"Redžepijeva izjava pretnja ratom"

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova otvorena pretnja ratom.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 09.07.2010.

22:01

Default images

Da podsetimo, Redžepi je najavio da će kosovske vlasti na sever pokrajine poslati specijalne jedinice policije, radi navodnog uspostavljanja reda i mira.

On je za "Kohu ditore" rekao da kosovska policija ima potpisan sporazum sa Euleks-om da na sever Kosova pošalje specijalne snage policije za operativnu zaštitu, dok je Euleks demantovao postojanje takvog sporazuma.

"U okviru specijalne jedinice ima i srpskih policajaca. Biće poslati tamo da reaguju da se ne bi pomislilo da su te jedinice protiv srpske zajednice", izjavio je Redžepi.

Šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji Iv de Kermabon izjavio je u Prištini da nije bilo nikakvog ugovora o razmeštanju specijalnih policijskih jedinica u oblasti Mitrovice.

Tadić je ukazao da će "privremene institucije na Kosovu biti jedine odgovorne za katastrofalne posledice eventualnog sprovođenja ove pretnje".

Tadić je, takođe, napomenuo da ovakve "ratnohuškačke izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na severu Kosova".

Tadić smatra veoma važnim što je Euleks demantovao Redžepija da podržava ovakav plan.

Prema njegovoj oceni, takva je pozicija misije Euleks jedino moguća u obavljanju njene statusno neutralne funkcije u pokrajini, navodi se na kraju saopštenja Pres služba presednika Srbije.

Bogdanović o izjavi Redžepija

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da najava ministra policije Kosova, Bajrama Redžepija pokazuje ko stoji iza nasilnih događaja na severu srpske pokrajine.

"Njegova izjava, takođe, nedvosmisleno pokazuje, kome se žuri i ko bi da menja stanje na terenu u predvečerje donošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Bogdanović.
Ministarar za KiM Goran Bogdanoviæ (FoNet, arhiva)
Ministar za Kosovo i Metohiju je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da svako ko želi mirno i kompromisno rešenje, mora biti razočaran, ali da se istovremeno "i ozbiljno zabrine nad ovakvim najavama, koje predstavljaju očigledno zveckanje oružjem".

Bogdanović je podsetio na ono što je rečeno i na prošloj sednici Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija da će dalju odgovornost za tenzije, nemire i sve loše posledice snositi oni koji pribegnu jednostranim merama.

"Da bude jasno - tu mislim na Prištinu i one koji je na ovakve akte ohrabruju. Istovremeno, Euleks, kao statusno neutralna misija mora da se izjasni da li su Redžepijevi navodi o nekakvom sporazumu sa Euleksom, kojim se ovakva akcija omogućava, tačni. Ukoliko jesu, ova misija je prekršila svoj mandat i Srbija će prema tome morati da adekvatno reaguje" poručio je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: