilansima koji su ulazili u konsolidovani bilans "Delta holdinga", svakako su bili dostupni i predočeni svim organima upravljanja i finansijskim službama u "Delta holdingu".

"Pokušaj plasiranja informacije da predsednik kompanije nije bio upoznat sa iznosom pozajmice je sraman i to je sve što po ovom pitanju imam da kažem", saopštila je Forcanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: