Čiplić: Aktivnosti protiv zakona

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da je konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka bilo neuspešno.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

12:15

Default images

On dodaje da su nakon formiranja saveta preduzete aktivnosti protivne zakonu i da će "uzurpacija prava" bošnjačke manjinske zajednice biti sankcionisana.

Prema njegovim rečima, na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Nacionalni savet Bošnjaka nije konstituisan pošto, kako je objasnio, niko od izabranih članova nije verifikovao svoj mandat, pa je sednica zaključena.

Ministar je rekao da se konstitutivnoj sednici pozivu nije odazvao deo novoizabranih članova, dok se drugi nisu odazivali na prozivku, pa tako njihovi mandati nisu verifikovani, pa ni preuzeti.

Nakon pokušaja konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka u Novom Pazaru u prisustvu predstavnika resornog ministarstva, glavni muftija i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice Muamer Zukorlić je saopštio da je taj savet konstituisan regularno od 17 mandata sa te liste i dva, od pet, mandata sa liste Bošnjačkog preporoda koji je blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji čiji je osnivač Rasim Ljajić.

"Aktivnosti koje su nakon toga preduzete protivne su zakonu i zbog toga se ne mogu protumačiti kao formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine", naveo je Čiplić.

On je upozorio da će svaka zloupotreba ili uzurpacija prava koja su ustavom garantovana pripadnicima bošnjačke manjinske zajednice biti sankcionisana.

Ministar je ukazao da je njegovo ministarstvo nadležno za sprovodjenje izbora i konstituisanje nacionalnih saveta na osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Tumačeći taj zakon, Čiplić je ukazao da je "prva radnja" verifikvanje mandata članova Saveta.

Pomoćnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Petar Antić je Tanjugu ranije rekao da svaka nacionalna zajednica ima svoj poslovnik o radu koji predvidja da je prilikom konstituisanja neophodno prisustvo dvotrećinske većine kako bi se obezbedilo stabilno funkconisanje Nacionalnog saveta.

Antić je ponovio da još ima vremena za svaki dogovor jer rok ističe sutra, 9. jula.

Muftija Zukorlić, medjutim, tvrdi da je Nacionalni savet Bošnjaka konstituisan regularno i najavio krivične prijave protiv ministra Čiplića i, kako je rekao, još nekih službenika u tom ministarstvu.

"Imamo neoborive dokaze da je više lica umešno u ovu organizovanu kriminalnu radnju i zato smo doneli odluku da podnesemo krivične prijave protiv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića", naveo je Zukorlić i dodao da promena poslovnika noć uoči konstituitivne sednice smatra "svojevrsnim diskriminatorskim" odnosom prema Bošnjacima koji žive u Srbiji.

Nacionalni savet zatražio ostavku Čiplića

Novoformirani Nacionalni savet Bošnjaka koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje zatražilo je danas hitnu ostavku resornog ministra Svetozara Čiplića zbog, kako se navodi, diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima i niza falsifikatorskih radnji pri konstituisanju tog saveta.

Juče formirani Savet koji se, prema Statutu i radi kontinuiteta na bosanskom jeziku zove Bošnjačko nacionalno vijeće saopštio je da "ovakvim ponašanjem, ministar Čiplić preuzima neposrednu odgovornost za veoma moguću destabilizaciju stanja u Sandžaku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: