Danas: Dačić kreće u čistku

Nezadovoljstvo Ivice Dačića mnogim ljudima u stranci rezultiraće programskim i kadrovskim promene, koje će kulminirati na kongresu socijalista u novembru.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

01:50

Default images

Kako je listu Danas objasnio sagovornik blizak vrhu te partije, kongres SPS doneće značajne programske promene.

Promene će ići u pravcu modernizacije socijalista i njihovog opredeljenja za savremene socijaldemokratske vrednosti, a "oni koji ne mogu da se uklope u te promene i oni čiji apetiti su mnogo veći od njihovih sposobnosti, moraće da odu".

Ivica Dačić je krajem prošle sedmice u par navrata izjavio u javnosti da ima "problem s mentalitetom pojedinaca u SPS koje više zanima priča o foteljama nego strateško pitanje opstanka stranke".

Nagovestio je da su mnogima iz njegovog okruženja funkcije postale važnije od partijskih i državnih prioriteta, istakavši da želi da se bavi "koracima od sedam milja, a ne da noge vuče po blatu".

Dačić nije hteo da precizira o kojim pojedincima se radi, ali je demantovao da je među njima jedan od potpredsednika SPS, ministar Milutin Mrkonjić, koji mu je na prethodnom partijskom kongresu bio protivkandidat za funkciju lidera socijalista.

Mrkonjić je ovih dana i sam oštro negirao da ima nešto protiv Dačića, naprotiv, poručio je da ga smatra "najsposobnijim političarem u Srbiji", koji mora da ostane na čelu partije.

Za razliku od Ivice Dačića koji je javno, mada ne i do kraja otvoreno, progovorio o nekim od problema s kojima se susreće u SPS, njegovi najbliži saradnici nemaju nameru da o tome govore.

Potpredsednica partije Slavica Đukić-Dejanović nije želela da za naš list govori o pitanjima koje je pokrenuo Dačić, već nas je uputila na predsednika Izvršnog odbora Branka Ružića, u čijem kabinetu su nam, međutim, rekli da trenutno nije u Beogradu i da se javimo nekom drugom prilikom.

Dejan Radenković, poslanik SPS u Skupštini Srbije i pripadnik "mlađe garde" u stranci, nešto je otvoreniji.

„Mnogi u SPS ponašaju se tako kao da još nisu čuli da je umro Tito, a kamoli Sloba. Nikako da shvate šta se u međuvremenu izdešavalo, koliko je vremena prošlo i da se mnogo toga promenilo. Jednostavno, mnogi nisu spremni da prate tempo i korake od sedam milja predsednika Dačića, zahvaljujući kome je SPS izašao iz senke i uspeo da obezbedi stabilnih desetak odsto podrške građana. Zanimaju ih samo fotelje, bolji položaj i napredovanje i to je i razlog zbog čega su skloni da za neostvarene ambicije okrive prvog čoveka partije. Ponašaju se kao kokoške koje stalno kukuriču, a ni jaje nisu snele“ kaže Radenković .

Na pitanje ko su ti pojedinci unutar SPS sa neostvarenim ambicijama, naš sagovornik navodi da ih ima "svuda, ne samo u Beogradu". Pri tom negira da je u pitanju sukob mlađe i starije generacije, odnosno konflikt između Dačića i Mrkonjića i Škundrića.

„Nema sukoba u partiji, već se samo stvorio jaz između sposobnih i nesposobnih članova. Evo, na primer, Miša Petronijević je pripadnik starije generacije u SPS, ali njega zanimaju svi savremeni tokovi, od kompjutera do, recimo, novih trendova u evropskom zakonodavstvu. Takvi ljudi su potrebni partiji“, kaže Radenković, ne želeći eksplicitno da potvrdi da li će kongres SPS obeležiti velike kadrovske promene.

Promena će biti, kaže on, ali u novembru ćemo videti kakve će te tačno biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: