Četvrtina svedoka bila ugrožena

Od oko 600 svedoka koji su dali iskaz pred Tribunalom u Hagu za bivšu Jugoslaviju, više od četvrtini je bila ugrožena bezbednost, i sud im je obezbedio zaštitu.

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

17:40

Default images

Sud je prethodno utvrdio da su izloženi ozbiljnim pretnjama po život i bezbednost njih i njihovih porodica.

Prema podacima Tribunala, 26 odsto, odnosno oko 1.500 svedoka dobilo je zaštitne mere od suda, kao što su svedočenje pod pseudonimom, izmena lika i glasa, ili svedočenje bez prisustva javnosti.

Jedan odsto svedoka, njih oko 60, posle davanja iskaza su premešteni sa porodicama u treću državu.

Bez obzira na zaštitne mere od javnosti (pseudonim, izmena glasa i lika, isključenje javnosti) svedoka u sudnici uvek vidi optuženi i njegova odbrana, kao i tužilaštvo i predstavnici suda.

Zaštitne mere koje su jednom odobrene ostaju na snazi i u svakom drugom slučaju pred međunarodnim sudom, izuzev ako ih sud ne izmeni, a sud može te mere da ukine, promeni ili da ih pojača. Zaštitne mere mogu biti ukinute kada svedok obavesti sud da za njima više nema potrebe.

Da bi sud odobrio bilo koju zaštitnu meru svedok prvo mora da dokaže da trpi zastrašivanje, tako što predstavnicima Službe za svedoke i žrtve iznosi svoje pritužbe na urgoženu bezbednost.

Prema podacima Službe, svedoci su trpeli zastrašivanje u vidu pretećih pisama, telefonskih poziva fizičkog nasilja, a mere su im odobravane od slučaja do slučaja - nekad je bilo potrebno više incidenata, a nekad samo jedan da bi sud svedoku pružio zaštitu.

Prema zvaničnoj statistici Službe, samo jedan svedok nije živ stigao da svedoči - u postupku protiv Ramuša Haradinaja, jer je, prema tim podacima, nastradao u nesreći.

Krajnja mera bezbednosti koja se preduzima za zaštitu svedoka koji prima najopasnije pretnje je relokacija, odnosno promena mesta boravka svedoka i njegove porodice posle svedočenja.

U tim slučajevima treće države, u dogovoru sa Tribunalom, primaju svedoka i njegovu familiju kao emigrante, omogućavaju im boravak i zaposlenje, a često i promenu identiteta.

Posle zatvaranja Tribunala, koje je najavljeno za 2014. godinu, brigu o zaštićenim i relociranim svedocima preuzeće takozvani rezidualni mehanizam - telo koje će biti osnovano sa ciljem da se u budućnosti bavi poslovima koje je sud ostavio iza sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: