EU imenuje izaslanika za Balkan?

Evropska unija će, posle samita koji u sredu počinje u Sarajevu, odrediti specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

Izvor: FoNet, Danas

Utorak, 01.06.2010.

09:51

Default images

U ovom trenutku najozbiljniji kandidati za tu funkciju su, kako piše "Danas", Pedi Ešdaun i Miroslav Lajčak, obojica bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Budući specijalni izaslanik za zapadni Balkan zastupao bi na tom mestu Savet EU, što znači da bi bio deo aparata visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja bi ga zvanično i imenovala.

Ešdaun, koji trenutno ne obavlja nijednu visoku javnu funkciju i Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, i posle napuštanja pozicije visokih predstavnika za BiH, ostali su zainteresovani za dešavanja na Balkanu.

Ešdaun je nedavno izneo u javnost ideju o neophodnosti funkcije specijalnog izaslanika EU za zapadni Balkan.

"Specijalni izaslanik za BiH ne bi bio dobra ideja, ali specijalni izaslanik za Balkan bila bi više nego dobra stvar", rekao je Ešdaun sarajevskim medijima.

On je izrazio uverenje da će Unija odmah dobiti partnere u sličnim izaslanicima iz, pre svega, Sjedinjenih Američkih Država, a možda i Rusije i Turske.

Potrebu o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan istakao je i njegov zemljak, novi šef britanske diplomatije Vilijem Hejg, piše "Danas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: