Cvetković na izložbi u Šangaju

Premijer Srbije Mirko Cvetković otvorio je Dan Srbije na izložbi Ekspo u Šangaju.

Izvor: B92

Nedelja, 27.06.2010.

11:24

Default images

On je poručio da Srbija, učešćem na ovoj izložbi ne samo da pokazuje ekonomske potencijale, nego i kulturu i tradiciju naše zemlje.

"Danas je važan dan za Srbiju na Ekspo 2010. jer je naš nacionalni dan i postoji veliko interesovanje posetilaca za paviljon Srbije", kazao je Cvetković.

Srpski premijer je posetu ovom kineskom gradu, nakon boravka u Pekingu, započeo obilaskom izložbe Ekspo i posetom paviljonima Srbije i Kine.

Na početku svečanosti u centralnoj hali Ekspo 2010. koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, podignuta je srpska zastava i intonirana himna "Bože pravde".

Navodeći da je do sada više desetina hiljada ljudi posetilo srpski izložbeni prostor, Cvetković je istakao da Ekspo 2010. predstavlja most između Kine i Srbije, kao što i reprezentuje Srbiju prema drugim državama u svetu.

Srpski premijer je ponovio da Srbija i Kina imaju status strateškog partnerstva, što je potvrđeno u razgovorima koje je vodio sa najvišim zvaničnicima u Pekingu i Šangaju.

Predsednika Vlade Srbije, koji predvodi delegaciju u kojoj se nalazi i ministar za trgovinu i usluge Slobodan Milosavljević, pozdravio je gradonačelnik Šangaja Han Dženg, koji je istakao da je za „kineski narod Srbija herojska zemlja“.

"Videli smo prelepu prirodu Srbije i vidimo entuzijazam srpskog naroda za stvaranje bolje istorije. Za kineski narod je Srbija herojska zemlja a Jugoslovenski film 'Most' sa Batom Živojinovićem je na celu generaciju Kineza ostavio nezaboravan utisak", rekao je Han.

On je istakao da su, uprkos geografskoj udaljenosti, tradicionalno prijateljstvo i saradnja u trgovini i kulturi doneli korist za narode dve zemlje.
"Šangajski Ekspo može biti most između Kine i Srbije", zaključio je gradonačelnik Šangaja.

U srpskom paviljonu je održan etno koncert i kulturno-umetnički program grupe Balkanopolis, što su okupljeni Kinezi propratili burnim aplauzima.

Premijer Cvetković i ministar Milosavljević su u pratnji direktora Ekspo-a, pored paviljona Srbije i Kine, obišli i paviljone Evropske unije i Južne Koreje.

Srpski paviljon, jedan od 239 objekata u kojima su se na popularnoj svetskoj izložbi predstavile nacije sveta, posetilo je do sada više od pola miliona ljudi.

Spolja tradicionalan, ali moderan, u kockicama koje formiraju šaru pirotskog ćilima i noću svetle, srpski paviljon inspirisan je vremenom: goste dočekuje porukom "Srbija zna vreme" i predstavlja Milutina Milankovića, čoveka koji je izmislio najprecizniji kalendar ikad.

Kroz hodnik - foto galeriju sa koje se, uz prizore Beograda i Srbije, smeše Ana Ivanović, Jelena Janković, Novak Đoković, Milorad Ccavić, dolazi se do centralnog dela paviljona, kojim dominira "vremenska mašina".

Ta sprava sa zupčanicima, koja liči na mehanizam sata, dodatno je oživljena svetlosnim efektima i posetioci paviljona se najviše zadržavaju baš na tom mestu.

Svakog meseca paviljon ima određenu temu, a u junu je to turizam. Izložbu u Šangaju, koja je otvorena 1. maja i trajaće do 31. oktobra, do sada je posetilo skoro 20 miliona ljudi.

Premijer Srbije sutra popodne putuje u Seul u dvodnevnu posetu Južnoj Koreji. Prethodno, Cvetković je boravio u Pekingu gde je u razgovorima s premijerom Kine Ven Điabaom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguoom, kao i u susretima s kinsekim privrednicima, naglašena uzajamna politička podrška i najavljeno dalje jačanje ekonomske saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: