Premijer Japana podneo ostavku

Premijer Japana Jukio Hatojama podneo je danas ostavku, posle samo osam meseci na toj funkciji.

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2010.

10:05

Default images

Hatojama je četvrti japanski premijer koji je podneo ostavku zu poslednje četiri godine.

On je diplomac Stenford univerziteta, inženjer i milioner, naslednik bogate i moćne dinastije koju u Japanu katkada upoređuju sa porodicom Kenedi.

Hatojama je na mestu premijera bio pod snažnim pritiskom svoje Demokratske partije da podnese ostavku, najviše zbog toga što nije uspeo da ispuni predizborna obećanja da će sa južnog ostrva Okinave biti uklonjena američka pomorska baza, navele su agencije.

U toj bazi se nalazi više od polovine, od 47.000 američkih vojnika, koliko ih ima ukupno u Japanu prema bezbednosnom sporazumu dve zemlje, navela je američka agencija AP.

Sve do jutros nije bilo izvesno da li će Hatojama podleći pritiscma i podneti ostavku. On je do kasno sinoć imao sastanak sa ključnim ljudima u Demokratskoj stranci, ali nije bilo nagovštaja takvog koraka, čak je premijer insistirao da će nastaviti da obavlja dužnost.

Jutros je iznenadio naciju objavljivanjem odluke o ostavci u čijem je obrazlaženju naveo dva ključna razloga - američku pomorsku bazu na Okinavi i politički skandal u koji on sam nije bio umešan, ali jesu njegova dva saradnika koji su davali lažne političke izveštaje pa su suspendovani i preti im suđenje.

Do istrage ovog slučaja Hatojama, navodno, nije bio upoznat da država delimično finansira rad partija. Istraga je, takođe, pokazala da je on za svoje političke aktivnosti mesečno dobijao od majke oko 15 miliona jena (oko 170.000 dolara).

Komentatori ocenjuju da je ostavka premijera korak uoči predstojecćih izbora za Gordnji dom parlamenta, zakazanih za 11. jul, a u koje demokrate polažu nade da bi učvrstili vlast.

Pre stupanja na dužnost premijera, 63-godišnji Hatojama je bio lider Demokratske partije koja je trijumfovala na prošlogodišnjim izborima i osvojila 300, od 480, mesta u Donjem domu parlamenta.

U japanskoj javnosti je dobio nadmak "vanzemaljac" zbog izgleda i ekscentričnog ponašanja, a neki komentatori kažu da je tako nazvan jer "iskače iz klišea" japanskih političara koje "vodi pohlepa za novcem i vlašću".

Demokratska partija Japana, koja posle izbora ima pravo da postavi premijera, trebalo bi da zaseda u petak i odluči koga će predložiti za tu funkciju, a analitičari navode ministra finansija Naotoa Kana i šefa diplomatije Kacuija Okadu kao potencijalne kandidate.

Japanski parlament bi trebalo početom naredne sedmice da raspravlja o ostavci i moguće podrži novog mandatara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: