Mesec nastao u sudaru?

Naučnici smatraju da je Mesec, naš jedini prirodni satelit, nastao posle velikog sudara koji se u dalekoj prošlosti dogodio našoj planeti.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

10:26

Default images

Stručnjaci u NASA ističu da se fenomen dogodio pre 4,6 milijardi godina, kada se jedan objekat veličine planete sudario sa Zemljom.

Kolizija dovela do stvaranja oblaka kamenja "raspršenog" oko naše planete koji se postavio na orbitu. Oblak se vremenom ohladio, a kamenje u njemu se sakupilo i formiralo ono što danas zovemo Mesecom.

U NASA ističu da je udar bio toliko jak da je doveo do oslobađanja toplote i energije od kojih je nastao okean magme koji je sadržao vodu. Po naučnicima američke svemirske agencije, voda je isparila u vulkanskim erupcijama, a magma je hladeći se formirala sloj kamenja ispod kore.

Naučnici su zaključili da na Mesecu ima mnogo više vode nego što se verovalo, ali da se ona nalazi duboko ispod njegove površine, preneli su strani mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: